Партиите ще излязат безнаказани от скандала с личните данни

Институциите си прехвърлят отговорността, а не вземат мерки
Обновена: 16 апр 2014 07:02 | 16 апр 2014 07:00, Камелия Цветанова
45
Партиите ще излязат безнаказани от скандала с личните данни
Снимка: Булфото, архив

"Партиите ще се измъкнат безнаказано от скандала с трафика на лични данни", акцентира "Сега". Скандалът с очевидната злоупотреба с лични данни няма да доведе до наказания за партиите, които са се опитали с измама да се регистрират за евроизборите на 25 май. Грандиозната измама с ЕГН-та на българи бе засечена заради възможността, дадена в новия Изборен кодекс, гласоподавателите да проверят на сайта на ЦИК дали не са попаднали без свое знание в подписките на политически партии, коалиции и инициативни комитети. Още в понеделник социалните мрежи бяха залети от възмущение на граждани, а вчера започнаха да се подават и официални жалби в ЦИК, прокуратурата и Комисиятаза защита на личните данни. Вместо да вземат мерки, институциите започнаха да си прехвърлят отговорността помежду си и да обясняват колко трудно ще бъде да бъде наказан някой.

ЦИК ще сезира прокуратурата за засечените в партийните подписки за евровота куп фалшифицирани парафи, подадени при регистрацията за евровота, пише "Монитор". Това съобщи вчера говорителят на комисията Александър Андреев, след като скандалът с присвоените ЕГН-та прерасна в истинска истерия сред гражданите, а формациите започнаха да се замерят едни други с обвинения, че са крадци. Към късния следобед вчера ЦИК вече беше залята от над 100 сигнала от възмутени граждани, които след проверка в сайта на изборната администрация открили, че имената им фигурират в подписка на партия, без да са се включвали в нея.

За първи път законодателят реши да ни даде шанс да проверим дали някой не използва личните ни данни за собствена изгода, коментира "Дума". Благодарение на нововъведената проверка оттук насетне всичко зависи от нас - искаме ли да накажем този, който е включил името ни без наше съгласие, както и този, който е продал или подарил личните ни данни на даден политически субект.

Процедурата минава през сезиране на ЦИК за заличаване на подписа (за някои партии с масови нарушения това може да доведе и до дерегистрация за изборите) и сезиране на Комисията за защита на личните данни и прокуратурата. Нека се види кой, кога, защо и срещу какво е допълнил списъците си с имена без разрешение. И да си понесе отговорността.

Навършват се 135 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. "Стандарт" пита председателя на парламента Михаил Миков: Трябва ли да се ремонтира основният ни закон? "Имаме една добра конституция. Конституция, която позволи без големи изменения да станем член на европейското семейство, което подчертава и нейния демократизъм. Демократизъм и гарантиране на човешките права, което идва още от Търновската конституция. Сегашната има поне 4-5 текста, които са заимствани от Търновската конституция, що се отнася до уреждането на основните права и те попадат в най-високи европейски стандарти, както към момента на приемането си, така и днес", отбелязва Миков.

"Тази годишнина е знаменателна и следва да се обърнем с благодарност към нашите учредители и съзидатели на държавата, казва в интервю за "Преса" историкът проф. Андрей Пантев. - Ако погледнем с по-хладен поглед към нейното приложение, ще видим нещо смущаващо - същата конституция, обявена за толкова демократична, рядко и само за кратко е осигурявала нормален парламентарен цикъл в политическия живот. Почти комично тя е обявявана за най-демократичната точно когато е била отменяна. Тя е суспендирана няколко пъти, поправяна е няколко пъти, но никой не е оспорил нейната историческа потребност и значение", отбелязва проф. Пантев.

"Дебатите за промяна или нова конституция се възраждат толкова често и с такава упоритост, защото са удобен повод за различните партии и групи да заявят себе си в обществото, да се чуе техният глас, тъй като това е тема, която предизвиква внимание. Преди да се пристъпи към промяна обаче трябва да са назрели обществените условия за това, а основното е да има отговор на въпроса какво искаме да постигнем. Конституцията предопределя основите на държавността и ако някой говори за нова, трябва да докаже, че обществото иска радикална промяна във формата на държавно управление и във взаимоотношението между институциите", е позицията на проф. Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, изразена пред "Труд".

Заявките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за реваншизъм по отношение на сегашното управление не са нищо друго, освен нескопосан опит да се хареса на електората, коментира "Сега". Подобни заплахи от страна на Борисов говорят за липса на държавнически усет. Всеизвестен факт е, че според конституцията възмездието се раздава не от правителството, а от съдебната власт. Заявките на Борисов за реваншизъм биха могли да се тълкуват в различни посоки, но всичките са неблагоприятни за него. Лидерът на ГЕРБ или твърди, че ще принуди съдебната власт да работи за него, или пък просто говори празни приказки с цел единствено да се хареса на електората с оглед предстоящите избори. Българският народ обаче - въпреки че мнозина твърдят обратното - трудно се лъже втори път. Ако Борисов иска да повиши рейтинга на ГЕРБ и да спечели властта на следващите парламентарни избори, когато и да са те, той би трябвало да работи в друга посока. Най-важното за него е да убеди обществото, че партията му вече има повече управленски капацитети по-качествен експертен ресурс.

"Безсмислените изяви на Първанов", коментира "Монитор". Бившият президент Георги Първанов очевидно губи почва под краката си заради очертаващия се провал на неговата формация АБВ. Последните му изяви показват нервност, неприсъща за държавен глава, бил десет години на върха. Нападките му стават все по-груби, издават безсилие и нямат нищо общо с европейския дух на толерантност, който би трябвало да бъде водещ във всяка кампания за европарламент. Вижда се също, че той е прежалил загубата на тези избори. Атаките му се фокусират срещу дейността на кабинета и партиите, които го подкрепят. Забелязва се и дистанциране от проекта за нова отечественофронтовска коалиция между ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок. Не за друго, а поради дребния, но немаловажен факт, че неговата формация се изключва от сметките за следващ парламент.

"Трябва ли да ни притеснява дефлацията", коментира "Труд". Спад в цените, или т.нар. дефлация, се наблюдава вече осем поредни месеца, като достига 2,3% през март. Основните фактори за средногодишната дефлация в България за 2013-а и за първите три месеца на 2014 г. са няколкото поредни намаления на административно регулирани цени и ефектите от по-ниските международни цени на пшеницата. Групата в потребителската кошница, в която влизат токът, газта и парното, е най-големият виновник за дефлацията, т.е. тя бележи най-голям спад на цените на годишна база от юли насам. При всички положения спадът на общото ценово равнище от последните месеци не би трябвало да е повод за притеснение, доколкото основните причини за това са административни решения и международни пазарни тенденции, а не решения на българските потребители.

За първи път България се обяви против предложено от Брюксел решение, което би ощетило страната ни, акцентира "24 часа". Постоянните ни представители в Комитета по земеделие са получили указания да гласуват против решение, което може да забави възстановяването на вече разплатени 400 млн. евро, обяви заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев. С това решение България и още 6 страни биха били заплашени от непризнаване на част от вече направените разходи по Програмата за развитие на селските райони за периода 2012-2013 г. Става дума за авансови плащания по общински проекти и други мерки по програмата, които вече са реализирани или се изпълняват в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Ravioli преди 10 години
mai na bg narod mu pisna ot bulgarskite mazni borbi?!:)i ste si mallchi krotko, glas nema da izdade na 25 mai - turil si e katinarche na ustata?!
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има си хас някой да беше наказан.Някой изобщо наказан ли е за всички тея престъпления, дето се извършват непрестанно в България?! Само приказки и тоя и оня е виновен.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде мога да проверя коя партия ми е ОТКРАДНАЛА ЕГН -то?! За две злоупотреби с моето ЕГН в други институции узнах случайно.
32
0
 
5
 
! Отговори
Стефка преди 10 години
Просто невероятно.Трябва да има хора в затвора а не овъртания.Само си представете какво ще става на изборите.МРЪСНИ ***!
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПешоНали знаеш кой е омбутсмана и какво направи като конституционен съдия? Ако не знаеш - узакони доста сделки със заменки по морето по времето на тройната ламя. Всички по върховете на тази прогнила държава не са случайни хора!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ПешоДа сега е стойностен *** преди това се кланяше на мадридския мушеник.
29
2
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Единствено вярвам на омбуцмана.Той е един от малкото останали достойни хора.Другото може да е провокация на всяка партия.Отиваш подписваш се и после почваш да ревеш,че ти използвали личните данни.Така се злепоставят помежду си.
28
4
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Абе глупав народе ходете на лекар бе. Невронаука изучавайте и да видите че си живеете в собствен затвор. Защо като нападам Тиквата си мислите че съм за БСП? Това веднага показва че сте омаяни от "излъчването на Бойко". Не казвайте че и сега няма какво да се яде, учете повече и сами си отговорете а не джурналистите да ви учат. Кражбите на Борисов обърнаха всичко партии срещу него. Какво достойнство имат депутатите му -"стани", "седни", "излизай", "влизай". Тия ли същества ще управляват.
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** и скапан народ за когото и да гласува, все тая.
26
0
 
9
 
! Отговори
Елате ни вижте! преди 10 години
Не сме държава, а един голям цирк! С много богата програма!
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От данните, които излязоха за първите два месеца, за да се изпълни приходната част, оттук до края на година трябва да се събират по 200 млн. лева повече от това, което се е събирало по същото време предходната година. И това не изглежда много оптимистично, посочи Ганев.Още по тематаИкономисти: Необлагаемият минимум ще свие рязко приходите в бюджетаГеорги Ганев: Крайният клиент да има повече влияние върху бизнесаПо данни на финансовото министерство приходите през първите два месеца на годината възлизат на 4,2 млрд. лв., или 13,5% от годишния план. Бюджетното салдо към края на февру
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Главният прокурор Цацаров, ако е пич, ще разследва до дъно аферата с подписите. На първо място - да разпита момчетата, които са били наемани за 20 лева на ден да преписват ЕГН и подписи.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОБЛАСТНИ и ЗАМ. ОБЛАСТНИ УПРАВИТЕЛИ в *** Бургас - Юсеин Мехмед, Варна - Маткан Ибрямов, Габрово - Кенан Ашиков, Добрич - Исмет Хабил, Кърджали - Муса Сайдаахмед, Ловеч - Юнал Масъков, Пазарджик - Юмер Хамза, Плевен - Енгин Кючуков, Пловдив - Юксел Расим, Разград - Севгин Шукри, Русе - Айдън Караахмед, Благоевград - Муса Палев, Силистра - Насуф Насуф, Търговище - Емел Расимова, Хасково - Кадир Исов, Сливен - Неджим Ахмед, Смолян - Бейхан ДурСтара Загора - Тонджа Йостург, Шумен - Левент Зекериев,
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ето така Герб събраха 500 хил. подписа. Също така Герб печелеха изборите до сега. Не бъдете *** още да им вярвате, печатат си бюлетини .--------------------------------------А БСП как събраха 300 хил подписа за Орешарски за три дена?А БСП те може би не печата бюлетини и не уволняват от работа ако не си гласувал за тях.Знаеш ли че над 80 хил души в България са останали без работа по политически причини в последната една година?
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ОРЕШАРСКИ!!!
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сергей Станишев е един убиец на деца и престъпник! Никога до монета не бяха отвличани и убивани 6 годишни деца!Станишев и жена му контролират банди за отвличания на хора.Станишев сега ще избяга в Брюксел, а българите къде ще избягат от ежедневната престъпност генерирана от сем. Станишеви?
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този скандал показва на какви манипулации и фалшификации са готови БСП за тези избори!
18
0
 
2
 
! Отговори
краси преди 10 години
Според мен върви една тънка линия на дискредитиране на тези избори, още с определянето на самата дата 25.05 за ден на избора, ден след празника 24 май, какво пречеше да са седмица по рано или по късно. Постоянно скандали, манипулации, сякаш някой иска да убеди обществото, че всичко е шалшиво, натиска лек и финен е в посока - отказване на избирателите да гласуват, мисля си, че на някого е страшно удобно на изборите да отидат минимален брой хора и печелишите пак ще са същите
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гербери и депесари са еднакви,все едно един баща ги е правил.Крадат ги,лъжат ги,заблуждават ги а те гледат лидерите си в очите и се възбуждат при появяванията им по телевизията.А ако ги погали по главата тогава изпадат в екстаз.
16
1
 
3
 
! Отговори
?! преди 10 години
Има ли нещо нормално в тази държава?