До 30 април работим за държавата

Българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден
29 апр 2014 15:02,
18
До 30 април работим за държавата
Снимка: архив, Булфото

Точно до 30 април ще работят българите, за да си платят данъците през 2014 година, или образно казано, това е денят, в който спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си, изчисляват икономистите на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Датата е фигуративна и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде моментално изземвано от държавата, уточняват още от института. През миналата година свободата от правителството настъпи на 1 май - официалния Ден на труда. 

Според прогнозите на правителството през 2014 г. българите ще изработят средно по 228 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2014). Следователно през текущата година са необходими 120 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лева национални приходи в бюджета.

Концепцията за деня, в който данъкоплатците започват да работят за себе си, е много популярна в САЩ. Тази година Tax Freedom Day в страната настъпи три дни по-късно спрямо 2013 година - на 21 април. До тази дата американците трябваше да изработят общо 4,5 трилиона долара. 

Традиционно денят на свобода от правителството у нас се пада около края на април - началото на май. През последните 5-6 години денят настъпва по-рано, което е свързано основно с притиснатите от кризата приходи и поддържането на бюджетен дефицит.

„Казано по друг начин, държавата уж изземва по-малко, но наличието на дефицит показва, че част от разходите не се финансират с текущи приходи, а с резерви и заеми“, обясняват от ИПИ. Заемите, обаче, рано или късно трябва да се платят, което означава, че ако не се свият разходите, в бъдеще денят на свобода от правителство ще се измести по-късно през годината.

Така от 1-ви до 5-ти май са дните, когато данъкоплатците ще бъдат „освободени” от работа за държавата, тъй като тя ще финансира част от харчовете си със заеми – това е предвиденият дефицит в Бюджет 2014. Тези 5 дена рано или късно ще бъдат отработени в полза на държавата и от ИПИ ги наричат „дни за отработване”. Дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от 1,1 млрд. лева.

Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста – сравняват се консолидираните приходи (без помощите) в държавния бюджет с прогнозния БВП на страната. За целта се използват само официални данни или прогнози на правителството. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през текущата годината.

Помощите не се включват, тъй като те не идват директно от джобовете на българските данъкоплатци – основно това са европейски средства.

Фокусът върху приходите в хазната носи донякъде лъжливо чувство за повече свобода през последните години. Ако се абстрахираме от приходите и се вгледаме в данъчните ставки, картината е друга – запазване на основни данъци като ДДС, корпоративен и подоходен, запазване на осигурителното бреме, но покачване на минималните и максималните осигурителни прагове, покачване на акцизи и имуществени данъци, въвеждане на нови данъци (туристически, върху застрахователните премии, върху лихвите), както и сериозно квази-данъчно бреме.

Всичко това иде да покаже, че добросъвестните данъкоплатци губят от свободата си, често за сметка на другите, които се разсейват и не плащат, заключават от ИПИ.

Повече новини от света на икономиката четете в Investor

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
езичник преди 9 години
по скоро за *** и мафията=политиците. ама нали подобно на луиxiv си мислят че държавата това са те....
15
0
 
0
 
! Отговори
мм преди 9 години
investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/43-ot-bylgarite-smiatat-che-rabotata-vliiae-negativno-na-zdraveto-im,171437/?utm_source=dnes.bg&utm_medium=box&utm_campaign=box
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИКОГА ДОКАТО СМЕ В ЕС И НАТО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А държавата ги дава на ***. Под чинното управление на ДПС.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не, благодаръ. Мързи ме и не работа за държавата, и за кой да е. Работата вреди много сериозно на умственото и друго здраве на бгееца.
11
0
 
4
 
! Отговори
Momo преди 9 години
До 30 за държавата, за после за шефа, че да има парички за ново BMW на синковеца.
10
0
 
10
 
! Отговори
hitman преди 9 години
Държавата ли? По скоро за *** в гетата и "***" в парламента.
9
0
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Според мен тая концепция важи само за нормалните държави. В България с 90% сива икономика и криене на данъци подобна точна дата ми се струва изключително добро пожелание на стъкмистите.
8
0
 
4
 
! Отговори
ДА преди 9 години
ДА ВИ ПИКАМ И НА ДЪРЖАВАТА И НА БАНКАТА КГБ С ДРУГАРЯТ ОТ ДС ВАСИЛЕВ И *** ААМЕТ СОПОЛЕТО И ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ***
7
0
 
5
 
! Отговори
Радул Мисирков преди 9 години
.......... До 30 Април.......................... ама коя година ?!?!..................... Като гледам какво ни е "розово" положението............. ми бие към................... 2138 ?!?! а? Или....... 2254?!?! :) ;) :)....
6
0
 
3
 
! Отговори
българска работа преди 9 години
Хем работят за държавата безплатно, хем плащат на политиците да работят за държавата.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно тази държава гони децата ни в чужбина. Политик е много гнусна дума!
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цял живот работя за България и комунистите а накрая ме докараха да умра в мизерия. По долно нещо от комунист няма.
3
0
 
9
 
! Отговори
dobre преди 9 години
Ами аз да спра да плащам данъци от 1 Май така ли? Понеже съм си го "изработил" към държавата мисля че останалото ми се полага в пълен размер!
2
0
 
6
 
! Отговори
vanesita преди 9 години
kak zvuchi samo ot 1.05 balgarite zapochvat da rabotqt za sebe si ??? Balgarite vinagi sa na minus, zaradi mizernite pari koito poluchavat. Jalko e. Nikoga ne sa bili stimulirani kato normalni grajdani na edna ''evropeiska darjava''. I kak shte rabotqt za sebe si kato vseki e s kredit, iznemogvat I stradat po nevazmojnostta da imat NORMALEN jivot.
1
3
 
7
 
! Отговори
-- преди 9 години
Затова пък от ИПИ непрекъснато работят за държавата ... но не за българската, а за САЩ!