Ученички майсторят дрехи 3 в 1

Дизайнерките ще покажат тоалетите си в модно състезание
5
Ученички майсторят дрехи 3 в 1
Снимка: Черно море

Бъдещи моделиери заложиха на нетрадиционното и вплетоха в идеите си мотиви от българския фолклор. Няколко ученички от горните класове в Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна създадоха своя нестандартна модна линия, доказвайки пред себе си и връстниците си, че миналото винаги има място в бъдещето, пише в. "Черно море".

Момичетата обаче не залагат само на визията на моделите, те измайсториха мултифункционални дрехи, удобни и практични, за всякакви поводи, леко стряскащи с варициите си, но пък интересни и странни. Сред тях има блуза, която може да се превърне в чанта, връхни дрехи, които според вкуса променят визията и предназначението си и др.

„Освен на шевиците и други елементи от българския фоклор наблегнахме и на формообразуването“, разказват дизайнерките Джанет и Дария. Народните мотиви са вплетени в дантелите по ризите, каретата, които са традиционни за родопските носии, и в една интересна смеска между потури и дънки.

Двете момичета са нарисували дузина скици на различни тоалети, докато накрая комисия от училището е избрала кои да бъдат изработени и показани. А с това са се захванали няколко ученици от XI и XII клас.

Изработката е отнела повече от 2 месеца. И това старание не е случайно. Гимназията ще участва в националния конкурс „Млади таланти в модата“ именно с тези тоалети. Надпреварата е част от Шестата панорама на професионалното образование, която ще събере ученици от цялата страна на 25 април в Пловдив.

За националния кръг на модното състезание се класираха 45 гимназисти от София, Пловдив, Русе, Видин, Шумен, Гоце Делчев, Сливен, Разград и варненските дизайнерки. Пред журито те ще трябва да покажат умения за проектиране, моделиране и технологично изработване на облекло. Кулминацията ще бъде ревю-спектакъл, в който младите дизайнери ще се изфукат с най-новите си модели. А с тоалетите на варненките ще дефилират техните съученички Антоанета, Александрия и Десислава. Момичетата са учили как се представят различни модели в ревюта и фотосесии в клуб „Моден подиум“, който Гимназията по текстил и моден дизайн организира по проекта „Успех“.

Младите манекенки няма просто да се разходят по подиума, те са измислили интересна хореография. За да е по-внушителен ефектът, за фон те са избрали песента „Вода“ на Елица и Стунджи. Така българските традиции ще изпъкнат не само в дрехите, а и с музиката.

„Нашите модели са само всекидневни, няма рокли и други официални тоалети. Това беше и темата на състезанието“, обясняват дизайнерките Джанет и Дария. „Направихме ги с много, много въображение. Най-точно казано, те са всекидневно-екстравагантни“, казват още ученичките.

Надпреварата в Пловдив обаче няма да приключи с едно ревю. Варненките ще трябва на място да покажат и уменията си да скицират модели. 

Всичко това ще бъде оценявано от светила в модната индустрия и висшите училища по текстил, мода и дизайн. Членове на журито ще бъдат Албена Александрова, собственик на модна къща и трикратен носител на „Златна игла“, проф. Христо Петров, ръководител-катедра „Текстилна техника“ в софийския  Технически университет, и Елена Тодорова, ръководител на Центъра за млади таланти в Бургас.

Гимназията по текстил и моден дизайн във Варна ще участва в Панорамата на професионалното образование и в още едно състезание – за най-добър млад гримьор и фризьор. Тогава варненските ученици от професиите „Фризьор” и „Козметик” ще демонстрират уменията си да правят младежка всекидневна прическа и грим. Разбира се, те ще бъдат съобразени с модните тенденции за 2014 г.

Панорамата на професионалното образование се организира от просветното министерство и целта е учениците от професионалните гимназии да демонстрират какво знаят и могат. Патрон на събитието е министърът на образованието.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Типично мексикански дрехи
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз що ги не виждам мотивите от българския фолклор ? нещо по ми прилича на мексикански фолк- пончо.
2
3
 
2
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Хвала
1
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Радвам се, че националните носии имат място в тази може би нова мода. Нека запазим Българското.