България е наша майка, да е еднакво ласкава и сурова към чедата си

Митинг на ДПС за 42 г. от възродителния процес в Барутин
Обновена: 23 мар 2014 22:53 | 23 мар 2014 16:58, Елка Василева
190
България е наша майка, да е еднакво ласкава и сурова към чедата си
Лютви Местан. Снимка: архив, Булфото

Етническите, религиозните различия не са основание нито за привилегии, нито за дискриминация, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на възпоменателен митинг в доспатското с. Барутин. Родопа планина е наша майка, България е наша майка, от нея искаме само едно - да бъде еднакво ласкава и еднакво сурова, когато се налага, към своите чеда. Да бъде майка на всички, а не майка за едни и мащеха за други, както беше в онези години, каза в словото си пред събралото се множество председателят на ДПС.

Движението отбелязва днес с възпоменателен митинг 42 г. от събитията около възродителния процес в родопското село Барутин. На тържествата в памет на жертвите и пострадалите при насилствената смяна на имената присъстваха представители на ръководството на ДПС, Алиосман Имамов - заместник-председател на ДПС, депутати, евродепутати, министрите Искра Михайлова, Хасан Адемов, Мариана Георгиева, главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Докато събитията отпреди 42 г. ги няма в учебниците по история, трябва да се събираме, за да си ги спомняме, каза народният представител Мустафа Карадайъ.

Ораторите на митинга напомниха за поставеното преди години искане на ДПС да се включи възродителният процес в учебниците по история.

Барутин е урок за всички, които милеят за правата и свободите, които издигат в култ достойнството да бъдеш свободен, заяви министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Той допълни, че правителството се опитва да гарантира по-висока степен на социална защита, размразяване на замразените социални плащания, както и повече работни места, но не само като субсидирана временна заетост.

Българската икономика излиза от кризата, от замразяването, в което беше вкарана от предишното правителство, каза Алиосман Имамов - заместник-председател на НС. По неговите думи ситуацията по отношение на заетостта никак не е добра, 8 от всеки 10 безработни в страната са представители на малцинствата.

Тази несправедливост, диспропорцията трябва да се премахне, смята Имамов. Според него на страната са нужни политическа стабилност и "обединители на нацията, истински патриоти, които да ликвидират всякакви форми на дискриминация, да преследват езика на омразата, да създадат условия малцинствата да не се чувстват пренебрегнати".

Пред Фатма Дервишева, една от простреляните по време на събитията около възродителния процес в Барутин, Лютви Местан се ангажира да бъде внесен законопроект, с който да се разшири приложното поле на Закона за политическа реабилитация. Целта е да бъдат включени и лицата, които са пострадали със средни и тежки телесни повреди, така че да имат право да получат обезщетения.

Фатма Дервишева е била 16-годишна, когато е била ранена при стрелбата през март 1972 г., но няма право на  обезщетение по този закон, тъй като не е претърпяла репресия като затвор, осъждане, принудително изселване и други, пише БТА.

По-ниската изкупна цена на тютюна ще бъде компенсирана със завишени премии, заяви още Лютви Местан. Според лидера на ДПС националните доплащания ще бъдат увеличени от 2.00 на 3.00 лв./кг тютюн. Това е новата политика на новия кабинет, който обърна очи към реалните проблеми на избирателите, към проблемите на Родопите, коментира Местан. Той заяви, че се подготвя проект за дълбоки изменения в закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се възстановят защитните механизми за тютюнопроизводителите.

Предвижданите защитни механизми ще помогнат според лидера на ДСП да се преодолеят подобни кризисни ситуации, пред които са изправени тютюнопроизводителите през тази година. В проекта се въвежда фигурата на национална камара на тютюнопроизводителите.

Предвиден е специален раздел, който урежда отношенията между  търговеца и националната камара на тютюнопроизводителите. Искаме тютюнопроизводителите сами да се организират в една мощна национална камара, която да представлява адекватно техните интереси, заяви Лютви Местан.

Предварително бяхме направили анализ, че е възможно пазарната  конюнктура за произведените през миналата година ориенталски тютюни да се окаже по-неблагоприятна, затова завишихме средствата за национални доплащания от 73 млн. на 100 милиона, посочи Лютви Местан. Той се ангажира пред избирателите в с. Барутин, че през следващия планов период фокусът на европейските средства ще бъде насочен към малките земеделски производители, към малките фермери, а не само към едрите производители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
5
 
! Отговори
nitos преди 10 години
Е, като сте чада на тази Майка не разбрахте ли, че Тя е Християнка и говори с децата си на Български а джамиите ги харесва единствено, като музеи. Опитайте се да я разберете и да се държите с нея подобаващо и един ден може би и тя ще ви обикне!
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гаден фес ! Слагаи си чалмата и марш в Анадола резак . Скоро Волен ще доиде на власт и ще ви смени не само имената но и вярата
101
2
 
6
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Баща - магаре, майка - кон.Какво се получава? Муле или катър?
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За коя обща майка говориш, Местане - за тая, която вашите деди изнасилваха в продължение на векове ли ? Ако ние трябва да помним събитията от преди 1942-ра, то вие трябва да помните събитията от преди 1978-*** !
99
0
 
8
 
! Отговори
Българка преди 10 години
Много интересно как хора, които са вземали дейно участие в този процес и то на страната на правителството, седа ще ръководят митиг против този процес. Най - лошото е, че и тогава и сега водачите на българите с турско самосъзнание ги използват и си живеят добре, а тези хорица и тогава и сега сама страдат.
98
2
 
5
 
! Отговори
История преди 10 години
По време на Възродителния процес местните жители преживяват трудни моменти, като дори се стига до противопоставяния на едни срещу други. На 13 март 1982 година урановият рудник в близост до селото е обграден от униформена и цивилна милиция, с цел смяна на имената на миньорите. Те се съпротивляват, като настава ръкопашен бой. Миньорите са смазани от бой и закарани в Девин, където са сменени имената им. По-твърдите са осъдени. На 16 март цялото село е обградено от милиция, военни части от Девин и Гоце Делчев, танкове, бронетранспортьори, комунистически активисти от съседните села и две противопо
97
7
 
3
 
! Отговори
Хага преди 10 години
Съдът в Хага реши Тодор Живков да лежи доживотен Затвор за Възродителен Процес
96
1
 
13
 
! Отговори
Историк преди 10 години
И атентатите (гара Буново, Пловдив, Сливен, Варна) организирани от дпс през 80-те години също трябва да се изучават
95
3
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 10 години
ДПС са най-големите душмани на българските турци.
94
1
 
18
 
! Отговори
чичо м преди 10 години
ОБРАН БОСТАН . НАЛИ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС ГО ИЗВЪРШИХА ТЕЗ С КОЙТО САГА СЕ ЦЕЛУВАШ.***
93
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е, кой подклажда етническо напрежение в държавата?? Кой е за прокурор? Кой реално няма място в политиката и парламента и е незаконен? Защо не оставите най накрая хората да си живеят живота, и без това им го направихте черен - ДПС е гаранция за етнически проблеми, ФАКТ!
92
3
 
5
 
! Отговори
e преди 10 години
Не виждам вече никакъв смисъл вече, да се боря срещу лицемерието,мутрите,Маймун-местановците и пръдливите попове.Погнусен съм от ,най-вече от Лицемерите,бездушнието и аплодиращите ги.Поп,ходжа и мутра се подсригват лесно,но лицемерите(бабите) са постоянна величина.
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не разбирам защо за тютюнопроизводителите все се търсят някакви привилегии, сякаш производството на цигари (без да споменавам вредността от тях) е по-важно от производството на зеленчуци или на бройлери например ! По същия начин някои хора постоянно се опитват да търсят привилегии и за турците, останали да живеят в България след Освобождението, сякаш ние трябва да сме им благодарни за това тяхно решение, а не те на народа ни, който се е съгласил да ги остави сред себе си !
90
3
 
24
 
! Отговори
Мая преди 10 години
Половина ми рода са с турски произход .До сега несъм ги чувала да се оплакват от дискриминация.Повечето са от града,с работа и собствено жилище.Живеят си кротко като всички останали.Само май тия *** от селата се връзват на глупостите на Местан
89
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До История на България Да си чувал за писмени източници? За десетките статии, документи, репортажи, пътеписи ,написани от наши и чужди журналисти и писатели по онова време??? Нали благодарение на европейските журналисти-свидетели на Априлското въстание и потушаването му, Европа разбира за жестокостите и реките от кръв, които се леят тук. Има Народна библиотека в София, има архиви, *** и чети! Ама май на някои "либерали" не им е угодна истината!??
88
0
 
8
 
! Отговори
e преди 10 години
Днес само в Г.Делчев имаше поне автомобилен дневен ресурс(разходи) от най-висока classа,поне за 50 000лв.Това с превоза".Ако и в това има учстие и НСО-то,вече става въпрос за държавно съучастие в Масово престъплени-Митинг-религозно и етническо подбуждане
87
1
 
19
 
! Отговори
шалвар калтак преди 10 години
ТЕЗИ СВОБОДНИ ГОТИНИ ХОРА ДЕТО ПРОТЕСТИРАТ СРЕЩУ ТОЗИ АЙВАЗИН ердоаняЕХ ДА МОЖЕШЕ ДА ГИ РАЗМЕНИМ ЗА НАШИТЕ ШАЛВАРАДЖИИ ДЕТО ГЛАСУВАТ ЗА ТАЗИ МАНДА дпсДръжте се комшии, един ден калтака ердоаня и патлака доаняще се отидат гниейки от този красив святи тогава ние всички ще бъдем отново свободни.Дръжте се комший на калтаците им се вижда края.
86
1
 
0
 
! Отговори
Ястреб преди 10 години
До Анонимен 110Нещо ли каза???
85
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българските мъже да вземете да се стегнете,защото тези не само ще ви потурчат,но ще ви затрият семето.
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И понеже не мога да се въздържа:Какво си мислите мюсюлманите,че понеже мъжете сте с повече мускули значи,че сте по-високопоставени?Хайде да видя кой от вас ще роди!Жените ви са виновни,защото им е изгодно да си стоят в къщи,да ядат,докато станат квадратни и само да раждат.