Кръстът - знакът на знаците

Изложба "Християнски символи" представят във Видин
Обновена: 19 апр 2014 19:26 | 19 апр 2014 18:31, Елка Василева
204
Кръстът - знакът на знаците
Снимка: БТА

За Възкресение Христово Регионалният исторически музей-Видин и Видинската света митрополия подредиха изложбата "Християнски  символи", каза за БТА директорът на музея Фионера Филипова.

В едната част на изложбата е представено присъствието на християнските символи в народната култура. Подредени са писани перашки и хляб, който е много важна част от бита на нашия народ, разказа етнографът Десислава Божидарова. Представен е кръстът като елемент от украсата на ризите на младите невести и девойки. Експонирани са накитите, които са били носени в миналото - пафти, гривни и пръстени, както и ордени за граждански заслуги. "Кръстът като символ присъства във всеки един момент от нашия живот, не само на Великден. Той е в  ежедневието ни и дори понякога да не го забелязваме, той ни пази", каза етнографът.

Не случайно и сред християнските символи наричат кръста знак на знаците. Двете кръстосани линии на кръста още от предисторическо време са били религиозен символ, предпазващ знак в почти всички световни култури, разказва Божидарова. За алхимиците кръстът е бил символ на четирите елемента: въздух, земя, вода и огън. Преди всичко обаче това е символ на Христос, Неговото разпятие и слава, и по този начин - символ на  християнската вяра и Църквата. На такъв кръст, побит на хълма Голгота, бил разпнат Исус Христос, който със своята смърт и последвалото я Възкресение изкупил греховете на човешкия род.

Именно като такъв символ кръстът е получил най-голямо  разпространение - в най-различни познати и непознати форми, с различен произход и приложение, казва Божидарова.

Част от експозицията е водосветен кръст от две части, каза за БТА архимандрит Поликарп, председател на катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски"-Видин. Той разказа за значението за християнския свят и за всеки вярващ на Възкресение Христово - един от най-големите християнски празници.

 "Пасха Христова съвпада във всички църкви - всички празнуваме заедно това велико историческо събитие. На 20 април празнуват всички християни по света. Моят съвет към хората е винаги, винаги да вярват, да изпълняват Христовите заповеди и според силите си да бъдат пример. Не трябва да натоварваме хората с много, необходимо е малко, за да се постигне голямото", казва архимандрит Поликарп, който е и носител на наградата "Бялата птица" за добри дела на Регионалния пресклуб на БТА във Видин.

 "Нашият Спасител ни е оставил много заповеди и най-голямата от тях това е заповедта да се обичаме, да положим душите си за нашите приятели. Това е силата и мощта на християнина, да бъде като своя Спасител Христос, който ни учи на вяра, надежда и любов", каза архимандрит Поликарп.

Акцент в изложбата в Регионалния исторически музей-Видин е поставен върху монетите, разказа директорът на музея Фионера Филипова. Посочени са отделните монетосечения с кръстове и различни други християнски символи.  "Темата е много голяма и сме показали само основните християнски символи, а в средновековното монетосечене присъстват Архангел Михаил, св. Димитър и почти всички светци", каза Филипова. В утвърждаването на християнската религия участват и паричните средства, каза Филипова. Новите символи върху тях визуализират вярата и затова в експозицията са показани и монети.

Видинска света митрополия е предоставила свещени съдове, икони и книги, които се съхраняват в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски", храм "Св. Николай" и в митрополията. Сред тях са две евангелия с корици, обковани със злато и сребро. Показана е и книга, която е свързана с молитвените последования за Възкресение Христово. Показани са потири, две корони за свето венчание и дискус, изработен специално за катедралния храм от местни майстори. В изложбата е включена икона на Възкресение Христово и на всички събития, свързани с живота на Исус Христос по време на Страстната седмица.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
1
 
33
 
! Отговори
Радослав преди 9 години
Е Извинявай те много но това което прочетох като заглавие не върви на коментари те айде да се преместите в скайп или фръцбоок и там да се довършити. Скапани недорасляци време ви е да възпитате в себе си малко уважение към други те и към себе си. Зган.
122
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя наистина е пиян, баси жалкия начин да си приключиш деня - да се наливаш с ракия пред компютъра...
121
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 192Значи културата ти е на ниво 3 клас, което прави още по-съмнително твърдението ти, че 30 човека работят за теб. Много ме съмнява, че някой би те търпял. Оплиташ се бавно, но пък с желание :D
120
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
toya naistina se e vkaral v brutalen film
119
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
191are begai s toq diavol we... basi promitiya mozyk si, chestno. Napraviha te na 5 stotinki samo s nyakolko komentara i ti prodylzhavash da si dudnesh tupotiite.
118
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Аз?"***, ***, *** просто, *** *** неден, ***, промита главо пияна, ***" - всичко това за по-малко от половин час, без нито една обида от моя страна. После ми говори как "никого не обиждаш". По-жалко изказване не можеше да направиш. Дори да ме беше напсувал щеше да е "по-мъжко" от очевидната ти лъжа... или пък шизофрения?
117
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До :)Че той аллах е ислямското име на християнския бог ХАХАХАХ. И не - не съм мюсулманин, днес за 3 път го пиша, че винаги това ви е единственото обяснение :D .
116
0
 
31
 
! Отговори
до 184 преди 9 години
Ти като обиждаш другите, че някой им бил изкарвал парите, на теб защо другите ти ги изкарват а? ***, събуди се! Шеф на фирма, който не работи, но в 12 през нощта на великден виси в новинарски сайта да обижда и да си развива фантазиите (неграмотно при това) Пълен смях!!
115
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 184С други думи, не работиш, но си гепиш едни незаслужени пари, о, колко християнско! :D О, как не се сетих - ти си дявола, нали? Хахахахах :D
114
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 183И продължава да обижда и проклина.. тц тц :D . Много злоба сте насъбрали, господине. Парите си ги вадя сам, така че - греда. :)
113
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До за париЧе и обижда този смирен християнин. А ти защо работиш? Или компютъра, тока и интернета дядо господ ти ги пуска на промо тарифа?
112
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 179Ау, вече и смъртни заплахи получава :D. С дявола си пием кафето всеки ден, така че не бери грижа :D. Иначе благодаря за пожеланията за "мизерия", "катастрофа" и "токов удар". Както се казва - то се вижда кой колко омраза е насъбрал към тези, които не споделят вижданията му. :)
111
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 177Еми тогава спирай да работиш (за пари), разпродай си имуществото и живей според написаното в библията.
110
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КойтоКажи ни истината, кажи ни словата си, о учителю!
109
0
 
31
 
! Отговори
rom преди 9 години
rom e osnovata na hristianstvoto krasta e (rimski) rom istinskite hristiyani sa romeite
108
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Добро и ЗлоХайде пак намесихме антихриста. За дявола ще имаме ли поучително-назидателни коментари?
107
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за съжаление(това е льобимото на някои занимание) пречупеният кръст е механизъм
106
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ззззззХахаха, сега станах и мюсулманин :D АХАХАХ Защо ВИНАГИ само това успявате да измислите, когато някой поиска просто да защитите тезата си? Не, не съм мюсулманин, защото това би означавало, че подкрепям друга версия на същата глупост. Да ти помогна - не съм и атеист :D . Ще ти спестя писането на още някоя глупост. Нямало какво да доказваш - ама разбира се, защото не можеш :D . Ю мейд май дей, дюд!
105
0
 
32
 
! Отговори
зззззз преди 9 години
До АнонименБе не ща да ти доказвам каквото и да е каквото и да е каквото искаш си мисли мюсюлмански ***
104
0
 
34
 
! Отговори
Гробаря преди 9 години
Абе тоя Христос колко пъти ще възкръсва. Вече повече от две хиляди години го прави тоя номер. Така ще е, като гробарите не си вършат работата!