НЗОК да плаща инсулиновата помпа на болните деца, искат родители

Близо 300 деца се нуждаят от нея
20 фев 2014 14:16, Анисия Иванова
4
НЗОК да плаща инсулиновата помпа на болните деца, искат родители
Национално сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром”. Снимка БТА

Родители на деца, болни от диабет, искат Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ да поеме месечните разходи за консумативи на деца диабетици, които са на инсулинови помпи. Родителите бяха подкрепени от доц. Мая Константинова, национален консултант по детска ендокринология и болести на обмяната. 

Този вид терапия се прилага от година в Европа и тепърва у нас. В другите страни лечението се поема от държавата. България е единствената страна в Европейския съюз, която не реимбурсира никаква част от лечението с инсулинови помпи. Те се прилагат в световен мащаб вече повече от 20 години.

Родители искат Здравната каса да поеме месечните консумативи за приспособлението. Те посочиха, че цената на помпата е близо 3500 евро, а консумативите за един месец са около 300  лева  Болните деца от диабет са близо 1500, към момента 70 от тях контролират нивото на инсулина с помпа, каза доц. Константинова.

По думите й близо 300 деца се нуждаят от инсулинова помпа. Целта й е да се овладее състоянието на най-малките - децата до 6-годишна възраст, а след това ще се търси начин и за закупуване на помпи за по-големите деца.

Специалистът обясни, че използването на такава помпа сред най-малките деца не е опасно, защото тя се заключва и няма възможност нивото на подавания инсулин да се предозира.

Една от майките на дете, болно от диабет, заяви, че с писалката са правили апликации на инсулин 4 пъти дневно, за три дни това са 12 убождания.

"Сега с помпата убождането е 1 на три дни. Дори от тази гледна точка ми изглежда садистично да бодем децата, след като можем да облекчим живота им”, обясни тя.

Родителите са изпратили писма до Център "Фонд за лечение на деца" и до НЗОК. Фондът обаче не заплаща консумативи, каза Нели Логофетова, член на Обществения съвет на институцията, която също присъства на срещата. Според родителите от НЗОК не са отговорили на молбата им. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: НЗОКдиабетдецалечение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
... преди 8 години
4 обождания на ден са нищо. Пробвайте 6-7 - по един път при всяко хранене и 3-4 корекции на ден + 8-9 пъти мерене на захарта на ден. Това е за средно добър контрол на диабет. Средно не е достатъчно, но на държавата ни не и пука.
2
0
 
2
 
! Отговори
Държава преди 10 години
Една държава не се ли грижи за децата си, за болните си деца, тази държава няма никакво бъдеще. Касата вместо да конфронтира групи хора - деца и възрастни, да излезе и да обясни кой командва парада и да се знае, че парите се гласуват от парламента. Ама няма да излезе с такова изявление, защото всички бъркат от касата с меда...заедно...
1
0
 
3
 
! Отговори
на инсулин преди 10 години
И аз съм болен от диабет и не съм съгласен сами на децата.Това си е дискриминация.Аз съм баща и аз искам да видя внуци.Вярно е че, децата са най мили,но и всички болни сме си мили.