Ветеринарите излизат на протест в София

Те са недоволни от ниското заплащане от държавата
Обновена: 9 юли 2014 09:28 | 9 юли 2014 07:52, Камелия Цветанова
5
Ветеринарите излизат на протест в София
Снимка: Булфото, архив

Българският  ветеринарен съюз организира национален протест пред  сградата на Министерски съвет от 11 часа днес.

От ветеринарния съюз вече заявиха, че с политиката си в сектора  държавата унищожава животновъдството и не изпълнява задълженията си за опазване здравето на  хората.

Преди дни правителството одобри тарифа, по която ще се плаща на ветеринарите за изпълнение на Държавната профилактична програма за животните.

Сумите тази година са намалени три пъти. През 2013 година за едно животно  са получавани по 14 лв., сега сумата ще бъде 5 лв.

Според ветеринарите новите тарифи на практика не само ги лишават от възможността да изпълняват задълженията си, но и изправят страната пред риск от епидемии.

„Има една манипулация, която се прави от държавната администрация, че това е един протест за пари и че идеята е да източваме държавния бюджет. Тук не става въпрос за намаление на цените, а става въпрос за драстично намаление на цените – между 3 и 4 пъти“, коментира пред БНР д-р Мирослав Първанов.

Той смята, че това отношение на държавата води и до тежки последици и застрашава живота на хората.

„В страната започнаха да се появяват болести отдавна забравени за нашата територия като туберкулоза, шарка, син език. Тепърва още по-лошо предстои. Мерките не са адекватни. Държавната профилактична програма се прави проформа. Не може по средата на годината да се приема тарифа, когато вече е трябвало да бъдат изпълнени половината от мероприятията“, коментира д-р Първанов.

Ветеринарите ще изпратят писмо до ЕК  и до председателя на Комисията по земеделие е ЕП, като смятат, че това поведение на държавата ще доведе до санкции в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ветеринатари?? Какво по дяволите е това животно- ветеринари, ветерани, вратари... аватари??
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ветеринатарите излизат на протест в София водят със себе си и телето Бойко и свинята Фидоска