Митрополит Николай ще донесе благодатния огън

Вечерта ще бъде даден на патриарх Неофит
6
Митрополит Николай ще донесе благодатния огън
Снимка: Булфото, архив

Благодатният огън ще бъде донесен у нас за поредна година от Йерусалим днес на Велика събота от църковно-държавна делегация.

Това съобщи Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет., цитиран от БТА.

Делегацията е от 11 души и ще се води от Пловдивския митрополит Николай, в нея ще са също Варненският митрополит Йоан, Емил Велинов, депутатът от ДПС Йордан Цонев и свещеници от Българската православна църква.

Пътуването до Йерусалим ще е с частен полет, като излитането ще е тази сутрин в 4.30 ч. от правителствената зала на летище "София", каза Велинов. По думите му на връщане от Йерусалим днес самолетът с Благодатния огън ще кацне на летище "Крумово" край Пловдив - между 19.00 и 19.30 ч. Там вече ще са дошли автомобили на митрополиите от страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат за вечерното богослужение за Великден. Ще има и представител на Светия синод на БПЦ, за да пренесем заедно огъня до параклиса на Синодалната палата в София, обясни Емил Велинов. Очаква се Благодатният огън да пристигне в София днес -между 20.30 и 21.00 ч., в синодалния параклис, добави той.

В 23.40 ч. тази вечер Благодатният огън ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св.Александър Невски", каза директорът на Дирекцията по вероизповеданията при МС.

Българската делегация ще присъства на богослужението в храма „ъзкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
ОФФФФФФФ преди 9 години
Ако някои постави тайно скрита камера ,ще се окаже най вероятно че огънят въобще не е благодатен,а обикновен. Дори така се нарушава заповедта-не лъжи. За да не се разбере лъжата не допускат камери и свидетели за да видят как "се спуска благодатният огън".
4
1
 
0
 
! Отговори
Православен преди 9 години
Бог Сам избира кой на какъв пост да Му служи. След като Негово преосвещенство е законно избран от клира и народа за митрополит, не трябва да го хулим, защото всяка хула срещу владиката е хула срещу Бога. Рано или късно Негово преосвещенство също ще се представи пред Господа и ще отговаря пред Него за всичките си дела, както всеки един човек, включително и ние.А вие не съдете, за да не бъдете съдени.
3
0
 
3
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
АКО НЕ БЕШЕ ТЪЖНО ЩЕШЕ ДА Е СМЕШНО.ДАНЧО МЕНТАТА ПРОДАЛ БЯРА РОД И РОДИНА И НИКОЛАИ ,ДОСТА КОМПРОМЕТИРАН (ДАНО ДА СИ Е СЛОЖИЛ ФЕСА ПОДАРЕН МУ ОТ АТАКА ПО ЗАСЛУГА) ЩЕЛИ ДА ДОНЕСЪТ СВЕЩЕН ОГЪН. ПЪЛНА ПАРОДИЯ НА ТОЯ ХУБАВ СЛАВЯНСКИ ПРАЗНИК. ТОВА Е ПОЗОР ЗА СЛАВЯНИТЕ И ЦЪРКВАТА.
2
2
 
0
 
! Отговори
!!! преди 9 години
uspeh !
1
2
 
6
 
! Отговори
ined преди 9 години
Данчо Ментата по колко ще го продава огъня?