Обилните валежи активизираха свлачища в община Неделино

Във Видинско има наводнени къщи
Обновена: 19 апр 2014 19:23 | 19 апр 2014 19:22, Елка Василева
4
Обилните валежи активизираха свлачища в община Неделино
Снимка: БТА

Заради обилните валежи в Смолянска област се активизираха свлачища в района на община Неделино, които се разчистват. Новата снежна покривка на връх Рожен е близо 18 сантиметра, около 10 сантиметра е на проходите Пампорово и Превала. Главните пътища са почистени, заявиха от Областното пътно управление в Смолян, предаде БНР.

Някои села във видинските общини Чупрене и Ружинци са без електроподаване, други са без питейна вода. Язовирът при село Гюргич е прелял. Имало опасност от скъсване на стена, съобщи заместник-областният управител Николай Тодоров. „Доста голямо количество през преливника е минавало. Разпоредили сме да се премине към изпускане на водата през основния изпускателен кран“, каза той.

При село Стакевци, община Белоградчик, реката е излязла от коритото си и е наводнила пътя и приземните етажи на къщи. Основната причина е един затлачен мост и оттам реката вече тръгва надолу по главния път. По посока на движението на реката от лявата страна на почти всички къщи приземните етажи са наводнени.

В община Чупрене положението е най-притеснително. Реката е излязла от коритото си и е наводнила къщи в ромската махала. Кметът Ваньо Костин обмисля да обяви бедствено положение.

„В Долни Лом и след това в Горни Лом се качихме. Там наистина нещата са трагични. Реката е изключително буйна, излязла е извън коритото. На някои от мостовете им остават 30-40 сантиметра, докато стигне до моста и наводни къщи. Като имате предвид, че тези буйни реки се събират долу в едно към Ружинци, можете да си представите какво е положението в Ружинци. Полето долу цялото е наводнено“, каза кметът.

Наводнени са и къщи в някои села от община Ружинци - Бяло поле, Дреновец и Тополовец, където има проблем с водоснабдяването, защото главният резервоар е наводнен. Запасите от питейна вода ще им стигнат за около два дни.

Възстановено е движението по третокласния път към шест села в монтанската община Георги Дамяново. В момента там няма населени места без електричество и питейна вода. Достъпът до тях беше почти невъзможен заради придошлата река Огоста, която освен пътя наводни десетки къщи и дворове.

Заради повишеното ниво на река Дългоделска Огоста е затруднено преминаването по участък от пътя до моста на село Гаврил Геново. Тази нощ служители на Гражданска защита и местни жители са изградили временна дига, за да защитят село Железна от придошлата река Чипровска Огоста. Тази нощ в този район са паднали близо 70 литра вода на квадратен метър.

Три участъка на пътя Лопушански манастир - с. Меляне - Попов мост са залети от водите на придошла река. Наводнените участъци са с дълбочина от 20 до 50 сантиметра. Работи по възстановяване на дигата на реката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано няма жертви.
2
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Tova za ob6tina 4uprene i romskite ku6ti moje samo da me radva!Po tozi slu4ai 6te piq edna rakiq i dano gi udavi mangalite1
1
3
 
1
 
! Отговори
!!! преди 9 години
kakva kartinka samo