Бюджетът може да се окаже с още 500 милиона дефицит

ЕК настоява да се повиши събираемостта на данъците
Обновена: 9 юли 2014 07:01 | 9 юли 2014 07:00, Камелия Цветанова
34
Бюджетът може да се окаже с още 500 милиона дефицит
Снимка: Dnes. bg

Има риск в края на тази година бюджетът да се окаже с дефицит с около 500 млн. лв. по-голям от заложения, пише "24 часа". Премиерът Орешарски и финансовият министър Чобанов не планират актуализация, засега. Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч" споделя своята позиция пред изданието. Според него: "Драмата за бюджета е политическа - кой да увеличи разходите?".

Брюксел вижда риск за българския бюджет и смята, че прогнозите на правителството лежат на оптимистичен сценарий, цитира документ на ЕК за България "Сега", който бе одобрен на вчерашния Съвет на министрите на икономиката и финансите.

Еврокомисията смята, че страната ни трябва да въведе цялостна стратегия за повишаване на събираемостта на данъците и справяне със сенчестата икономика. Освен това трябва да се укрепи бюджетната стратегия през 2015 г., за да се постигнат средносрочната цел и нейното спазване през следващите години.

Необходимо е да се осигури на новия фискален съвет необходимият капацитет, за да може той да изпълни своя мандат.

„24 часа“ отразява и предложението за актуализацията на бюджета на Националната здравна каса, внесено в Министерството на здравеопазването вчера. Предстои министър Таня Андреева да го предложи за обсъждане в МС. Надзорният съвет на Касата настоява бюджетът да бъде актуализиран с 328 милиона лева, но по сметки на лекарите към момента липсват около 500 милиона лева за болниците. Ако кабинетът се съгласи с актуализацията на бюджета на НЗОК, думата вече ще имат депутатите. Засега не е ясно откъде ще се намерят пари, но прогнозите са, че здравеопазването върви към колапс.

"Труд" доразвива темата, изяснявайки как партиите в парламента, синдикатите, работодателите и правителството са се обединили, че ще има спешна актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). До края на годината се очаква дефицитът в бюджета на касата да стигне рекордните 491,8 млн. лв. Част от преразхода може да се покрие с надсъбраните здравни вноски, откъдето ще дойдат около 55 млн. лв., други 56,7 млн. лв. ще се набавят от резерва за непредвидени разходи, а 5,5 млн. лв. - от неусвоени средства за администрацията. Но и след прилагането на тези мерки НЗОК ще остане на червено с 328 млн. лв., затова трябва и актуализация на бюджета. Очаква се сумата да е до 200 млн. лв.

Високопоставена личност в изпълнителната власт е искала да се фалира НЗОК. Тази "бомба" хвърли лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев на срещата на социалните партньори с БСП и ДПС. Целта на фалита била да се избегне актуализация на бюджета на касата. Тренчев добави, че става дума за министър, но спести името. В МС обаче бил подхвърлен вариант да се фалира касата и да се "разкара" Надзорният съвет. "Двама очевидци ми потвърдиха,и то на достатъчно високи нива", каза д-р Тренчев.

В интервю за "Телеграф" д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници, анализира причините, довели до срива на Касата. "НЗОК ни плаща с три месеца назад. Това е причината да трупаме дългове. Парите след актуализацията ще стигнат до октомври."

"САЩ ще наблюдават избора на ключови постове в съдебната власт", пише "Сега". "Предстоящите избори за ключови позиции в съдебната система ще са показателни за вътрешните й нагласи да се реформира." Това обяви американският посланик в България Марси Рийс по време на конференцията "Върховенството на закона -основен принцип за устойчива бизнес среда". Най-важният избор, който се задава в системата, е на председател на Върховния касационен съд наесен. Освен за прозрачни назначения в съдебната система, основани на професионални и морални качества на кандидатите, дипломатът призова за реформи в институциите и независими и коректни медии. "Правилата трябва да са ясни, а прилагането им - прозрачно", подчерта Рийс. Тя допълни, че през следващите месеци новото правителство ще може да прати ясен сигнал за своята ангажираност към реформите.

Темата е продължена от изданието с данните от отчета за дейността на прокуратурата за 2013 г., огласен вчера. Според него броят на разкритите престъпления намалява и тенденцията е трайна за последните 3 г. - разкрити са 45 566 престъпления, което е 37.3%.

Вчера приключи двудневното посещение на руския външен министър Сергей Лавров, една от най-влиятелните фигури в съвременната международна политика, в България. "Дума" прави обзор на медийното отразяване на визитата на Лавров. Агенция "Фокус" цитира Лавров: "България е важен партньор, с който водим прагматичен диалог. Важно е членството в ЕС да не влияе негативно върху двустранните отношения"; "Труд" предава думите на руския външен министър: "България трябва да играе активна роля в диалога Русия - ЕС за "Южен поток". Пак "Труд" отразява и позицията на българския държавен глава: "Плевнелиев на срещата с Лавров: Никой няма полза от нови разделителни линии в Европа".

Фокусът на руските медии, цитирани от "Дума", също е концентриран върху развитието и бъдещето на проекта "Южен поток", но с нюанси, различни от българските. Гудок.ру коментира посещението така: "България чака разрешение от ЕК за строителството на "Южен поток". Изданието се позовава на директора на Центъра за източноевропейски изследвания Андрей Окара, който смята, че битката за проекта едва сега започва.

"Лавров не даде "Южен поток" да замръзне окончателно в България", написа РИА Новости. Плахата позиция на министър Вигенин: "Надяваме се че диалогът с ЕК ще позволи в кратки срокове възобновяването на работата по "Южен поток", РИА обяснява с това, че България се е оказала между два огъня, и припомня посещението на американските сенатори в София, при което проектът беше замразен, както и намесата на посланика на САЩ - Марси Рийс, която "посъветва" българските компании да не работят с фирми, включени в списъка със санкциите срещу Русия.

Ситуацията е усложнена допълнително след предприетите от Украйна конкретни стъпки за прехвърляне на 49% от газопроводите си на европейски и американски компании. Реализирането на "Южен поток" би обезсмислило и обезценило нейното усилие. "България няма достатъчно политическа тежест", пише РИА Новости, за да тръгне срещу ЕК, както това направиха Австрия и Унгария, които тези дни заявиха, че държат на проекта и не се отказват от него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
6
 
! Отговори
arhar преди 9 години
Костов нарече 'неграмотност' говоренето за идването на МВФ у нас , защото в ЕС има две големи банки и тяхната подкрепа при нужда е напълно достатъчна ...Коментарите са излишни !Костов както винаги говори точно, ясно и професионално . Друго си е комуноидите пак да викат 'Костов е виновен' ...
23
0
 
6
 
! Отговори
?!?!? преди 9 години
Няма какво да се плашите,500 милиона не са нищо за нашата добра и просперираща държава ;) смях
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"ЕК настоява да се повиши събираемостта на данъците" От кого ще ги събират тия данъци, като съсипаха бизнеса? А сега са хукнали данъчни пъдари да тормозят и изнудват малкото останали работещи фирми. Ами затрийте и тях, та да мирясате! После ще чакате *** да ви плащат данъци и да внасят осигуровки. А дано, ама надали.....
21
1
 
5
 
! Отговори
akud преди 9 години
Чета коментари и си задаеам въпрода. А защо тогава ни мързи да гласуваме. Защо си мислим че някой друг ще свърши тази работа и защо допускаме дпс в Българския парламент да ни ограбват Българските данъци
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Накрая след всичките опашати лъжи на премиера и финансовия министър, както и на червения вожд Станишко, че уж нямало никакви финансови проблеми ще се окаже, че ДЪРЖАВАТА ВЕЧЕ Е ФАЛИРАЛА !
19
1
 
11
 
! Отговори
шщд преди 9 години
Оставяме да ни управляват Овчари и Чобани, а после дефицит. Ами неизбежно е. Комунист и капитализъм са две несвързани неща.
18
0
 
12
 
! Отговори
с. преди 9 години
Всичките са ***,но червените *** гепят ли власт ела и гледай!То не бяха заеми,емитиране на ценни книжа и не знам какво си и в бюджета пак зеят дупки!А на мой гръб да живеят 10 ***,та да могат после платено да гласуват за поредния *** знаеш ли га!?В белите държави хората наистина си плащат данъците чинно,но виждат за какво и насреща имат болници,пътища,полиция,институции,лекари и стандарт!А тука какво има!?Тюфлеци,които са чудят от кой да изкрънкат 10 кинта,кисели лелки и дупки!
17
2
 
14
 
! Отговори
rosho преди 9 години
Пак ли за комунделите ще гласувате, червения електорат питам?!?! Колко национални катастрофи ви трябват за да разберете, че такова нещо, като да вземем от тия, дето изкарват и да раздадем на тия, които лежат, като по пътя поокрадем, НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА! Червените *** му викат "социална справедливост", аз му казвам грабеж.
16
0
 
21
 
! Отговори
акуд преди 9 години
Ромите и *** да си плащат данъците Българите приключиха с издръжката на тези етноси които живеят на чужд гръб
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другаря Костов каза , не сме пред фалит , явно е че може да замести другаря станишев и без това прехода е толкова измислен , че успяха да излъжат народа , че имало промяна , а те просто облякоха другарите в синьо и червено и се подиграха с народа ....
14
1
 
5
 
! Отговори
макето преди 9 години
500 000 000/7 000 000=71........ е немам чувство некой да ми е дал токо пари откога ви разправям дека сите са серсеми и само една народна революция ке оправи нещатапп да не забравяме че тия паре са допълнение към другите хи хи хи
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
взе да си проличава фалита на България. А тези които ни докараха дотук през последните 15 години, пак се бият по-гърдите кои е по-виновен. Резултата е, че сега трябва да избираме между зло и по-голямо зло. Няма светлина пред България.
12
0
 
26
 
! Отговори
Чудно ми е преди 9 години
Не съм ползвал услугите на НЗОК повече от 10 години, и когато миналия месец се наложи да използвам услугите им при личния ми лекар бяха свършили направленията, и тъй като проблема не търпеше отлагане извадих пари от джоба си и платих. Защо държавата когато трябва да вземе от мен си взима парите, а когато трябва да дава има лимит, и ако случайно отидеш към края на месеца, направленията са свършили! Докога с нашите пари ще се ликуват ***, които не се осигуряват!
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 12Ne sam siguren che Boiko Borisov shte nakara *** da plashtat danaci. Toi znae da iska samo ot tam kadeto shte poluchi.Taka i baba znae.
10
0
 
14
 
! Отговори
V imeto na Balgari! преди 9 години
ZA KAKVI DANACI GOVORIAT ? DNES BALGARIA E RAZVADNIK NA ***. OT *** DANAK NE SE SABIRA ?Hei, Boiko, Oresharski, Stanishko, saberete si mozacite v glavite i sprete vsiakakvi pomoshti za ***. Napravete go V IMETO NA BULGARIA !!!!!!!!!!!!!!!!!
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не е никаква изненада, когато са комунистите на власт. 70 години ни унищожават бавно, но със сигурност по пътя си към идиотския комунизъм-идиотизъм. Сами сме си ги избрали, така че не трябва да се реве, а да се ръкопляска за успехите им.
8
2
 
24
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БСП преди 9 години
Съд за българоубийците от БСП, които раздаваха парите за пътища на простите ***, пенсионери и "майки" с по седем деца!!!
7
2
 
21
 
! Отговори
МОНИК ХОХЕГЕРОВ преди 9 години
След една година крадене и "намаляне" на тока 500 млн са нищо като дефицит.
6
0
 
11
 
! Отговори
:) преди 9 години
Похарчете парите така, че да влезнат основно във Вашите джобове. И после отупайте пак брашнения чувал! Пък да видим народа, както в приказката, дали няма да го удари на купон.
5
2
 
8
 
! Отговори
Бл.Благов преди 9 години
По прагматичен подход значи без корупция ,без кражби ,прозрачни търгове, по-ниски договорени лихви,по-ниска цена за потока,която според експерти е надута поне с милиард .Заради тези пари са последните събития -банките,развода на БСП и ДПС ,неподаването на оставката ит.н. Това ни казва Лавров, това иска и ЕС.Затова и толкова много *** пишат тук надъхани и платени!