Как консултант по животозастраховане ще определи моите нужди по-добре от мен?

Ролята на опитния консултант е незаменима
Обновена: 20 май 2014 16:07 | 31 мар 2014 11:32, Екип на Dnes.bg
Как консултант по животозастраховане ще определи моите нужди по-добре от мен?
Антон Дуков – Мениджър "Обучение" в MetLife България

Животозастраховането е постоянна нужда, която изисква дългосрочно решение. И затова, като резултат от процеса на консултиране, не е достатъчно просто да бъдат дефинирани нуждите на клиента към конкретния момент, но и очакваните бъдещи промени в неговия начин на живот – сключване на брак, раждане на дете, инвестиции, образование на децата, пенсиониране и т.н., разяснява Антон Дуков – Мениджър "Обучение" в MetLife България.

Тук идва логично въпросът: "Как консултант, който не ме познава, ще определи моите нужди по-добре от мен?".

Консултантът няма да определи Вашите нужди, Вие ще го направите. Предимството на Животозастрахователния консултант е, че обективно ще Ви подпомага и напътства в този процес. Консултацията с такъв специалист е всъщност динамично сътрудничество, целящо да помогне на клиента за ясното дефиниране на неговите нужди, бъдещи цели и приоритети.

Една от ключовите роли на консултанта в този процес е да разясни всички аспекти, в които Животозастраховането може да бъде полезно и да помогне на клиента да ги свърже със своето реално ежедневие.

Разбира се, че всеки клиент е възможно най-добре запознат със своя начин на живот и в същото време всеки клиент иска да му бъде предоставена висококачествена услуга по максимално професионален начин. И тук идва следващата важна роля на консултанта – да предостави начин за подредено описание, анализ и приоритизиране на определените нужди и цели.

Професионалният консултант притежава задълбочено познание и разбиране за различните застрахователни решения, начинът, по който работят, и техните предимства. Това му позволява да направи възможно най-добрата връзка между определените нужди и различните възможности за тяхното удовлетворяване, между мечтаното решение и достъпното такова.

Друго предимство, от което можете да се възползвате, е практическият опит на консултанта, натрупан в реални ситуации с негови клиенти или с други думи: как застрахователното решение е проработило за неговите клиенти в конкретни ситуации.

Професионалното водене на процеса по установяване на потребностите, в сътрудничество между клиента и консултанта, е ключът към конфигурирането на най-доброто индивидуално застрахователно решение. Въпреки че нуждата от Животозастраховане  е универсална, за нея няма универсално решение. Професионалният консултант е специализиран в предоставянето на индивидуални, изготвени по „мярка“ решения, за да съответстват напълно на всички специфични за клиента потребности.

Незаменима е ролята на опитния консултант, който помага на своя клиент да определи доколко неговите желания и стремежи са в съответствие с финансовите му възможности. Не са рядкост случаите, в които консултантът е този, който препоръчва решения с по-ниска цена от тази, която клиентът желае да плаща, за да са сигурни и двете страни, че поставят началото на едно дълготрайно и комфортно сътрудничество. Консултантът взема под внимание индивидуалността на всеки един клиент, неговите приоритети и възможности. Това е причината клиентът да има нужда от професионален консултант – за да може да вземе своето решение, възползвайки се от пълна и професионална информация.

Конфигурирането на индивидуални решения, които да подпомагат клиента в добри и лоши моменти през целия му живот е предизвикателство, което може да бъде преодоляно най-успешно чрез един искрен, ясен и динамичен диалог между двете страни. Този диалог трябва да бъде поддържан и провеждан постоянно.

Работата на консултанта не приключва с издаването на подходящата полицата. Това е моментът, в който тя всъщност започва.

Посетете и сайта на Metlife

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: застраховка ЖивотMetLife
Още от
Спонсорирано съдържание