Два пъти повече българи искат да се пенсионират

Причината е неизвестността, смята синдикалист
Обновена: 22 апр 2014 14:04 | 22 апр 2014 10:22, Веселина Йорданова
69
Два пъти повече българи искат да се пенсионират
Снимка: архив, БулФото

Два пъти се е увеличил броят на хората, които искат да се пенсионират за първите 3 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година. Предварителните разчети сочат, че през 2014-а пенсионерите ще са доста повече.

На увеличаването на броя им влияе не толкова това, че нарастването на възрастта и стажа беше спряно, а неизвестността какво ще стане от следващата година, коментира икономическият експерт от КТ "Подкрепа" Николай Николов пред БНР.

Още по темата
Според него на хората, които са придобили право на пенсия, им е по-изгодно да се пенсионират, отколкото да чакат да видят какво ще се случи.

Излизат послания, че възрастта ще се увеличава в зависимост от нарастването на продължителността на живота. Тъй като България е сред страните с най-ниска продължителност на живота, хората си представят какво ли не, коментира той.

По думите на Николай Николов от бюджета на НОИ, който е малко над 9 милиарда и 200 милиона лева, близо 5 милиарда лева са за сметка на държавния бюджет, тоест сумата от 70 млн. лева, какъвто се твърди, че ще е дефицитът, е пренебрежимо малка.

Според синдикалиста той можеше да се компенсира от тези „безсмислени добавки“, които се раздават по Коледа и Великден, които не само не раздават справедливост, но и предизвикват напрежение между отделните групи пенсионери.

Според него декларираното намерение на правителството да превърне тези добавки в практика ще доведе до нецелесъобразно и неефективно изразходване на средствата на осигуряването и бюджета на държавата.

На 24-и април е насрочено заседание на Комисията по осигурителни отношения към Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъжда дали да бъде увеличена вноската за пенсия.

От КНСБ предлагат тя да се вдигне с 1%, което би донесло 190 милиона лева повече приходи в бюджета на НОИ.

От КТ "Подкрепа" предлагат да се направят прецизни разчети, които да покажат колко трябва да бъде вноската, за да се преодолее дефицитът в бюджета на Националния осигурителен институт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
0
 
! Отговори
петър петров преди 9 години
...получават всички тези нашественици по нашата земя.Щеше да има и пари за собствено въоръжение и за собствена армия, а не за наемници, които никакъв закон у нас не може да ги съди за нищо. ВСЯКА НАЦИЯ ИМА УМНИ, ИНТЕЛИГЕНТНИ И НАЙ- ВЕЧЕ БУДНИ ХОРА, КОИТО ЗНАЯТ КАК ДА ИМА ЗА МАЙКИТЕ ПАРИ, ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ И ЗА РАБОТНИКа- В ТАЗИ ПОСОКА ПП АТАКА НЕ ВЕДНЪЖ СА ГОВОРИЛИ, ЧУЙТЕ ГИ ПОНЕ ВЕДНЪЖ!!!
52
0
 
1
 
! Отговори
петър петров преди 9 години
А за свинките раждащи арабските си *** в нашите болници в самостоятелни стаи с нашите пари, докато мъжете им обезглавяват и убиват алевитски и християнски чада и техните родители в Сирия или се подготвят във военни лагери у нас.Ако американците си бяха плащали за военните бази и за територията и военните поделения ,в които настаняват терористи от Либия, Сирия, Саудитска Арабия и Катар, щеше да има пари не само за пенсионерите, ами дори за безплатно медицинско обслужване, каквото получават
51
0
 
1
 
! Отговори
петър петров преди 9 години
сегретирано от една Национална Здравна Каса в съюз с Лекарите и Аптекарите, като собственици играещи господ бог с нашето здраве.Те толерират не плащащи застраховки *** и всякакви пишещи се за бегълци кръвници, престъпници и техните семейства, дошли от не знам си къде на п***а си майна. Те се ухажват с нашите пари в самостоятелни стаи, ядат само скъпо агнешко месо, защото били мюсюлмани, а нас ни изхвърлят от болницата след операция на 7-ия ден да я караме,както можем.....Нямало пътеки
50
0
 
0
 
! Отговори
петър петров преди 9 години
Кризата ще се задълбочава и краят на изедниците ще настъпи толкова бързо, колкото бързо настъпва и унищожаването на българското население.Освен, че при влизането на България и в НАТО и в ЕУ не е имало референдум ,с което са нарушени нашите човешки права на самоопределение, гарантирани в Световната Харта по правата на човека, подписана в Хага и от България, системно се нарушават и правата ни на труд ,свободен от заробваща експлоатация и абсолютно незачитане на правото ни за медицинска помощ
49
0
 
0
 
! Отговори
петър петров преди 9 години
Петров Петър Водещ коментатор Sofia, BulgariaКрайно време е да се престане да се лъжат и демагосват хората, особено пенсионерите, ограбвани системно от всички досегашни правителства .Нали затова червените бабички избраха пак БСП, за да продължава да ги краде.Докато не се преобразува и влезе в крак с времето и действителната ситуация в България и положението ѝ в глобален мащаб, няма да има никакво подобряване нито на демографската ситуация, нито във финансовата ѝ, нито в социален аспект.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже госпожи пропаднала държава .Да се увеличат вноските за пенсии , Та да се погаси ДЪРЖАВНИЯ ДЕФИЦИТ !!!Значи България е в РЕЦЕСИЯ ?
47
0
 
6
 
! Отговори
Ставри преди 9 години
Няма производство, за какъв стандарт да говорим ? Над 20 г. целта е асимилация на народа ни .Пенсионерите не получават пенсии адекватни на вноските си и въпреки всичко предпочитат сигурното макар и малко пред несигурното.ЕС - докъде ни доведоха техните изисквания, без техния стандарт - до просешка тояга.
46
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** немогат да разберат , че колкото и да вдигат вноските пари пак няма да има. можещите и работливи млади хора бягат от страната. това е поради простотията и алчността на политиците в бг. не внасят чиновници, мвр, военни, ***...... а те, *** чакат вноски от безработните и ако може да оберат всичко на последните мохикани дето са останали тука да вегетират.
45
0
 
10
 
! Отговори
а така преди 9 години
шапка свалям на 49, всичко написано е верно, ама е пропуснал, че и намаляване броя на безработните е добре за икономиката, та от тази гледна точка, екстра, повече пенсионери, по-малко безработни, защото безработицата при управлението на червените *** намалява само с броя на пенсионерите и тези, спасили се през терминал 2. Няма икономика, няма развитие, няма прогрес на територията на червената мафия, крадци, мошеници, мародери, родоотстъпници и убийци, червена гадна ***.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Икономиката е в основата на държавата , защото държавни служители, армия, полиция, образование, здравеопазване ,общини, пенсионери и.т.н разчитат на постъпленията от икономиката. А за икономиката трябва производство и реализация на произведеното. Слаба икономика - слаба държава. А вие сте се хванали за пенсионерите.
43
2
 
9
 
! Отговори
111 преди 9 години
Само се пита в задачата, кой ще им плаща пенсиите, като децата им са в чужбина, а *** не работят. Как я мислят нашите да работят само 1 млн. българи в по- млада възраст и да издържат още 5-6 млн. души? Време е да се орежат парите за ***, а на пенсионерите чиито деца са в чужбина да им се намалят пенсиите и то драстично. И не ми скачайте с тъпия номер за "колосалната сума" от 2 млрд. евро, които идвали от 2 млн. души или по 1000 евро калпак за цяла година.
42
0
 
7
 
! Отговори
хд преди 9 години
Днес министър Занаида Златанова внесе предложение в МС за двойно увеличение на всички заплати на съдии в България .Очаква се предложението да бъде прието на закрито заседание до края на седмицата!!!
41
0
 
18
 
! Отговори
коко преди 9 години
НОИ се източва точно от тези съсловия групи но никой от наште управляващи не им се занимава с това - те се получават заплатките а другите кучетата ги яли/работили хората и се осигурявали и немогат да получат това което им се полага/Това е България - в дугите страни получаваш това което си заработил като не ти стига плодължаваш да работиш.Какви синдикати,управляващи никой не мисли за българина - те мислят за собствения си джоб,днес са на власт утре може да ги няма.Българино,стига са те тъпкали.
40
1
 
17
 
! Отговори
коко преди 9 години
Всеки който е работил и се осигурявал 30-40год има право на пенсия;тези пари са вземани от неговата заплата и внасяни в бюджета,кой ги окраде това е друг въпрос.900 хиляди пенсионери по болест повечето от тях като са плаща ли на доктори и разни комисии,да не говорим колко са и пенсионерите със стаж 15год,които почти нищо не са допринесли за осигурителната системаза тях повече за Коледа Великден зашо?А кога най-после държавните служители ще се осигуряват за сметка на заплатата НОИ се източва ,
39
1
 
17
 
! Отговори
Сорософоб преди 9 години
На охранените и неадекватни "синдикалисти" да им кажа че според мен причината не е неизвестността а липсата на права на трудещите се в България - да ,има ги само на хартия а на практика само жестока експлоатация и константно ниски заплати , ако се платят.
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мисля, че трябва да пробваме още една интеграция на ***, *** пенсиите!
37
0
 
18
 
! Отговори
optimist преди 9 години
Аз искам и планирам да емигрирам ;)
36
0
 
20
 
! Отговори
НОИ преди 9 години
Проблема с пенсиите е решен - пенсии няма да има !
35
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Библията за пенсии нищо не се споменава, затова пък се казва "Почитай баща си и майка си". Според мен това означава, че мизерията на пенсионерите се дължи на децата им.
34
8
 
3
 
! Отговори
най големия икономич преди 9 години
1/МАНГАЛИТЕ2/ПЕНСИОНЕРИТЕ