КНСБ не гледа с добро око на равна пенсионна възраст за мъже и жени

Пенсионната реформа трябва да бъде обсъдена цялостно, заяви Пламен Димитров
16 апр 2014 16:45,
15
КНСБ не гледа с добро око на равна пенсионна възраст за мъже  и жени
Снимка: www.freeimages.com

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров изрази резервите на синдиката по отношение на идеята за изравняване на възрастта за пенсиониране за мъжете и жените, каквато е препоръката на Европейската комисия.

Не гледаме с добро око на подобни идеи, които са на парче и които идват по линия на европейския семестър, каза пред журналисти Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Димитров посочи, че това е една от препоръките на ЕК, която не е коментирана и аргументирана от българската страна в необходимата степен.

По думите на Димитров пенсионната реформа трябва да бъде обсъдена цялостно, но това ще стане след изборите. Той акцентира, че трябва се говори едновременно за приходите и разходите в осигурителната система, условията за достъп до нея и адекватния размер на пенсиите.

Преди дни министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов каза, че Министерството на труда ще е готово с цялостна визия за пенсионната реформа през септември. И напомни, че цялостна концепция за това как да продължи пенсионната реформа у нас от 2015 година ще бъде обсъдена в диалог със социалните партньори и с експертите, за да се постигне широк обществен консенсус. „Няма как да избягаме от увеличаване на възрастта. Въпросът е по какъв начин да се случи", каза тогава министърът.

Припомняме, че още в началото на мандата си като социален министър Хасан Адемов коментира препоръката на Брюксел пенсионната възраст за мъжете и жените да се изравни, като посочи, че България ще изпълни условията на ЕК, но с по-малки стъпки и при постигнат консенсус със социалните партньори.

По темата за изравняването на пенсионната възраст за мъжете и жените преди седмица взе отношение и финансовият министър Петър Чобанов. Той уточни, че хоризонтът за изпълнението на тази мярка остава след 2021 година. И припомни, че това е препоръка на Европейската комисия, която е валидна за всички страни в Европейския съюз, а не само за България. По думите на министъра „европейските изисквания са важни за нас, но и българските граждани са важни“.

Днес Пламен Димитров се срещна с представители на БСП по повод на предстоящите европейски избори. По време на днешната среща от КНСБ са настояли бъдещите български евродепутати да работят за ревизия на директивата за командированите работници в посока за гаранции на българските работници в държави членки, "че ще работят при условията на приемащата страна, т. е. при германски заплати, шведски заплати, а не при български такива".

Директивата, която регулира агенциите за временна заетост, също трябва да бъде предмет на интервенция на бъдещия Европейски парламент, според синдиката. От КНСБ очакват и подкрепа за евентуалното предложение за рамкова директива за колективното трудово договаряне.

Още икономически новини може да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо не мога да вдена ... хем мъжете живеят по-малко, хем ги карат да работят повече . . . освен това в конституцията пише, че всички са равни пред закона ...
11
3
 
1
 
! Отговори
вечно млад преди 10 години
Вместо да влачите реформата с години, изравнете възрастта веднага и оставете гратисен период, в който човек може да се пенсионира по новия или по стария закон.
10
0
 
3
 
! Отговори
Б.Радев преди 10 години
Благосъстояние се постига с работа и с откриване на нови работни места, а не с ранно пенсиониране. Никой обаче не знае как ще се развие животът му и затова трябва да се предвидии възможност за по-ранно пенсиониране с по-малка пенсия. В щатите и след 10 г. труд можеш да получиш пенсия. Никой, обаче не би спрял да работи, ако сериозни основания не му налагат това.
9
1
 
0
 
! Отговори
бъдещ пенсионер преди 10 години
Може веднага да се изравни възрастта, като се даде възможност за по-ранно и по-късно пенсиониране. Така всеки ще избере най-добрия за себе си вариант, а отклоненията взаимно ще се компенсират.
8
1
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 10 години
След като обвързвате пенсионната възраст с продължителността на живот, не би трябвало жените да се пенсионират по-рано.Възрастта трябва да е еднаква.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евромайната Бареков прецака евромайкитеmejdu-redovete/%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%86%D0%B0%D0%BA%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B9/
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боли ме фарът,на 26 години съм,с две магистратури,а тука работа няма! На всякъде искат поне N на брой години стаж,ама от къде да го натрупам,като завърших преди една година? Да го духат нашите "бизнесмени" тогава,а покрай тях и скапаната държавица! В Германия освен език,стаж не искат! Намерил съм си работа там и след месец изчезвам! Предпочитам да се пенсионирам на всякъде другаде,но не и тук!
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЕС е само оправдание, батака си го направиха комунистите! 25 години преход беше под знамето на Партията!! Наглостта им е безкрайна! Все специалисти, експерти, анализи от където си не щеш! И резултата е налице - като са такива експерти, защо никой не предвиди какво ще стане след 25 години с т. нар. пенсионна система!! Сега уж се вайкат!! Станаха милионери на гърба на народа!!
4
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 10 години
до 1 - супер прав си. Живота ни мина в кризи, стягане на колани и какво ли не!! Имам непрекъснат стаж 39 г. на 59 г. съм и никой не може да ми гарантира, че като приемат за кой ли път нов закон за пенсиониране ще бъда защитен по някакъв начин от съкращаване /не е тайна, че работодателите гледат да се отърват от хора над 50 г./ И тогава какво се случва? Някой мисли ли?Младите безработни, увеличават възрастта за пенсиониране- как политиците от посл.25 г.. ще понесат отговорност пред нас!Не им пука
3
2
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Така се затрива народ,не му създаваш работа а вдигаш възрастта за пенсиониране.От къде ще съберат стаж никой не мисли.
2
6
 
7
 
! Отговори
tuzarya преди 10 години
Хей КНСБ стига сексизъм! Жените вече не са дискриминирани, даже нещо по-вече - движат се преди мъжете в много сфери! Чакам само един жест от КНСБ в подкрепа на неравенството между жени и мъже и ги давам на съд за дискриминация!
1
0
 
23
 
! Отговори
писна ми преди 10 години
А как гледа КНСБ по въпроса за хора, които имат отработен трудов стаж, а нямат възраст - ще ли могат да се пенсионират или ако останат без работа на такава предпенсионна възраст, ще трябва на преклонна възраст или крадци да стават, за да се изхранят или по кофите да ровят по същата причина? Алооо, замислете се, че такива хора са дали своя принос и задължителен осигурителен стаж към тази скапана държава и тя е длъжна да им осигури достойно заплащане, въпреки че нямат необходимата възраст!