35 г. от първия полет на българин в Космоса

Георги Иванов се приземява драматично след 31 обиколки около Земята
Обновена: 11 апр 2014 13:58 | 10 апр 2014 08:56, Елка Василева
96
35 г. от първия полет на българин в Космоса
Николай Рукавишников и Георги Иванов. Снимка: БТА

Преди 35 години - на 10 април 1979 г. първият българин излетя в Космоса.

В 20.34 часа московско време от космодрума в Байконур беше изстрелян космическият кораб "Союз-33" за извършване на съвместни изследвания и експерименти по програмата "Интеркосмос", пилотиран от международен екипаж в състав летецът космонавт на СССР Николай Рукавишников и българският космонавт изследовател майор Георги Иванов, гласи тогава съобщението на БТА.

За полета на Георги Иванов е разработена впечатляваща космическа програма. Тя предвижда след скачването на кораба "Союз - 33" с орбиталния комплекс "Салют - 6" - "Союз - 32" да бъдат извършени съвместни изследвания и експерименти по програмата "Интеркосмос" с космонавтите Владимир Ляхов и Валерий Рюмин, които работят в околоземна орбита от 25 февруари 1979 г.

Космонавтите трябва да изпълнят много широка научна програма, която включва 28 експеримента (три от които с уникално значение) и изследвания в 4 области на науката. За полета са създадени изцяло български системи и прибори.

Специално за полета българските учени създават и различни типове храни в лиофилизиран вид, при който се постига пълно запазване на вкусовите, ароматните и хранителните качества на продуктите. На космическата трапеза от българските учени от Централната лаборатория по лиофилизация и криобиология са подготвени балкански кашкавал, овче сирене, печени бадеми, горски мед,конфитюр от ягоди и малини и лютеница. На борда на кораба, с който лети първият български космонавт, има и шепа пръст от трите светини на България - Плиска, връх Шипка и Бузлуджа.

На 11 април 1979 г., втория ден от полета на "Союз - 33", при последните маневри преди скачването със станцията "Салют-6", на около 3 км от орбиталната станция, отказва основният двигател, който е универсален за корабите "Союз" - използва се и за ускорение, и за намаляване на скоростта, и за маневриране на орбита. По указание от Земята те се опитват 6 пъти да го включат. За първи път в историята на съветските пилотирани космически полети двигател на космически кораб се оказва неизправен. Скачването е отменено. Ръководителите на полета дават 12-часова принудителна почивка, докато се намери правилния изход. Взема се решение за прекратяване на полета.

За първи път за корабите "Союз" в определеното за спускане време се налага да бъде включен резервният двигател, но и той след като отработва определените 180-186 секунди, се налага да бъде изключен. След по-малко от две денонощия и 31 обиколки полетът на "Союз 33" приключва с драматично приземяване. Налага се космическият апарат да се приземи по законите на балистиката, като особеното при това спускане е огромното натоварване на космонавтите, което достига 8-9 и дори 10 единици (при нормално 3-4 единици собствено тегло).

В Космоса е изхвърлена ценна апаратура. Прекъсната е връзката със Земята. Спускането продължава 2 минути и половина. Приземяването протича още по-сложно, след като космонавтите поемат ръчното управление. Капсулата се врязва в атмосферата по-остро от нормалното, натоварването е огромно, почти на границите на човешките възможности.

Спускаемият апарат с екипажа се приземява на 12 април в 19.34 ч. на 320 км югоизточно от гр. Джезказган (на територията на тогавашния СССР) при изключителна сложна и трудна обстановка, създадена поради отклонения от предвидения режим на работа на сближаващо-коригиращата система на кораба. През целия драматичен полет пулсът на Георги Иванов остава нормален и не се променя.

Георги Иванов прави 31 пълни обиколки около Земята, прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута

Няколко години по-късно попитан дали мисли, че живее втори живот, той отговаря: "Може би, да. Ако обаче погледнем по-общо, всеки летец живее един свой (най-малко) втори живот. Това са рисковете на професията." А на въпроса: "С какви прозрения се върнахте?", отговаря - „Убедих се, че Земята, която смятаме за голяма, от Космоса изглежда крехка. А човекът е наистина прашинка във Вселената. Нищо, че има удивителна интелектуална мощ“.

Според Георги Иванов неговият полет през април 1979 г. е постижение на българската авиация и на българските учени, които създават космически системи и техники, защото за полета са изработени уникални уреди, които са използвани в Космоса и до днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз, Анонимният, се казвам Камен и ще допълня, че точността на попаденията на унищожаваните ракети е била по-висока .от предпиисаната. Американските специалисти участници в събитието, били изумени. В някои области руснаците са още фаворити, и днес американците купуват руски ракетни двигатели. Добавям, не съм тенденциозен русофил. нито съм заблуден, просто отбелязвам факти.
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименПриятелю, в летателното у-во има над 50 000(петдесет хиляди детайла) и независимо от строгата ''военная приемка'', в условията на Космоса може да даде непредвидим дефект. Американците не скриват проблемите. Всяка техника, независимо дали е "сделана в России"или "made in USA" може да даде отказ...Нека да не политизираме нещата. Не съм фен на американците, нито на руснаците, но е факт, че през 90-те, когато унищожавали руски ракети чрез изстрелване всички попаднали в целта.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПръцДа чух този виц, но нашият човек се е справил професионално с проблемите при екстремните условия на полета.С ПРАВО МОЖЕМ ДА СЕ ГОРДЕЕМ С НЕГО!
65
2
 
0
 
! Отговори
naivnici преди 10 години
До До naivnici"Интересно ми е ползУвате ли GPS и ако го ползУвате как така е станало без полети в Космоса.Още по-простото е как така аджеба значи гледаме директни предавания от другия край на Земята по талавизиата. Също ми е интересну какво ще кажете за снимките от телескопа Хъбъл и как така го ремонтираа без полети. "Ами я ти най-напред научи елементарни неща и тогава вярвай в пропаганда. Наивници безкрай!За скептицизъм чувал ли си? Защо вярваш на всичко, което ти представят за истина?
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най новото знаете ли???Тиквуна и той можел да лети,,,,драскайте платени тиквуни ..можете и по едно хапче да ви се даде премия за това че работите усърдно,,,
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
с целия международен подем ги наблюдавахме !! хахаха кеф беше!
62
0
 
9
 
! Отговори
До naivnici преди 10 години
О безмерна простота ...Тоя да не е някой креационист? Колкото до заблудените родоотстъпници:Не знам как изобщо се намира някой да каже нещо против Георги Иванов или да пелтечи на тема комунизъм.Кажете едно браво и се замислете че с такива Български постижения скоро няма да се гордеем. Срам ме е да ви чета излиянията.
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Da e jiv I zdrav, chuvala sam , che e I razkoshen chovek
60
1
 
11
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
И 35 години след първият български космонафт, който по професия е бояджия, България не може и да сънува някога повече българин да бъде изпратен в космоса. А първо технологиите са къде по-развити от тогава, космоса е по-изучен, и сме в "развития и богат" европейски съюз. Още много неща те първа само ще можем да сънуваме, обобщени под една дума-нормалноста.
59
1
 
12
 
! Отговори
До баба 66 преди 10 години
До До 65Когато си ***, нищо не помага - ни учители, ни професории!Космическата наука даде на Човечеството толкова, колкото целият технически прогрес от прашката до космическата ера. Знание, технологии.Материалознание, двигателостроене, електроника, оптика, химия, медицински знания и какво ли не!Само полирани мозъци могат да отрекат това.Всеки, летял в Космоса, е човек от най-висока проба, независимо от нанационалност, пол, религиозни или политически убеждения.Родените да пълзят не могат да летя
58
1
 
3
 
! Отговори
До naivnici преди 10 години
"Иска ви се летенето в космоса да е възможно? Да, ама не! Продължавайте да формирате мнението си за света от клипчета направени в Холивуд или в руските филмови студия."Интересно ми е ползУвате ли GPS и ако го ползУвате как така е станало без полети в Космоса.Още по-простото е как така аджеба значи гледаме директни предавания от другия край на Земята по талавизиата. Също ми е интересну какво ще кажете за снимките от телескопа Хъбъл и как така го ремонтираа без полети.
57
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спомням си че бяха големи вакханалии по радиото и телевизията. Гръмогласно се възхваляваше великият Съветски Съюз и вечната българо-съветска дружба изстреляла ни в космоса. След големия шабаш изведнъж замлъкнаха всички информационни източници за няколко часа, ни вопъл ни стон, никой не знаеше какво е станало, само знаехме че нещо се е сговнясала руската техника. Едва на другия ден започнаха да раздухват чутовния подвиг на българския космонавт след като разбраха че е останал жив и здрав.
56
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен"Тоя човек има голям късмет, че не се претрепа с прочутата руска техника. Сигурно всяка година на тази дата дава курбан."Интересно човек с колко малко мозък като твоя може да оцелява. И даже да пише на кимпутар. Природата е чудно нещо.
55
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До 68"От кога военен като Георги Иванов прави научни изследвания другарю ***?"Другарю камарад просветен. Тогава, едно време демек, за космонавти са кандидатствали военни пилоти, тоест са си военни...демек други не е имало допуснати за кандидаствуване.Значи понеже отговарят на физическа, психическа и други подготовки значи...Чаааааааак ся вече се допускат и други кандидати другарю грамотник. След 30 и кусаря години.Другарите демократични камаради не признават хронологията.
54
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя човек има голям късмет, че не се претрепа с прочутата руска техника. Сигурно всяка година на тази дата дава курбан.
53
17
 
2
 
! Отговори
naivnici преди 10 години
Уау, веднага минуси! Вие наред ли сте? Иска ви се летенето в космоса да е възможно? Да, ама не! Продължавайте да формирате мнението си за света от клипчета направени в Холивуд или в руските филмови студия. Успех! А това за научната полза от подобни въображаеми полети може да го разказвате на децата си. Изключително полезно е да се лети около Земята, мда. Чак ти се завива свят.
52
0
 
13
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Жив и здрав!
51
1
 
20
 
! Отговори
до 66 преди 10 години
Ти си типично олицетворение на българин който вече е приел "западните ценности"- неук, арогантен, *** като гъбено семе, неуваителен, неоценяващ постиженията на тези преди теб, за теб всяко постижение от социалистическо време е нещо, което трябва да презираш защото си кон с капаци.П.П. Целта на научната мисия е да бъдат извършени съвместни изследвания и експерименти по програмата "Интеркосмос" и да се изпробва разработената от България апаратура в условията на космическия вакуум.
50
22
 
2
 
! Отговори
naivnici преди 10 години
Летенето в "космоса" е невъзможно. Не разбирам защо сте толкова наивни. Не е летял в космоса нашият Георги Иванов. Защо сте толкова сигурни, че това е факт? Да не сте му светили по пътя. Наивността няма граници! По същия начин американците навремето си измислиха мисията до луната. Проблемът е, че не само на луната не са стъпвали хора, а и в космоса! Летенето е невъзможно над около 50-60 км! Питайте г-н Иванов какво е видял като е летял в космоса и защо не е направил снимки :)
49
2
 
19
 
! Отговори
до 64 преди 10 години
Целта е научна плюс изпращането на български космонавт, което ще ни направи една от първите държави в света, изпратила космонавт. Въпрос на чест и престиж, значението на които прозападната ти кратуна никога няма да разбере.