Фирми търсят за работа инженери и началници

На 44% от работодателите им е трудно да запълнят работни места
Обновена: 17 юни 2014 19:37 | 17 юни 2014 11:55,
126
Фирми търсят за работа инженери и началници
Снимка: Getty images/guliver photos

44% от работодателите у нас изпитват трудности при запълването на свободните работни места. Причината е, че липсват кандидати с подходящи умения. Това става ясно от годишното проучване на Manpower за недостига на таланти.

Изследването е проведено в първото тримесечие на 2014 г. измежду 750 работодатели.

Работодателите в България имат най-големи трудности в запълването на работни места за инженери, квалифицирани работници и мениджъри.

Според Manpower България фактът, че трудностите при намирането на квалифициран персонал у нас е с цели 8% повече от средния в световен мащаб, е тревожен.

Още по темата
Мнозинството от работодателите, участвали в анкетата (53%), посочват липсата на технически компетенции като причина да изпитват трудности да намерят подходящите таланти; 32% посочват липсата на налични кандидати, а 31% - специфични за конкретната индустрия квалификации при квалифицирани работници.

Резултатът от липса на таланти според 51% от работодателите е пряко отражение върху конкурентоспособността и продуктивността. 46% казват, че проблемът влияе на техните организации, като намалява способността им да обслужват клиентите си, а 39% усещат влиянието под формата на намаляване на иновациите и креативността.

Най-търсените професионалисти у нас за тази година са инженерите. В това отношение разлика с 2013 г. няма. На второ място в класацията застават квалифицираните работници, а на трето мениджърите. Тук има разместване в сравнение с миналата година. В топ 10 тази година влизат IT, счетоводният и финансов персонал, служители в ресторанти и хотели, работници, лекари и техници.

Въпреки че 44% от работодателите трудно намират квалифицирани кадри, от Manpower България отчитат спад от 10% по този показател в сравнение с миналата година. В глобален план изследването показва, че 36% от работодателите изпитват такива затруднения.

“България е на четвърто място в региона на Европа, Близкия Изток и Африка по недостиг на таланти. Преди нея има само три държави – Турция (63%), Израел (49%), и Унгария (45%)”, заявява Надя Василева, директор на Manpower.

Оказва се, че тази тенденция е част от обща криза за таланти в световен мащаб. В Япония недостигът на кадри е 81%. С този проблем се сблъскват най-рядко в Холандия (5%), Испания (3%) и Ирландия (2%).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 97Пълни глупости! Програмистите взимат най-много 2-2500. Оттам нагоре - само в мечтите!
105
1
 
8
 
! Отговори
Инж Ганев преди 9 години
Истината за манталитета на работодателя в т.ч и българският е ,че обича да поставя в повечето случаи изисквания понякога абсусрдни т.е. да сте умни и способни като НАСА специалист,да сте здрави като астронавти, да работите като машина и да ви плащат като в бедна африканска държава.
104
1
 
2
 
! Отговори
Инж Ганев преди 9 години
Прилича ми на виц написаното.По възрастните може и да си спомнят че преди имаше разпределение.Държавната комисия на разпределението попитала един африкански студент завършващ МЕИто-Чукумба, в кой КЛОН на индустрията искаш да работиш? Чукумба им отвърнал възмутено: Как така искате да ме пратите да работя ..на дърво!Аз не иска да работи на дърво,да седя на КЛОН,а да работа...началник и да работа на БЮРО.
103
0
 
10
 
! Отговори
Споко преди 9 години
Те още не знаят какво е търсене, скоро по обява за инженер, "чужда" фирма и то голяма предлагаше заплата 650 лева! Карайте така, след 2-3 години ще търсите някой, който може да пише и чете, на български поне.
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
търсят.@@@@@роби и Ратаи
101
0
 
17
 
! Отговори
Мен....какво? преди 9 години
ИЗВИНЯВАМ СЕ, ЧЕ ЩЕ ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ, НО ДАНО НЯКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НА ТАЗИ "КОМПАНИЯ" ПРОЧЕТЕ - ГОЛА ВОДА СТЕ. АБСОЛЮТНИ ИЗМАМНИЦИ. ПУБЛИКУВАТЕ ВСЯКА ГОДИНА ЕДНИ ОПТИМИСТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, КАК ПАЗАРА ТЪРСЕЛ....ЧУШКИ И ДОМАТИ. А В СЪЩИНСКАТА СИ РАБОТА, ДОРИ ЕЛЕМЕНТАРНО ПОВЕДЕНИЕ НЯМАТЕ. ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ. ДАЛИ ЧУЖДИТЕ ВИ СОБСТВЕНИЦИ СА НАЯСНО С ТОЗИ ФАКТ? ЕДВА ЛИ....НО НЕ СТАВАТЕ. ЕЙЧ АР ИЗМАМНИЦИ СТЕ. ТОЧКА!
100
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквото и да говорим просташка работа е да работиш в Бг
99
0
 
7
 
! Отговори
Нека им преди 9 години
Аз знам едно много просто решение на проблемите на българските работодатели с намирането на кадри.Ама няма да им го кажаааа...
98
0
 
8
 
! Отговори
135 преди 9 години
До Бизнеса-БГМоже ли по-конкретно да опишете текущите си нужди? Сигурно обслужването им е безплатно, или на процент :)
97
1
 
22
 
! Отговори
Квалифициран инженер преди 9 години
Аз съм квалифициран инженер с изключително добри професионални умения и близо 20 години международен професионален и мениджърски опит.Обаче в България не искат да ми плащат достатъчно, за да имам стандарт на живот, съизмерим с подобни професии в развитите страни.Затова да го духат българските работодатели. Работя си в чужбина от 10+ години и си го имам стандарта.Хайде сега някой БГ работодател да коментира това мое изказване.
96
0
 
14
 
! Отговори
bratya Grim преди 9 години
Ha ha ha!Smyah v zalata!Tarsyat balaci da rabotyat kato ludi za bez pari!Da si rabotyat sami!Kadarnite,moje6ti i znae6ti rabotim v chujbina,kadeto ni se zapla6ta podobava6to!Ne sme robi,kakto 'znae6tite vsichko forumci'komentirat!
95
1
 
4
 
! Отговори
китаеца преди 9 години
василка азис някой търси ли
94
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИНЖИНЕРИ И НАЧАЛНИЦИ. А РАБОТНИЦИ? МАЙ НА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ОСВЕН ЛЕЖАЧИ ДРУГИ НЕ СЕ ТЪРСЯТ.
93
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 87Имам забележка по начина на поставяне на препинателните знаци.Има стандарт и той е, че , когато се пише запетайка, след нея има един интервал, а не обратно. След края на изречението, завършващо с точка, или друг знак, също се прави един интервал.Някои го правят от претенциозност, но има стандарт.
92
1
 
26
 
! Отговори
DUBLIN преди 9 години
Споко,споко,още утре напускам добре платената си работа в Ирландия и идвам да работя за мутрите в Корумпестан.......
91
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А че заплатите са 10 пъти по-ниски отколкото в световен мащаб не е тревожно нали??
90
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
97ми.Нормално.Мога да споделя случка с един чужденец работодател който иска да наеме 10на продавачки и управител за магазинчетата му по морето и ...изпадна в ужас.Не можа Човекот искаше да плаща добра зплата за Бг и осигуровки,но почти никой не прояви интерес.Причините..Ами аз му споделих че неговите колеги Бг работодатели особено тия по морето просто са компроментирали и никой не иска да работи без пари или пък да го льжат.
89
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 102И колко са на брой тези програмисти?Най-вероятно като бройка са пренебрежително малко спрямо броя работещи в БГ фирми.Имам познати от София в тая сфера които избягаха от БГ - познай защо.
88
12
 
6
 
! Отговори
до 97 преди 9 години
Не знам какви са тези неща, които говориш. Ще ти кажа само че средната заплата на един опитен програмист в София е около 3000-4000 лева чисто.
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До 97естествено че е българска, нали те реват за кадриа и западните може скоро да си заминат, защото нашите не са *** и се ценят трударезултата на индийците за почти без пари се вижда с многото бъгове и проблеми