90% от ромите у нас напускат училище

ЕК: Същото важи и за Словакия, Унгария, Румъния и Чехия
3 апр 2014 14:33,
57
90% от ромите у нас напускат училище
Снимка: архив, Reuters

Около 90 на сто от ромите в България, Словакия, Унгария, Румъния и Чехия напускат училище, без да са завършили своето образование, съобщи днес Европейската комисия.

В някои държави половината деца от ромски произход остават изолирани, се допълва в съобщението. Предоставянето на възможност за качествено образование не е само въпрос на човешки права, коментира в навечерието на утрешния Европейски ромски съвет еврокомисарят Андрула Василиу. Според нея обучението е единственият изход от бедността и изключването на милиони роми.

ЕК отбелязва, че от 2011 г. за ученето на ромите е осигурено финансиране чрез Европейския обществен фонд. За 2013-2014 г. ЕК е предоставила един милион евро по програмата за обучение на ромите родители, които да разберат защо децата им, особено момичетата, трябва да останат в училище.

Утре предстои да бъде оценено доколко националните стратегии за приобщаване на ромите спомагат за подобряването на живота на най-голямата малцинствена общност в ЕС.

Предвижда се на утрешната среща да говорят и председателят на ЕК Жозе Барозу, румънският президент Траян Бъсеску, вицепремиерът Зинаида Златанова и министри от държави от ЕС.

Сред участниците от неправителствения сектор е председателят на фондацията "Отворено общество" Джордж Сорос.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: Българияучилищероми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
? преди 10 години
А кога ще напуснат България???
50
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Затова при бай Тошо имаше ПТУ - професионални технически училища. Учениците бяха 90% *** и 10% *** българчета, дето не можеха да завършат нормално училище. Не знам как, обаче за две-три години ги дресираха да четат и да се подписват и професия получаваха - тракторист, дояч, бояджия, кофражист, шивачка, плетачка, тъкачка. Всички роми бяха грамотни и имаха професия. После ЕС каза, че ПТУ не било толерантно, не давало равен шанс в живота и на - 90% останаха неграмотни и без професия.
49
0
 
3
 
! Отговори
предизборно преди 10 години
Вместо изтъркания лозунг за купуване и продаване на гласове, което било престъпление, трябва да се обяви най-накрая, чеКупуването и продаването на деца за сексуслуги е престъплениеТогава и изборите ще станат честни, и *** най-после ще почнат да се интегриратАма де толкова воля, то комунистите няма да го направят , а водач на десните е *** Костов
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** не се нуждаят от пари, просто трябва да се прилага законът срещу блудство с малолетниКакви са тия продажби на малки момиченца с цел да стават сексуални робиниТо и Илиянци беше гнездо на мафията, ама бат Бойко само един ден пусна баретите и всичко си дойде на мястото Сега някой да пусне баретите на пазара за булки и ще настъпи интеграцияПедофилите като влязат в затвора и сводниците - край
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На *** не трябва да се гледа като на различни хора и тогава ще настъпи интеграцияСега има много по-бедни и главното самотни българи, които не получават социална помощНа българин лесно се отказва , но я опитай да откажеш на ромЗа да паразитират върху тях сега ще ги циментират в гетата. А тези гета са истинската причина за бедността и мизериятаЦигани, които живеят в блокове заедно с българи по-лесно се интегриратНо политиката е една и съща като от едно време
46
0
 
5
 
! Отговори
Възможно решение преди 10 години
1. Държавата допуска *** мешере да се разпорежда с ромите като върховна инстанция. Значи от държавата зависи дали някаква *** институция може да функционира и да има такъв авторитет.2. Мешерето не полага усилия да застави *** да учат, да не се женят неразумно рано и да не създават толкова много деца, колкото не могат да изхранят.3. Тогава, нека държавата да направи така, че не мешерето, а онези 10% ***, които учат, да се разпореждат със съдбата на останалите роми.
45
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега не съм чул каква е стратегията за решаване на *** проблем.Говори се само по колко пари ще им раздават по повод и без повод./то не бяха детски,помощи за отопление,безплатна храна в училище,и т.н.
44
0
 
5
 
! Отговори
До 47 и 43 преди 10 години
И двамата грешите, 100% от ромите стават за ***
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен99%
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С какво ромките превъзхождат българките? С това, че не клъвнаха въдицата на американската пропаганда, че могат да си намерят гаджета със собствен остров.
41
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За какво им е да учат. Научиха ги, че не трябва да работят. Всичко им се дава, защото *** българи ще им го осигури. За *** има само права и нито едно задължение.
40
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
90% от ромите у нас не стават за нищо!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** са вредни за живота и здравето на хората.
38
1
 
8
 
! Отговори
дедо Гошо преди 10 години
И ще водим децата да гледат маймунките отдалеч през оградата и ще ги плашим че ако не слушат отиват при *** :)
37
1
 
19
 
! Отговори
дедо Гошо преди 10 години
Предлагам да направим резерват с висока ограда и въоръжена охрана - то си е всъщност голям затвор но няма да им подхвърляме нищо през оградата, без детски без бърза помощ - да се оправят както знаят - ще ядат каквото си наберат или отгледат сами.айде са гласувайте с + и -
36
1
 
9
 
! Отговори
До 35 преди 10 години
Още преди Втората световна война мислещите хора са се заели със задачата по хуманен път да избавят Европа от храненици и престъпници, които не желаят да живеят според нашите традиции. Имало е идея в Абисиния да се създаде *** държава, та там те да се организират според своите традиции. Това не е била лоша идея, в тази насока са работили и някои интелигентни ***, но не се е осъществила.После Адолф се е опитал да се справи по друг начин, но и това е било стопирано.
35
1
 
12
 
! Отговори
Продължение на 37 преди 10 години
И какъв беше резултатът от това задържане в училище на тази ***? Вместо да си учим уроците, ние спазвахме график - в определени дни и часове, повечето от съучениците ни бяха ангажирани да помагат на *** да учи, но тя приемаше само да препише от нас готовите домашни работи. Ако й разказвахме урок, се прозяваше или ни прекъсваше, за да се кикотим за глупости.След 1-2 год. се прие закон, според който в основното у-ще не се оставяха деца да повтарят и *** получаваха дипломи даром.
34
0
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 10 години
Пак се омъжваха малолетни, а връстниците им-българчета бяха в 6-и, 7-и клас. Които не се омъжваха толкова рано, оставаха в у-ще, докато навършат 16 г., за да не глобяват родителите им. Когато бях в шести клас, в нашата паралелка записаха 15-годишна *** - повтаряла класове. Възложиха ни пионерски поръчения - по всеки предмет да й помагат по две различни деца. Като помощ тя разбираше да преписва от нас домашните. След няколко месеца навърши 16 г. и напусна у-ще, незавършила 6-и клас.
33
0
 
25
 
! Отговори
Г-н Амзел преди 10 години
Невероятно е как толкова много *** имат шофьорски книжки? Какви дипломи представят в КАТ? От къде са ги взели /дипломите/? Неграмотни са, но познават парите и имат шофьорски книжки!!! За какво говорим?
32
0
 
25
 
! Отговори
silueti преди 10 години
Как ли милионите роми да станат първо стотици хиляди, а после просто хиляди ...