30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест

Той е първият света, изкачил върха по "Жестокия път" без кислород
Обновена: 20 апр 2014 08:35 | 20 апр 2014 08:14, Александър Попов
44
30 години от подвига на Христо Проданов на Еверест
Снимка: Reuters

Днес се навършват 30 години от покоряването на Еверест на Христо Проданов, извършено по "Жестокия път" - по Западния гребен.

Властите на Непал декларират, че за 1984 г. единственият свободен маршрут на Еверест е само по Западния гребен. Друга възможност няма чак до 1990 година.

Българинът Христо Проданов е първият човек в света, който изкачва най-високия връх на планетата по западната стена, който е най-дългият маршрут, без да ползва кислороден апарат. Той е и първият, който го изкачва през месец април. Всички други пролетни изкачвания са осъществявани през месец май.

Подготовката за експедицията "Еверест '84" продължава 22 месеца. През това време Христо Проданов за 24 дни изкачва четири седемхилядника. Дотогава никой друг алпинист не е правил подобно постижение. Първи към Еверест на 10 февруари 1984 г. заминават двамата заместник-ръководители Христо Проданов и Огнян Балджийски.

Основната група отпътува на 20 февруари 1984 г. Към българския екип се включват 10 шерпи и 4 души кухненски персонал. Наети са 152 носачи, които помагат при бавното изкачване стъпка по стъпка към върха, което започва от Катманду на 3 март 1984 г., припомня БТА.

При изтеглянето от Катманду багажът е неимоверно голям - 470 кашона по 30 килограма всеки. Носачите им помагат до Намче Базар - столицата на шерпите. На 18 март 1984 г. основната група пристига в базовия лагер, който се намира на височина 5350 м. По пътя към върха са изградени общо пет лагера - лагер 1 на височина 6050 м, лагер две на 6770 м, лагер три - на 7170 м, лагер четири - на 7520 м, лагер пет - на 8120 м. Изграждането на лагерите се осъществява много трудно.

"Изграждахме лагер след лагер. Ураганът ги помиташе. Пак изграждахме. Отново биваха унищожени. Палатките за изграждането на лагерите намаляват. Май ще трябва да се копаят пещери. Копаехме. Трудно е, просто е невероятно трудно да се бориш с твърдия лед по Западния гребен", споделя ръководителят на експедицията Аврам Аврамов.

За дата на щурма към върха е определена датата 14 април 1984 г. Христо Проданов и шерпът Джоуанг Ринджи (Джон) са избрани първи да тръгнат към върха.

"Там, където има воля, има и път!" - казва самият Христо Проданов.

На 20 април 1984 г. в 2:30 ч. радистът Стефан Калоянов събужда по радиостанцията Христо Проданов и шерпът Джоуанг Ринджи (Джон). Отнема им над 3 часа да се подготвят за тръгване от лагер пет. Твърде много е, но те са без кислород и всяко движение на такава височина, изисква неимоверно големи усилия на волята.

В 9:00 ч. Христо предава по радиостанцията: "Над първата камина съм. Джон не може да мине и реши да се върне. Аз реших сам да продължа изкачването". В 11:10 часа той съобщава, че се намира на около 8500 м.

И времето спира за хората в базовия лагер. Повече от седем часа радиостанцията на Христо мълчи въпреки настойчивите опити да се свържат с него. В 18:15 часа нещо пропуква и така дългоочакваният глас развълнувано и отчетливо изрича паметните думи: "Аз съм на върха, на върха съм - Христо!". Малко след това световните осведомителни агенции предават новината.

Както в базовия лагер, така и в България следват минути на неуписуема радост. Христо остава на върха 33 минути. В 18.48 часа съобщава: "Тук на върха няма нищо. Опитвам се да снимам, но камерата не работи, започвам слизането".

Предстои трудно и опасно спускане през нощта. В 21:10 ч. Христо предава: "Стъмни се вече, става много опасно, не искам да рискувам и ще търся място да нощувам".

На 21 април сутринта Христо се обажда, но звучи много зле и трудно се разбират думите му. Ясно е, че е в тежко състояние след прекараната на открито нощ, без кислород, при температура минус 42 градуса, на приблизителна височина 8600-8700 м.

Цели две денонощия алпинистите Людмил Янков, Иван Вълчев, Трифон Джамбазов и шерпът Джон извършват спасителна операция, движейки се нагоре, след като им е съобщено за тежкото състояние на Христо. По време на спасителната операция най-близко до него е Людмил Янков, но нощта пада и му е наредено да спре издирването.

Последното обаждане от Христо е в 19:45 ч. на 21 април 1984 г. През цялата останала част от нощта продължава борбата за оцеляването на Людмил Янков. Сам, достигнал 8500 м, около 21:50 ч. прекратява издирването и се установява на бивак.

По-късно Людмил Янков споделя за Христо Проданов: "Той остана завинаги горе, при своя връх, слят с мечтата си!"

Въпреки загубата ръководителят на експедицията Аврам Аврамов обявява решението си: "Експедицията продължава".

След едноседмична почивка на 3 май 1984 г. започва втората атака на върха. На 8 май в 17:15 часа Иван Вълчев и Методи Савов, а на 9 май в 9:11 ч. Николай Петков и Кирил Досков покоряват връх Еверест и затвърждават българското присъствие на най-високия връх на планетата. Те осъществяват и пълния траверс на върха - изкачване по Западния гребен, наречен "Жестокия път" и слизане по Южния склон. Този маршрут влиза в историята на световния алпинизъм като "Българския траверс" на Еверест.

"Има моменти в живота на човека, които оставят трайни следи в неговото съзнание. За нас, алпинистите, това са моментите на върховно напрежение и радост от победата над върха", споделя Христо Проданов в книгата си "Лхоце. По западната стена". Последното изкачване взима най-ценното - живота му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
4
 
! Отговори
коко преди 9 години
..Човек, самовлюбен в себе си, използващ усилията на колективния труд, за да задоволи собственото си его. Проданов никога не е покорявал Еверест, защото Еверест го покори. Той е най лошият пример за младите ,защото смъртта му последваха и Христо Христов и племеницата на Проданов. Какъв спортист на 20 век е? Тези, които му дадоха това признание трябваше да оправдаят 27,000,000долара, които похарчиха и откраднаха... Няма по скъпа експедиция в света от тази провалила се партийна експедиция.....
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък Проданов не го признавам за нищо друго освен за алчен за слава ***.Манията за величие погубва много хора дори и днес, дори и в ежедневната им дейност, но това което е направил Проданов е още по-голямо малоумие.Все ми е тая дали е изкачил върха или не!Трябва да направят закони според които хората да бъдат глобявани ако си позволят да наричат "герои" разни други хора които не са се завърнали живи.Само след война или спасителна акция трябва да е позволено ако не е жив вече.
32
0
 
4
 
! Отговори
king_for_a_day преди 9 години
21, а дали не е оставил камерата, защото е излишна тежест при слизането (била е повредена), когато е трябвало да се бори за живота си и всеки грам има значение? Тази мисъл минава ли през кратуната на човек, оспорващ нещо, признато от цял свят? Не че е лошо човек винаги да проявява доза критичен реализъм, обаче по твоята логика, може ли да се докаже, че някой изобщо е качвал Еверест, след като записите, снимките и свидетелските показания винаги могат да се манипулират?
31
1
 
10
 
! Отговори
платен трол преди 9 години
До СтефчоМалоумник!Засрами се и вместо да дрънкаш тъпотии, се поклони пред подвига на Христо Проданов !
30
5
 
4
 
! Отговори
Стефчо преди 9 години
Те и на Луната казват са били... Трябвало е да се вдигне националния дух. Опитали са се. Резултат...негативен. Разбрахте ли на къде бия сега???
29
0
 
16
 
! Отговори
Българче преди 9 години
Божкееее,Чета ви глупостите.. да се смея ли, да плача ли... дори не сте и за съжаление...Дали се бил изкачил... Вие слушалили ли сте аудиозаписа? Слушали ли сте какво казва от върха? Какво е намерил? Чели ли сте, че е оставил камерата, която после намират Николай Петков и Кирил Досков?А да знаете, че неговото е едва 15-тото соло изкачване в историята на върха и 1-во (и единствено) по Западния гребен (т.нар. "Жесток път")... знаете дръжки...Наистина и за съжаление не сте...
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бях дете и го помня това, беше трогателно. И да е безумие, някои хора така са искали да се чувстват мъже. Сега по-ли е добре и без тях, безнадеждните романтици??Сега когато капка страст и мъжество не виждаме около себе си.
27
2
 
9
 
! Отговори
Спомени преди 9 години
Опитвал съм се да се поставя на мястото на Людмил Янков. Проданов е против да участвам в експедицията, а аз ще го търся после. Търсих ли го?
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Респект пред Проданов и поклон пред паметта му! Когато враговете на България се подсмихваха ехидно очаквайки нашето позорно падение, този Титан се изправи пред Бездната и направи Невъзможното! Неговите другари го последваха и доказаха на тоя свят, че българите са истински лъвове!
25
17
 
3
 
! Отговори
Алпинист преди 9 години
Как е стигнал до върха? Кой може да потвърди? Нали не се е върнал? Как разбрахме,че е покорил върха? Къде е партийното му поръчение?
24
1
 
5
 
! Отговори
еди преди 9 години
Както винаги Днес не казва цялата истина, а тя е че, Христо изкачи върхът на своя глава.Истинските герой са Петков и Досков. Те минаха като на парад и помогнаха на методи Савов да слезе.
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 29 А защо не направо да ги горим на клада, а? Който се съмнява, направо да го трепем, за да си спокоен и усмихнат?
22
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не разбирам къде е героизма на това, да се катериш без кислород и да си пре*беш дробовете и в крайна сметка да загинеш. Ако е героизъм да се самоизтезаваш, то много народ си прави и харакири...
21
9
 
4
 
! Отговори
SS преди 9 години
До анонимен25Да бе, по времето на социализЪма всички, вярващи в червената идея бяха съвършенни...
20
1
 
15
 
! Отговори
23 преди 9 години
Излезте от анонимност щом сте толкова запознат/а !Не Ви ли е срам хора?!мижитурки.
19
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
част от хората, които пишат тук със съмнение бил ли е на върха, явно са млади, не помнят, че някога мъжете бяха мъже и лъжата и манипулацията не бяха начин на животпоне за доста хора
18
1
 
27
 
! Отговори
Таня преди 9 години
Аман от *** и нихилисти в тази държава. Абе, ненормалници, вие освен да плюете, нещо друго умеете ли? Дебели, тлъсти плюскачи, един Черни връх изкачили ли сте? Понятие си нямате, какво е да се почувстваш, че си преодолял някаква височина, независимо дали е в природата, или в живота. Замлъкнете пред подвига на Христо Проданов, та той на всичко отгоре е и Българин!Този Човек умираше пред слуха на цяла България. Поне на този ден не изпълзявайте от вонящите си дупки, жалки драскачи...
17
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подвиг? Да!Само, че с едни големи кавички! Доста глуповато бе изпълнението на Хр. Проданов, но той си беше такъв!Светла му памет!
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тулски, а тия дето са намерили камерата на Проданов, могат да кажат и че на Марс са я намерили. Това ли е доказателството отново- думи на БЪЛГАРИ? Много ясно, че искат да затвърдят впечатлението сред световната общественост, че наистина Проданов е бил на върха.
15
8
 
3
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Абее, Тулски, сам даже не си вярващ на простотиите които пишеш. Да не би Проданов да оставя камерата на върха и да започне да слиза без нея надолу?