България се пазела от бежанците с насилие

Преглед на печата за днес, 25 април
Обновена: 25 апр 2014 14:07 | 25 апр 2014 07:00, Анисия Иванова
71
България се пазела от бежанците с насилие
Бежанци в Любимец. Снимка, архив Булфото

Правозащитници обвиниха България, че се пази от бежанци с насилие, МВР контрира, че чужденците предлагали пари на граничните полицаи. Под това заглавие вестник "Сега" цитира становище на международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч", публикувано вчера, което обвинява България, че се пази от бежанците с насилие, и коментира редица случаи на упражнена сила върху имигранти на границата ни с  Турция. Това се случва, след като страната ни беше разкритикувана остро от Брюксел, Женева и неправителствени организации заради политиката си към нелегалните имигранти.

Според "Хюмън райтс уоч" граничната полиция е изблъсквала със сила обратно в Турция,заловени на българска територия сирийци, афганистанци и други, търсещи убежище в държавата. Това се прави систематично, включително и срещу цели групи, като са документирани 44 подобни случая с общо 519 души от ноември 2013 г., пише в доклада. Той ще бъде представен официално следващия вторник. От  правозащитната организация призовават правителството да прекрати масовото изгонване през границата с Турция на нелегалните  имигранти и употребата на прекалена сила от полицията.

Позицията на "Хюмън райтс уоч" съвпадна с поредния случай на насилие върху нелегални имигранти, който бе огласен от неправителствената европейска организация Border Monitoring (BMB), станал на 21 април, когато сирийка и нейните четири деца на възраст между 10 и 22 години направили опит да влязат през браздата в община Болярово.

В друг свой материал "Сега" съобщава: "Страсбург вдига жълт картон на България и за затворите". Европейският съд по правата на човека в Страсбург е събрал в едно дело шест жалби на български затворници. Това е индикация, че се подготвя ново пилотно дело срещу България - за нечовешките условия в местата за лишаване от свобода, както и за липсата на ефективни средства за защита по съдебен ред. Т.нар. пилотни дела са инструмент, използван от Страсбург, когато държавата е рецидивист по определен проблем.

Пред "24 часа" зам.-министърът на икономиката и енергетиката Юнал Тасим продължава темата за България и Европейския съюз със становището си, че: "Не трябва у нас да се използва понятието "откраднати пари". Много по-голямо основание има да се говори за откраднати пари в Европа, и то преди България да влезе в ЕС.
При нас рестрикциите от ЕК са много по-големи, защото самата комисия има недобра история. У нас тези случаи са нищожни, но ние обичаме сами да си създаваме проблеми. 1,423 млрд. лв. от ЕС вече са в бизнеса само по една програма. Нямаме пари за молове, имаме иновации и модернизация на производството", подчертава
г-н Тасим.

Боян Захариев, програмен директор в Институт "Отворено общество", анализира на страниците на "24 часа" защо доходите на българите са толкова ниски и как се пишат макроикономическите прогнози. Неговият извод обобщение е: "Сметнем ли кога ще стигнем средните доходи в ЕС, ще се депресираме. Сгрешени са инструментите ни за развитие. След кризата, уви, няма да се върне магията на лесни инвестиции и бърз растеж на доходи."

"Ефектът на доминото заплашва тв ефира", заявява анализът на "Сега". Държавата не се справи с цифровизацията, бТВ иска да сваля програми, мултиплексите бият отбой, а България вероятно ще плаща огромни евроглоби заради монопол, скрит зад офшорки. В България така и не разбрахме защо точно се прави преходът от аналогов към цифров ефир, но остана неприятното усещане за голяма далавера.

Темата на "24 часа" днес представя начин за спасение от "Битие"-то: "Цяло село - в бизнес с приемни семейства". Малките банкоматчета - така на шега майки в хасковското с. Динево наричат питомците си. От 4 г. ромската общност в населеното място постепенно е превърнала в свой поминък отглеждането на чужди деца. Жените в 17 семейства са занимават само и единствено с това - според местната статистика - това прави всяка 10-а жена от този етнос в селото. "Това не е поминък, направо си е бизнес, казва зам.-директорът на основното училище "Христо Ботев" Златко Петров. Приемните родители се назначават по договор, а заплатата започва от 435 лв. за дете. Отделно от това за всеки подрастващ се полага издръжка в зависимост от възрастта му. За отглеждане във възраст за забавачка - тя е 195 лв. и стига до 220 лв., ако детето ходи вече на училище.

Общински язовир и река преляха и заляха видински села вследствие на проливните дъждове през последните дни. Най-засегнати са населените места във видинската община Ружинци,където е обявено бедствено положение за следващия един месец заради опасност от нови дъждове. 10 моста са разрушени, а в сряда срещу четвъртък жителите на селата Гюргич и Плешивец са били евакуирани, информира "Сега".

Със снимка на първа страница, представяща пораженията от двуметровата вълна, заляла село Плешивец и личната драма от напълно разрушената къща на възрастна жена от селото, "Труд" реализира своето послание днес, подкрепено от притчовото есе на Ваня Палейкова: "Сезонът на идиотите". Журналистката констатира: "И тази пролет пукна, а идиотите - не. С извинение, но не може да се измисли по-културно определение за хора, които упорито повтарят едни и същи грешки, застрашавайки живота на околните, а след това си свиркат. След Цар Калоян и Бисер, това сега разбраха и в Плешивец - сюжет, който се повтаря всяка година.

Единствената интрига е какви нови оправдания ще се измислят и кой как ще се изхлузи от отговорност. А на жертвите обясняват, че престъпното безхаберие пада от небето." "Стандарт" допълва: Воден апокалипсис преживя миналата нощ село Плешивец, община Ружинци. Бедствието е предизвикано от непочистените реки, в които всеки хвърля боклуците си и така коритата им се затлачват.

Всяко десето бебе у нас се ражда с наднормено тегло, цитира съобщение на акушер-гинеколози "Телеграф". Над нормата се водят всички бебета, които са над 4 кг. Крали-Марковците боледуват по-често, а майките им масово развиват диабет.

1 000 000 българки са били бити и малтретирани в детството си - показва проучване на Агенцията на Европейския съюз за основните права (FRA). Резултатите от изследването са въз основа на 42 000 интервюта, проведени през 2012 г. с жени на възраст между 18 и 74 години от всички 28 страни членки на ЕС.
Интервютата са взети на база социо-демографски характеристики за всяка страна или средно по 1500 жени от всяка държава членка са участвали в изследването, разяснява "Монитор".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
Кавхан преди 9 години
Майната им на "Хюмън райтс уоч", този път полицията постъпи правилно, БРАВО!
57
0
 
1
 
! Отговори
вихър преди 9 години
Това са пълни лъжи за този побой над бежанците ,това веднага може да се докаже ,има камери на границата все пак ...
56
0
 
0
 
! Отговори
мимичка преди 9 години
Турската армия е тази с мангасарския манталитет ,тя да го направи го приемам ,но българската полиция абсурд !
55
0
 
2
 
! Отговори
анастасия преди 9 години
Аз пък да ви попитам защо бежанците да не си останат в турция къде го пише това в доклада на т.нар. "правозащитници " ?
54
0
 
2
 
! Отговори
миро преди 9 години
Половината от долните ,нахални бежанци са нелегални *** ...
53
0
 
1
 
! Отговори
вихър преди 9 години
В тоя нелеп доклад защо не вземат да напишат ,че на турско-сирийската граница изгониха бежанците ,стреляйки по тях и ги принудиха да се отправят към България ? Поредната ,платена ,гнусна клевета от една от най-недостоверните агенции ...
52
0
 
0
 
! Отговори
Да ама не преди 9 години
До Има решение!Да , но не това е идеята. Когато ги хванат на нашата граница при опит да напуснат България , НАШИТЕ ГРАНИЧНИ СЛУЖБИ ГИ ВРЪЩАТ ОБРАТНО ?????
51
3
 
1
 
! Отговори
Има решение! преди 9 години
Нека не ги закачат когато влизат и само да ги контролират така, че безпрепятствено да могат по най-бързия начин да излезнат. Те, бежанците, не искат да остават тук и лесно ще успеем да ги разквартироваме в цяла Европа.
50
0
 
3
 
! Отговори
хйгх преди 9 години
"Хюмън райтс уоч" значи требва да се оплачат из цяла Европа.В родния ми град,хотелите са на макс,щото по границата има гранични служители от почти целия Европейски съюз.Или ги бием всички,по-скоро не бием номадите,а НПО-тата требва да оправдават дейност пред спонсорите от америкамското-еврейско ЦРУ.Еврейска работа,пак са се издънили на края.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами, с бой! Те какво, със стрелба ли искат да бъдат респектирани! И полицията не бие, а употребява физическа сила и помощни /подръчни/ средства, съгласно Закона за МВР! Представете си, че имате китна градинка, каквато е България и някой *** иска да я пасе и тъпче! Как ще го озаптите този ***? Кучето го лае - не се маха, викате, ръкомахате - напира към цветята, от дума пък хептен не разбира. Удряте му един прът и това за известно време дава резултат.
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смили се над България Боже ,искат да ни претопят с тези черни арапи ,както претопиха Египет
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съчувствам на бежанците, но западните страни играят нечестно спрямо нас.Не ние предизвикахме събитията, заради които бягат тези хора. Човешко е да ги приютим, но ние самите не можем себе си да издържаме. Колко са българите, които имат такъв доход на член от семейството, който днес е нужен, за да живееш нормално в Бг - над 560 лева?!Редно е Западът да поеме поне 90% от бежанците, които в момента живеят в нашата страна. Ние и да искаме, не можем да им осигурим нормален живот.
46
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гюро. Турските граничари сигурно правят така и тях никой не ги упреква. И тук се усвояват пари, но не от нещастния командирован на границата полицай, а от преводачи, хуманитарни защитници, усвоени средства за настаняване на ,,бежанците'', а също и от собствениците на хотелчета, където им пращат командировани полицаи.Каналджиите за България и от тук към Европа - никакъв риск.Някакви условни присъди и мижави глоби.Бизнеса върви,затова някой има сметка да поощрява влизането на стада през границата.
45
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С други думи, пак плащаме на *** за това, че при тях има свръхраждаемост и много *** се оказаха в приемни семейства!
44
3
 
4
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 9 години
Вземайте им парата и ги пускайте да ходят на майната си.
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За да успокоя майките на децата, родени над 4 кг, ще споделя нещо, което преди време написах пак в този сайт.Родила съм се с тегло 5 килограма и 40 грама и ръст 51 см. Бях здраво дете.След 12-годишна възраст, в следващите 14 год. ми се случи само два пъти да се разболея от грип и то в лека форма. Мама е изключително здрав човек.В основното у-ще бях малко по-пухкава, но не дебела.В гимназията, при ръст 170 см вече тежах само 50 кг и така до днес. Всичко зависи от правилното хранене и движението
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
48, имаше такива държавници, но обществото ни целокупно ги заклейми, смята, че трябваше да бъдат разстреляни като Чаушеску, търкаляхме се по площадите и поискахме сегашния модел на развитие.Искахте демокрация - Заповядайте, ето Ви демокрация, господа българи! Ето Ви бизнесмени, енергични и способни, усвояват европарите за земеделие, които явно не им трябват за нивите. Затова си купуват с тях избори, партии, постове, ***, яхти, хеликоптери.Дай Боже всекиму!
41
0
 
4
 
! Отговори
полицай БГ преди 9 години
Аз нямам претенции към дейностите на природозащитните /да/ организации.Те ако имат претенции към моята и на колегите ми работа и мислят, че ще се справят подобаващо - да заповядат.А ние ще сочим с пръст кое и как.
40
0
 
9
 
! Отговори
факт преди 9 години
по -скоро България пази западните лицемери , да не би някой сириец да отиде да им наруши спокойствието Никой бежанец не е луд да иска да стои тук
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
като съм им толкова мили да си ги приберат у дома, то на чужда гърбина и 100 тояги са малко, аре изчезвайте