80% от българите не могат да си посрещнат разходите

Животът ни поевтинял, но съвсем незначително
Обновена: 24 апр 2014 15:03 | 24 апр 2014 15:03, Камелия Цветанова
143
80% от българите не могат да си посрещнат разходите
Снимка: архив, Reuters

КНСБ отчете намаление на издръжката на живот в края на първото тримесечие на година спрямо предходното, макар и с много малко. В същото време обаче около 80 процента от българите живеят с доход, който е по-нисък от необходимите средства за издръжка на живот.

В края на март на един човек са били нужни 563,41 лева, а на едно четиричленно домакинство 2254 лв., за да посреща разходите си. Това означава, че спрямо последните три месеца на миналата година нужните средства за живот са намалели с 0,3 процента, а на годишна база с 0,5 на сто.

Поевтиняването на живота започна преди осем месеца и основно се дължи на поевтиняването на тока от началото на миналата година, като общо цената му от началото на 2013 г. е намаляла с 13,6 на сто, обясни вицепрезидентът на синдиката Николай Ненков.

Поевтиняването на основните зърнени култури на международните пазари също е фактор, който води до нуждата от по-малко средства за живот.

Въпреки това в сравнение с март 2008 г. издръжката на живот е нараснала с 25,7 процента, а от началото на икономическата криза с над 115 лева на човек, обясни Виолета Иванова от Научния институт на КНСБ.

Границата на бедност през март е била 213,68 лв., което означава, че се запазва на същите нива като предходното тримесечие. Под линията на бедност обаче остават 20 на сто от домакинствата, или около 1,5 милиона българи.

Най-много са хората - 55,2 процента, или близо 4 милиона, с доход до 340 лв. От 341 до 563 лева на месец получават 25,1 на сто от българите, което е 1,8 млн. души.

С доход над 563 лв. са 19,7 на сто от населението или 1,4 милиона души. 9,5 процента е реалният ръст на годишна база на средната работна заплата, като през миналата годината тя е била 808 лева, съобщи Иванова.

Продължава обаче тенденцията скокът на заплатата да е за сметка на свиването на заетостта. За една година 2 процента от работещите са били съкратени.

Въпреки увеличението на работната заплата пак си оставаме на последно място по доходи от нея в ЕС.

Разходите за труд в България за един час от 3,70 евро са 6,5 пъти по-ниски от тези в останалите европейски страни, където средно се плаща по 23,70 евро на час.

В същото време храната у нас се продава на цени, които са 67,3 на сто от средните в Европа, а за мляко, сирене и яйца те са 92 процента от средните европейски цени. Маслото и другите мазнини дори са достигнали 99 на сто от цените в Общността.

Ненков настоя, че трябва да има договаряне за ръст на работните заплати. „Ако говорим за бюджетните заплати, ще настояваме за10-процентно увеличение, а защо не и за 15”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: доходиКНСБиздръжка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗа онези, които внасят осигуровки и данъци,няма нищо което да ги стимулира. Тези хора нямат детски надбавки, като се наложи плащат и за престой в болница или за лечение, и т.н. Тогава какво като ме осигуряват на всичко, което получавам - излиза,че детето ми е по-малко дете от това на друг, който си взима в плик пари и живее реално с повече от мен, но по документи се води на минимална заплата. Е кой е ***? Разбира се този, който внася.А от там и въпроса, защо да го прави....
86
0
 
3
 
! Отговори
Килъра преди 9 години
Колониални роби затова сигурно пак Русия ви е виновна?
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
първо да си видим приходите, че после ще мислим за разходите.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мафията в община Приморска във Варна си затваря очите пред незаконен строеж в Кабакум , на брега на морето.Пладнешките грабежи продължават на червената мафия.В същото време 80% от българите не могат да си платят сметките.Ало Цацаров самосезирай се най- после.
83
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Половин милион комунисти караха Велик ден в чужбина."А казват, че българите били бедни " задава въпрос 115- ти номер.
82
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една от скъпоструващите европолитици каза,че демокрацията струвала скъпо! Хаха! Пропусна да каже, че лицемерните евротъртеи ни струват скъпо, както и сервилните усилия на нашите жалки продажни политици да продават България на същите чужди интереси,както и членството ни,което отива в джобовете на корумпирани негодници ,а народът плаща масрафа. Е това е мечтаната "демокрация", от която ,между другото започнаха да пищят и обикновените хора в ЕС и Америка. Докога ли ще продължи това и как ли ще за
81
0
 
0
 
! Отговори
Joro преди 9 години
До гяурA sega pod kakvo sme?
80
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знаят ли синдикатите,как се плащат заплати?Подписваш договор за 350,след удръжките ти превиждат,каквото се полага,дават ти едно пликче с 300-400 лв.-необлагаеми и това е!Знаят го и от НОИ,Данъчните,МВР и цялата верига държавни органи до Мин.председателя! После що били малки пенсии,що не се плащат здравни и др.осигуровки? Ами ей за туй,щото всеки се прай на пръднал в асансьор!
79
0
 
6
 
! Отговори
отговор преди 9 години
Това са пенсионери ,които получиха великденските добавки от 20 лева.
78
7
 
5
 
! Отговори
въпрос преди 9 години
Половин милион българи бяха в чужбина по Великден . Как го правят ако 80% са бедни
77
0
 
1
 
! Отговори
Joro преди 9 години
До sperkoNe shans nyama, osven ako ne si partien lider ili deputat. V protiven sluchay stoi si tam i se radvay na jivota!
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До sperkoщом разкараме американското посолство от незаконния парцел в южния парк нещата ще потръгнат !
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хлъцще стане весело ако започнат да обират веригите както латиностите ! Там американците им бяха направили вериги като тук германците на нас !В Латинска Америка хората влизаха пълнят колички бягат ... голям смях беше и бяха им разказали играта!
74
0
 
8
 
! Отговори
sperko преди 9 години
Последните месеци имах доста оптимистични мисли да се върна в България от чужбина. Обаче като чета какво става в родината, за всичката корупция, омраза и завист сред хората, страх ме хваща. Да ми каже някой, има ли някаква надежда въобще?
73
0
 
14
 
! Отговори
хлъц преди 9 години
Животът е поевтинял,защото няма кой да плаща вече ! Хората са в трагично положение и скоро ще има размирици !
72
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купувай си домати за 2.50 и си мисли че има дефлация. Аман от прости хора.Това че зимата беше по-топла от предишните 2 зими не е заслуга на комунистите.
71
9
 
5
 
! Отговори
ППЛ преди 9 години
ГОДИНА НА ДЕФЛАЦИЯ, КОЛЕДНИ,ВЕЛИКДЕНСКИ ДОБАВКИ, ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА И МАЙКИ, УВЕЛИЧЕНИ ПЕНСИИ , 15% НАМАЛЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ТОКА, И НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТЪРВЕ ОТ ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ КАСАПНИЦАТА НА ГЕРБ ЗА 4 ГОДИНИ. ОЩЕ ДЕСЕТИЛЕТИЕ НЕ МОЖЕМ ДА ВЪРНЕМ ИСТИНСКИЯ ЖИВОТ, ОГРАБЕН ОТ БЕДСТВИЕТО ОТ БАНКЯ . НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ БЪЛГАРИ !
70
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 10 човека взимащи по 300 има един с 5800 заплата и те обявяват средна 800 ......
69
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от ЕС съобщиха, че демокрацията излиза скъпо
68
6
 
17
 
! Отговори
makedonski преди 9 години
Адският кръг е следният: колкото си по-беден, толкова си по-ляв, колкото си по-ляв, толкова си по-глупав, а колкото си по-глупав, толкова си по-беден...