В София без език трудно намираш работа

Най-много безработни има във Видин, в столицата 13 се борят за място
Обновена: 22 апр 2014 08:05 | 22 апр 2014 07:39, Александър Попов
110
В София без език трудно намираш работа
Снимка: Булфото, архив

Средно по 32-ма безработни се борят за едно свободно място, обявено от бизнеса. По последни данни на Агенцията по заетостта през февруари регистрираните в бюрата по труда са били 400 943 души, а заявените от бизнеса места са били 12 460.

В много от регионите обаче търсещите заетост нямат нужната квалификация и затова не могат да се реализират на пазара на труда с години, пише "Монитор". Най-ожесточена е конкуренцията в Кърджали, където на една свободна позиция се падат по 71 търсещи препитание. Най-нужните кадри в града са в сферата на преработващата промишленост, образованието, търговията и здравеопазването.

Във Врачанския регион конкуренцията за едно работно място също е голяма - за него се борят по 69 човека.

Най-тежко е във Видин, където безработицата е най-голяма - 23,3% от населението е без препитание. Към началото на месец април  в областната дирекция по труда в дунавския град са подадени заявки за 37 свободни работни места. "Надявам се към средата на месеца да има повече заявени места", заяви за вестника директорът на бюрото по труда Милчо Цоков.

За Северозапада най-големият работодател е държавата с програмите за временна заетост, иначе най-търсени са медицинските сестри, учителите, шивачките и служителите в преработващата промишленост.

Най-малка е конкуренцията в София, където за едно работно място се борят средно 13 човека. За разлика от провинцията, където се търсят предимно кадри за преработващата промишленост и хотелиерството, в София най-голям глад има за финансисти, застрахователи, продавачи и брокери на недвижими имоти.

"В София има много свободни позиции и ако някой не може да си намери работа тук, то ще е заради незнанието на чужди езици", обясни специалистът по подбор на персонала Ивелина Христова. В района около столицата за работно място се борят средно по 28 човека.

"Безработицата в София-област също ще намалява, защото все повече фирми изместват логистиката си край големия град", прогнозира още Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: безработицасофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
3
 
! Отговори
тервел преди 9 години
Какъв език,пане или натур с масло
93
0
 
3
 
! Отговори
sevim преди 9 години
kak li e bez krak, bez raka, bez oko, bez uho?
92
3
 
7
 
! Отговори
блонди преди 9 години
Някой иска да ми каже, че селяните от Благоевград, Кюстендил и Перник говорят езици?! Много моля, това са ДИАЛЕКТИ! За по-далечните дестинаци или добро или нищо....
91
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И освен това на кой ги разправя скандинавския език, че ще вземе 7000лв. В кол центровете дават по 800-1000лв. заплата и има бонуси, но нещата стоят там доста нечовешки като естество на работата и ти не може да работиш там повече от 1г., освен ако не си чудовище, което да се издигне или пак с връзки в побългарените им представителства тука.НЕ лъжете измъчените хора, някои не искаме да работим в кол център и никъде не дават 7000лв. освен татко перач на син и зет.
90
2
 
23
 
! Отговори
Я преди 9 години
Така е - без език не става - хиляди долнопробни пачи си намират работа след отлично представяне с език !
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Anonimen000А в кой район на околовръстното "работиш", че нещо съм загорял за скандинавски език ...
88
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"откакто" се пише слято. Преди да станем полиглоти, да пробваме нещо по-просто - да научим родния си език.
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Anonimen000 Не бъркай нещата. Колко хора владеят скандинавски езици? Броят се на пръсти. Радвай се, че си си намерил работа, но не забравяй, че си един от единиците, затова и работиш за такава заплата, но въобще не си "извадка" за състоянието на пазара на труда в България. На обявата по която си кандидатствал сигурно сте били не повече от 10 кандидата, дори и толкова са много.
86
6
 
8
 
! Отговори
selqnin преди 9 години
Вече 5 години работя в офис в софия. Не знам 2 езика. Нямам и образование нито магистър нито бакалавър . Нямам и претенции, че правя нещо смислено за себе си,за работата ми, или с живота си, но изкарвам по 2-3к лв. важно е какво можеш и колко си полезен на фирмата. Другуто е вятър работа.
85
1
 
11
 
! Отговори
чобан преди 9 години
Че кой им реже езиците?? според заглавието аз така го разбирам.
84
0
 
48
 
! Отговори
наблюдател преди 9 години
Наскоро попаднах на една обява: счетоводна къща в Петрич търси офис асистент с гръцки и английски (писмено и говоримо). Заплата 300 лева. Изводите ги оставям за вас.
83
0
 
32
 
! Отговори
МДАААА преди 9 години
Английският вече е като българският. Като кандидатстваш за работа е задължителен. Последното ми интервю се проведен на него и накрая 600 лв заплата (това в българска фирма) . Ако плащаш наем, сметки транспорт? Ако остане за храна и други неща добре дошло. Изискванията на работодателите са големи, а ако може и да те осигуряват на минималната и да ти дават пак толкова. В София се вземат добри пари само в чужди компании, в които английският ти е задължителен а вторият силно препоръчителен.
82
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То ако владеенето на английски беше задължително всички щяха да са безработни.Прави ми впечатление,че много хора които знаят 200-300 думи и най-много простите времена да претендират,че знаят езика.Само вижте профилите на бг политиците,където пише че ползвали руски,английски и прочие.Ползвали!
81
2
 
24
 
! Отговори
Освен език преди 9 години
Освен език, трябва да имаш и нещо между краката!
80
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От както се помня в България е задължително изучаването на поне 2 чужди езика.Ако си без език ,то трябва да не си стъпвал в училище ,а силно ме съмнява ,че е чак толкова важно в София да имаш някаква си висока степен на владеене.Бих казал ,че изискването за езика е работодателска глезотия.
79
4
 
30
 
! Отговори
viva1234 преди 9 години
Че той Боко чужди езици не знае, и българския му е труден, ама цял премиер стана...
78
2
 
20
 
! Отговори
Миро преди 9 години
Сладкото е, че всъщност основният език, по който човек, търсещ работа в София и изобщо България, трябва да има познания, е на първо място българският. Повечето...не се вписват дори и в това.
77
2
 
21
 
! Отговори
КИРИЛ СОФИЙСКИ преди 9 години
ТАКА Е ,ЗАЩОТО ВСИЧКИ ФИРМИ ТУК СА ФИЛИАЛИ НА НЕГРОИДНИ ГЛОБАЛНИ КОМПАНИИ. ПРОСТО ТУК СЕ ПОЛЗВА ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА ЗА ТРУПАНЕ НА ЛЕСНИ И БЪРЗИ ПАРИ.КАК ИНАЧЕ ДА СИ ОБЯСНИМ ТУМБИТЕ БЕЗРАБОТНИ ***, КОИТО ВЛАДЕЯТ ОТЛИЧНО *** И ОТЧАСТИ БЪЛГАРСКИ. ВЪПРЕКИ ЧЕ Е СПОРНО КОИ ЕЗИК Е ПО-ПОПУЛЯРЕН В СВЕТОВЕН МАЩАБ. *** ИЛИ ИЗМИСЛЕНИЯ АФРОСАКСОНСКОИРЛАНСКИ ИЛИ АНГЛИЙСКИ.
76
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
къде са на ГЕЯ,200,000 работни места.
75
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами не всеки може да научи шведски и английски на ниво С2 и все пак уж сме България. А за какво им е ниво С2 на английски на "работодателите"?? Всеки с ниво Б2 и по-ниско може да разговаря и чете.Не всеки може да работи като животно в кол център и нивото му на владеене да е необходимо, за да разбира всичките им акценти и диалекти. И да си знаеш правилен английски там ще ти е трудно, отделно натоварването. Колко време ще издържиш там?