Рязък скок на доходите? На теория можело

Това ще увеличи дълга, което не е страшно, смятат експерти
Обновена: 22 апр 2014 11:11 | 22 апр 2014 11:01,
61
Рязък скок на доходите? На теория можело
Снимка: Dnes.bg

Рязкото увеличение на заплатите с 20%, както предложи лидерът на КНСБ Пламен Димитров преди дни, е теоретично възможно. Около това мнение се обединиха икономистите Христина Вучева и Мика Зайкова пред bTV.

Те коментираха, че подобна стъпка би довела до увеличение на държавния дълг, което обаче „не е страшно”, а и би задвижило други механизми, които да подобрят икономиката като цяло.

Мика Зайковa не вижда популизъм в предложението на Димитров, но за нея ръстът на доходите трябва да бъде свързан не само с производителността на труда, но и с образователния ценз.

Христина Вучева пък смята, че реалният подход е експертите в правителството да направят усилие и да изчислят този вариант, предлаган от синдикатите. А именно какво би се случило, ако наистина се направи това – бюджетът да увеличава доходи? „На частния бизнес никой не може да му нареди да увеличава заплати, защото се ръководи от пазара. Ако бизнесът си позволи да вдигне рязко заплатите, то в много малко случаи ще издържи на пазара“, заяви Вучева.

Експертът коментира и какви биха били последиците от подобно увеличение за сметка на бюджета. По нейни думи бюджетът може да поеме например увеличение на пенсиите, добавките за деца, социалните помощи, минималната работна заплата с цената на увеличение на дълга. „Сметката не е трудна", каза тя и уточни, че във всички случаи това ще доведе до увеличение на дълга поне с един милиард лева. "При рязко нарастване обаче цената на този дълг ще се увеличи и със сигурност и лихвеното бреме ще стане много сериозно“, каза професор Вучева.

Според нея правителство е измамило очакванията в намеренията си да напише реална програма за изпълнение: „Не седнаха да изчислят какво би станало, ако се увеличат рязко заплатите на лекарите и на учителите например”. Според нея в приетите решения и програми на кабинета се чете „лексика, преписана от Брюксел, която е безполезна”.

„Не е толкова страшно малко да увеличим дълга. Страшното е да стоим в мъртва точка. Нещо трябва да се направи. Да се смята и да се мисли”, каза Мика  Зайкова.

Двете дадоха за пример Унгария, където се случи подобно увеличение на доходите. По думите им при едно подобно „хвърляне на маса пари” може да се завърти оборотът, да тръгне търговията, да се вдигне потреблението.

Зайкова изтъкна още, че на бизнеса трябва да се даде възможност да работи спокойно: „Всички регулационни режими да се махнат, хората да могат да дишат”, обясни тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още по темата: скокдоходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бягайте докато кораба не е потънал в лай*ата докрай...Тук ще остане само Слави Трифонов но той е пенсионер и е от ЦСКА така че не го съжалявайте!
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тука е затвор с лек режим и работещи бедни!Който избяга ще живее другите няма да разберат че има и живот преди смъртта!Заплата малка Европейски цени по 2 и Данъци за Държавата!А кръвен данък и ергенски и данък въздух още няма!
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
западняците са си извоювали всяко пени или цент.стачки преговори битки и дори жертви през трийсете.а къде са ни браншовите организации?
51
3
 
6
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
За да има килипир от насърчаване на потреблението една икономика, първо в нея трябва да има производство. В България производството е нищожно. Първо трябва да се привлекат инвеститори, после да се насърчава потребление!
50
0
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До бай иван.Като сме толкова евтина работна ръка и данъците ни са най-ниски в цяла Европа, защо аждаба никой не иска да инвестира в България, питате ли се ?Причината да сме най-бедната държава в Европа, е че сме управлявани от крадливи и некадърни комунисти вече 70 години, станали сме мързеливи и некомпетентни, липсва държава и държавност, институциите не работят. Светът излиза от кризата, а ние не сме мръднали. Какъв е ръста на инвестициите за последните 9 месеца знаеш ли ? - Отрицателен!
49
0
 
7
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До бай иванВи конкретно какъв изключително качествен продукт можете да предложите на световния пазар, освен овче сирене и кисело мляко ?За цялата минала година в България са продадени 20000 нови автомобила от всички марки, докато четох статия скоро, че един от европейските производители в една държава само за първите 3 месеца е увеличил продажбите си 200000 автомобила. Увеличил, а не общо и не за цяла година, а за 3 месеца. Никакъв пазар не сме, и на тях не им е изгодно това!
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НиковТи много си обикалял бе и явно имаш пари от далавери,или кражби та не те интересува от къде пазаруваш,защо не отиде в магазини от типа на "Кауфланд" или "Метро",където ходят обикновените хора за да видиш дали е по скъпо от България-дори е по евтино. А защо не кажеш каква е минималната заплата в Люксембург не е 800 евро а 1800,ама мълчиш нали защо?
47
0
 
5
 
! Отговори
бг преди 9 години
Абе Ников ти къде в Люксембург си ходил бе,кви са тия цени бе.....да не си бил пиян...и са те цакали.....
46
3
 
6
 
! Отговори
Ников преди 9 години
През лятото бях в Люксембург. Там за нашите разбирания е ужасна скъпотия. Горивата са с 50-60% по-скъпи, но храната е поне 3 пъти по-скъпа.Елементарен колбас е 15-20 евра кг., едно кенче бира в карфур е от 1,50 до 3,5 евро, хляба е 2-4 евро. Тук пишат някакви многознайковци, които от софия по-далече не са ходили.У нас ако така механично вдигнат заплатите учителите и докторите пак ще са на опашката,парите ще отидат при съдии,прокурори,милиционери,военни,чиновници, все михлюзи от които полза няма
45
0
 
20
 
! Отговори
банкеръ преди 9 години
Доходите могат да бъдат завишени само със закон за цената на труда.Ниска производителност,качество,безработица са удобни оправдания за пишман работодатели,такива у нас валяло.Тъжното е,че и тези дето уж са чужди инвеститори им харесва да не плащат на час,както си трябва и се оправдават с т.н. Пазар на труда.Нали уж сме в ЕС,а заплащането си е,като в Африка.Синдикатите имат основна ВИНА за дереджето на доходите още от началото на прехода.Те си запазиха имотите и си папкат сухото всеки месец.
44
1
 
19
 
! Отговори
1 преди 9 години
До жекоА бе ***,как ще скочат цените,като равнището на горивата и храните е па високо от това в Люксембург. Ниските доходи са главен проблем на държавата и това е по политечески а не по икономически причини. По Евростат производителността на труда в България е 46% от средноевропейския,демек след като там 800 евро е средната минимална заплата то в България по всички икономически закони трябва да е не по малко от 380 евро или 760 лева минимална заплата,всичко друго е лъжа и измама.
43
13
 
10
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
Соц-а свърши отдавна! Какво значи "вдигане на доходите"??? Кой да ги вдигне, чиновниците, със закон ли? Дохода си зависи от човека - каквито способности има, както се е развил, идеи, талант, трудолюбие, нюх, такива са му доходите. Крайно време е да се разбере, че бедността в БГ е СЛЕДСТВИЕ от 50 години социализъм и мисленето, че някой трябва да ти вдигне доходите. Никой не ти е задължен, всеки човек носи сам отговорност за действията и бездействията си!
42
0
 
10
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
На теория и костенурката може да надбяга заека... Важно е на практика какво се случва.
41
2
 
6
 
! Отговори
жеко преди 9 години
пак популистки статии.. ако заплатите се вдигнат с 20% то цените закономерно ще скочат с 40%, просто игра на думи е всичко но не и реален изход... но *** е просто ще се хване за увеличението
40
3
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 44 преди 9 години
До АнонименВ Испания най-ниската работна заплата е 900Е на месец. При това имаш 40 дни платен отпуск и 13 заплата на годишна база.Да им имам малкото!
39
0
 
7
 
! Отговори
До бай иван преди 9 години
До бай иванТова са абсолютни глупости. Виж примерно в Англия броя на продадени нови коли за миналата година и пак ми говори.За България всички казват: Те сами не искат да си помогнат!!!!
38
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вие защо мислите, че в БГ няма работници с 2000 евро заплата?И защо си мислите, че на Запад няма ниски заплати?Първо се вижте какво произвеждате, пък тогава имайте претенции.
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличават се доходите само на марионетките. Така че действайте!
36
3
 
20
 
! Отговори
бай иван преди 9 години
ами то хубаво да ги увеличим.ама колкото и да искаме ние българите да сме богати, факт е, че ЕС и САЩ искат точно обратното - да сме бедни. на това им се държи цялата икономика - евтини стоки от изтока, беднотия и мизерия. ако някой си мисли, че държат за правата ни, жестоко се лъже.дори напротив - държат да нямаме права и вместо това да ни се дават само минимума привилегии (т.е. безправни сме си по дефиниция).
35
1
 
18
 
! Отговори
Суека преди 9 години
На хората с 400 лв. заплати 20 процента са МНОГО бре ... те ще имат вече и за БЕНТЛИТА и за СОБСТВЕНИ РЕСТОРАНТИ ПАРИ ей ! Частника сам си решава колко да ти е заплатата неможеш гък да кажеш а някакви "финансови експерти" ми се правят на интересни тука и БЛЯ БЛЯ говорят !