Какво става в душата на престъпника - мизерия, стрес ...

Няма глобен заради неподаден сигнал за насилие над дете
Обновена: 24 апр 2014 10:40 | 24 апр 2014 10:35,
43
Какво става в душата на престъпника - мизерия, стрес ...
Пламен Петров, бащата убиец на 7-годишната Пламена, снимка: БТА

До момента няма нито един глобен човек заради това, че е знаел за насилие над дете, но не е подал сигнал до компетентните органи. Това обяви в сутрешния блок на Нова телевизия адвокат Марин Марковски, който заедно с психиатър д-р Цветеслава Гълъбова коментираха последните случаи на убийства, разтърсили страната.

Припомняме, че навръх Великден, Пламен Петров преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена.

Още по темата

Преди две седмици в Поморие малката Александра изчезна, а ден по-късно стана ясно, че е била задушена с найлонова торба от  съседката Атанаска Георгиева.

Вчера пък във Враца мъж застреля съпругата си, а след това е опитал да се самоубие, като всичко това се случило пред очите на двете им деца.

Марковски напомни, че законът предвижда глоба от 500 до 1000 лв. за човек, който има информация за насилие над дете, но не подаде сигнал. Това важи и за хората, които изпълняват професии, които ги задължават да спазват професионална тайна.

До момента няма нито един глобен човек поради мързел на чиновниците, които си взимат заплатите и не работят, коментира още той.

Във връзка с това, че съседите на убитата Пламена от Русе, са знаели за това, че е малтретирана, но не са подали сигнал, Марковски заяви, че според него хората не искат да се месят, за да нямат проблеми.

„Какво става в душата на престъпника? На повърхността се виждат мизерия, стрес, напрежение, психологически проблеми, които преминават в психиатрични. Няма църква и духовник, няма успокоение и спасение.  Хората нямат психоаналитици. Всичко това е свързано", смята Марковски.

Психиатър д-р Цветеслава Гълъбова  заяви, че има ред проявления в човешкото поведение, които маркират една нездрава психика. Същество, убило собственото си дете, не може да се нарече човек. Никаква детска реакция не може да отключи такава агресия. Това е израз на емоционален  примитивизъм, какъвто дори у животните няма, коментира тя.

Гълъбова посочи, че принцип в психиатрията е, че дете, което е малтретирано като малко, много често става престъпник, когато порасне. Затова е изключително важно в каква среда расте, отбеляза специалистът. 

Двамата експерти смятат, че е важно хората да подават сигнали. Ако се притесняват да не си навредят, да подадат анонимен сигнал, за да могат институциите да си свършат работата, призоваха те.

Д-р Гълъбова предположи, че е възможно да опитат да изкарат убийците от Поморие и Русе невменяеми, но тя е категорична, че те не са луди и са действали съзнателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 9 години
Миличка, включваш се в разговор между мен и други хора. Ако не ти липсваше интелект, щеше да ти хрумне са проследиш диалога. Но след като питаш, за теб има едни лесно достъпни магазини. Наричат се книжарници и там продават книги. Те дават познания и повишават общата култура. lol
27
0
 
0
 
! Отговори
Tsveti преди 9 години
И кое е това лесно достъпно нещо?!! Lol
26
0
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 9 години
Ако си психически неуравновесен, психолога няма как да ти помогне, по простата причина, че ти няма да осъзнаваш че имаш проблем. Освен това, услугите му струват пари, които ти нямаш, което е част от проблема с психиката ти. Чувството за безнадежност, липсата на мотивация и възможности за изход от такива ситуации са проблеми които завъртат човек в един кръг на мизерия, депресия и безизходица. По-достъпно да се обърнем за помощ към нещо лесно достъпно преди проблема да е станал психологически.
25
0
 
0
 
! Отговори
anoniomen88964 преди 9 години
vci4ki na byndt cmajete tesi xlebarki ctiga cte tqrpeli miseriqta na poletizite kratzi
24
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никой няма да ми дава акъл какво да правя и дали ще издавам някого на скапаната полиция-тя и без това я бива само да се.А на учители социални и други да стоят настрана ,че ще помета семействата им с кеф,даже ще ги запаля с бензинец после.Ако държавата ми се меси ще си го изкарам на БГ гражданите-много народ ще затрия-с КЕФ.
23
1
 
1
 
! Отговори
Готвач преди 9 години
Марковски да каже колко като тоя *** измъкна от панделата. За чеверме си ти лоена топко.
22
2
 
5
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
До Ф.С.В, за "западните ценности" ще ти кажа, че една позната в Англия и идваха на гости социалните, защото на учителката и се сторило, че жената, която се грижи за детето от бебе се отнесла грубо към детето, когато отишла да го взема от училище. Ако детето ти отиде със синина, директно идват и те арестуват, децата отиват при социалните и тогава тръгват да установяват какво и как. Сравни ги с нашите ориенталски ценности ! В България липсва държава и държавност и това е благодарение на комунитическата мутро-олигархия!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ българските учебници по криминология казват, че най-много престъпления се вършат от роми, после от етнически българи и на последно място българските граждани мюсюлмани. Ако не вярвате поразровете се. Обаче вероизповеданието не е етнос, така, че там включваме помаци и турци, но те се познават и по имената в голямата си част. Въпреки всичко считам, че не е правилно да се публикува етноса, а и не трябва дори да е обект на излседване от криминолозите, важна е средата..
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя е луд и шизофреник ,ако имаше социални и лекари дето да си вършат работата сега нямаше да се случва това.Като онзи Петко !Храни администрация ,че да живееш с опасно луди хора.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И на мен не ми прилича на ***, но си личи, че е злобен и *** човек.Не е лошо за всеки извършител да се съобщава публично от какъв етнос е. Това да важи не само за малцинствата. Така за всекиго ще бъде ясно кой етнос какви видове престъпления върши и какъв процент от закононарушенията на кой етнос са дело.Нека съобщават етноса и на "белите якички", които крадат милиони без да стават от бюрата си.Може би така ще се създаде по-голяма нетърпимост към престъпниците в собствената им среда.
18
3
 
1
 
! Отговори
Продължение на 27 преди 9 години
Доколкото можах да разбера тогава, преди 1990 г. е имало опасност да те съдят като съучастник, ако си знаел, но не си сигнализирал, че се прави нещо незаконно или че е извършено престъпление. Не знам дали е било точно така или аз не съм разбрал добре.Ако е имало такъв закон и впоследствие са го отменили, значи новият закон не е добре направен.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от три дена чета критики към журналистите, че трябвало да се каже, че убиецът е от ромски произход. Но доколкото го видях и виждам мисля, че не е. Човешката жестокост, а също и доброта не зависят от етноса, религията или националността, но средата в която живее човек донякъде ги определя. Всичко се сбърква в тази държава от бедността, не стига, че едни живеем по-зле от други благодарение на ограбената държава, но грабителите се надсмиват над ограбените.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стресът и напрежението не са извинение. На повечето българи днес парите не достигат или изобщо липсват - и това не е извинение. Ако не слагахме юзди на нервите си, досега да сме се избили.Друго ме тревожи. Имам смътен спомен, че след промените се дискутираха задълженията, които гражданите имат. Защитаваше тезата, че човек не бива да бъде санкциониран ако излъже, за да се защити. И че не бива да бъде задължаван непременно да подава сигнал за нередности. Ако това е гласувано, значи е грешка!
15
1
 
4
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Аз ще се радвам Марковски да го изкара на свобода, за да мога да реша проблема както подобава.
14
0
 
2
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Психолога не може да ти помогне, ако нямаш пари, умираш от глад, нямаш подслон. И аз не вярвам в бог, но знам че ако имам нужда от помощ, най-малко ще имам нужда от психолог, който да ми рови в главата.
13
0
 
11
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
Утре ако изнасилят детето ти да не дава Господ и един такъв като Марковски като го изкара пред съда,че едвали не твоето дете го е изнасилило оня *** и ми се струва,че друга песен ще запееш.Той и Пеевски е невинен и Маригините и те!
12
0
 
9
 
! Отговори
НекъвХорорНекъвХел преди 9 години
Попитали Радио "Ереван":- Възможно ли е куче да умре от инфаркт?- Да... ако бъде поставено в човешки условия на живот.-----Мизерното битие съчетано с вродени психични отклонения водят до такива трагедии...
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На кой му пука кво му е в душата?Всеки си има своя собствен ад в който страда.Защо ми е да знам на некъв тотален *** и *** кво го е подтикнало да разбие черепа на детето си в некоя стена?Ако питат мен по-добре по бързата процедура на въжето или патрона в тиквата и да продължаваме напред.Светът няма да стане по-лошо място за живеене ако тоя го няма.Напротив.
10
0
 
26
 
! Отговори
българка преди 9 години
Тоя сега пък и луд ако го изкарат - евала.....Като му давали децата да ги гледа,/момиченца???/ не бил луд, сега пък горкичкия полудял....Къде се къса връзката не мога да разбера, пълно със "Социални служби" в България - заплатаджии, а и университетите бълват нови кадри.
9
9
 
3
 
! Отговори
didid преди 9 години
До истинатаНе си прав! Адвоката-защитник не е виновен, че прокурора-обвинител не е в състояние да защити своята теза. Всеки е невинен до доказване на противното! Да отстрани всичко изглежда е така като ни е представено има престъпление, има убиец. Но... истината е някъде по средата винаги. Адвокат Марковски, или който и да е друг, нямат вина, че са добри в своята професия и печелят своите дела.