Вотът ще реши кой се харесва повече - БСП или ГЕРБ

Изборите на 25 май ще решат съдбата на АБВ и Бареков
25 апр 2014 10:26,
126
Вотът ще реши кой се харесва повече - БСП или ГЕРБ
Снимка: архив Булфото

"Кой ми харесва повече - БСП или ГЕРБ" - това е въпросът, на който ще отговори евровотът, въпреки че истинският въпрос трябва да е накъде да върви Европа. Това коментира социологът Андрей Райчев в студиото на ТВ7. Той нарече тази ситуация недоразумение и абсурд.

Според него истинският избор е дали Европа да върви наляво, или надясно. „Трябва да се изкажем за Европа – дали Шулц, или Юнкер да е шеф на Европа. Аз не знам дали думата „Шулц“ говори нещо на електората“, коментира още Райчев.

Според Васил Тончев България ще отиде на изборите за Европейски парламент като най-провинциалната страна в Европа. „Всички отиват да се борят за собствения си интерес, ние отиваме там, за да търсим арбитър за собствените ни проблеми“, каза той. Тончев коментира още, че предизборната кампания у нас е започнала още преди година. Според него алтернативата е между ГЕРБ и БСП. Влиянието на тези две партии е такова, защото друга възможност няма. Към водещите партии трябва да се добави и ДПС, което се е превърнало в традиционен играч, и две нови формации (АБВ и България без цензура), предлагащи нещо по-ново, коментира социологът.

Андрей Райчев смята, че след година в протести е дошъл моментът народът да се изкаже. Въпреки това, според него няма как да се намери изход от настоящата ситуация, тъй като електоратът се е разделил на две – милион подкрепят БСП, толкова стоят и зад ГЕРБ. Затова той определи ситуацията като патова. Именно заради нея е невъзможно да се направят реформи в държавата, твърди Райчев. „Как да правиш реформи, като можеш само да раздаваш бонбони на електората. Така ще оцелееш месец. Ако направиш реформа, няма да оцелееш и два часа“, коментира той.

Въпреки патовия характер на ситуацията Райчев очерта няколко възможни развръзки. Първата е разделението да продължи и да се запази статуквото. Според втората трябва да се постигне национален консенсус, подобен на този от 1997 г. Третият е „нацията да се събуди влюбена в новия чудотворец“, като даде за пример управлението на Симеон II или Виденов.

Двамата анализатори коментираха, че изборите ще са от решаваща важност за новосформираните АБВ и България без цензура.

Райчев и Тончев анализираха и евентуалното провеждане на предсрочни парламентарни избори. Според Васил Тончев такива избори трябва да има, защото това е очакването на хората. Той коментира, че напрежението от булевардите трябва да се пренесе в парламента. Според Андрей Райчев най-късно предсрочни избори ще има през 2015 г. заедно с общинските.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
0
 
! Отговори
Mersee преди 9 години
Dear CVETA, svetovnata farmaindustria raboti nonstop za vas i vashia problem...ste ima priyatni iznenadi moje bi skoro? daje i v 3D?
78
2
 
2
 
! Отговори
CVETA преди 9 години
Не искам да чувам дори повече нито за едните,нито за другите.България има нужда от нови лица в политиката - хора патриоти,със здрав морал,поставящи на първо място интересите на народа и Родината,доказани специалисти,знаещи и можещи.Сигурна съм,че България такива личности,които да поведат страната ни но правилния път и ни извадят от мизерията и разрухата,в която тънем вече 25 години.А вие ?
77
12
 
3
 
! Отговори
социалист преди 9 години
Моите убеждения за управление на държава са напълно леви ,което значи ,че ще гласувам за Бсп !
76
10
 
3
 
! Отговори
социалист преди 9 години
Бсп са сила ,винаги са крачка напред пред мутрите .
75
11
 
4
 
! Отговори
милен преди 9 години
Вотът тази година стига да е честен и справедлив ще отсъди в полза на Бсп ! Има защо ! За Герб да се гласува няма нито една причина !
74
11
 
2
 
! Отговори
вихър преди 9 години
Все едно да ме питат кое предпочитам повече сладко или горчиво ... Ествествено ,че Левицата !
73
10
 
2
 
! Отговори
вихър преди 9 години
Бсп не случайно се нарича СТОЛЕТНИЦА !!!
72
11
 
2
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
За съжаление е нашият народ. Гледам го вече 26 години обикаля из зоологическата градина и гледа разни животинки с крилца,перца криви човчици и още не е видял СЛОНА,който може да изведе страната от батака, а това е партия,,АТАКА,, с нейната програма,идеи и чисти хора в нея.
71
2
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 9 години
Всички са ***, защо им вярвате. Какво стана с Мораториума върху принудителните вземания. Щяха да го гласуват преди Великден - до днес нищо. Само лъжат и мамят хората мръсниците - и БСП и Бареков и ГЕРБ и ДПС, всички са ***, която трябва да се провеси по въжетата.
70
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
САМО БСП , ДОЛУ ГЕРБ И БОРИСОВ !!!
69
5
 
13
 
! Отговори
поет преди 9 години
полуграмотен е социалистамъчи се да пише ред и дори дваше вземе двеста лева, може тристаовчия му мозък от мъките прегрясоцмладежи лаят Бойко като псетаквичат, вият, и жално скимтятСерГЕЙ дружина пълни с кофи лайнометаза това ужасно на *** смърдят
68
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БОРИСОВ Е ВЪВ ФОРУМА
67
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ ДА СЕ СТЯГА, ЗАТВОРА ГИ ЗОВЕ.
66
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО ПРАВ ПЪТ - ГЕРБ ИЗЧЕЗВА И ТОВА Е ПРАВИЛНО
65
6
 
3
 
! Отговори
до 99 преди 9 години
Борисов, ти ли си?
64
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, турци, баби и простаци от всички краища обединявайте се да подкрепим достойните ни водачи Станишев и Доган.
63
15
 
5
 
! Отговори
Музика за ушите :) преди 9 години
Щом виждам че герберите вият и *** по форумите значи България върви по прав път !
62
3
 
2
 
! Отговори
Дедо поп преди 9 години
Миряни, не се поддавайте лукавого. Като се пусне черкова в деня на изборите,идете и всички гласувайте,но не забравяйте,гласувайте с КРЪСТА,като го поставяте върху цялата бюлетина, оти они всички върху нея идват от ПЪКЛОТО и носят ЗЛОТО.
61
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герберастите трябва да бъдат съдени в Страсбург заради геноцид над Народа си!
60
8
 
6
 
! Отговори
Джон преди 9 години
Герберастите и техните *** губят позиции и са се активизирали по всички сайтове и форуми!