Автомобилите с повече щети от сградите след градушката

Рекорден брой граждани заявиха щети в първия ден след потопа
Обновена: 10 юли 2014 14:11 | 10 юли 2014 09:14, Надежда Бочева
17
Автомобилите с повече щети от сградите след градушката
Снимка: Булфото

След градушката в София застрахователите отчитат повече щети по автомобилите, отколкото по сградите. Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Цветанка Крумова, изпълнителен директор на „Армеец”.

Тя коментира, че застрахователите са били готови да посрещнат предизвикателството, но са били изненадани от големия брой граждани, дошли още първия ден да си заявят претенциите.

„Натрупаха се опашки. Всички удължихме работното време и сроковете, опростихме някои процедури – например няма да искаме документ от Националния институт по метеорология и хидрология”, допълни Крумова.

Тя посочи, че само за вчера в ръководената от нея компания са постъпили 2218 уведомления за щети, свързани с градушката. Това е рекорд, отчете тя.

На въпрос дали е възможно заявените щети за целия сектор само от градушката в София да са в диапазона 50 до 100 млн. лв., Цветанка Крумова отговори: „Да, възможно е да бъдат в този размер”.

Още по темата
Застраховането е силно регулирана дейност и всички суми ще бъдат изплатени, подчерта Крумова. По нейни думи застрахователните компании трябва да имат задължителни резерви, с които да реагират при такива ситуации.

Тя допълни, че специално държавните и общински сгради и имоти се застраховат по балансова стойност. Това спестява пари при сключването на застраховката, но води до невъзможност тези клиенти да получат адекватно обезщетение. Затова Крумова препоръча като най-добър вариант да се сключват застраховки на реални стойности.

„Автомобилното застраховане е основна част от застрахователния пазар – над 70%. При него имаме доста по стройна система за определяне на действителните стойности”, допълни тя.

След потопа във Варна и Добрич също са заявени много на брой претенции, но малки по размер. Там също се сблъскваме с въпроса за застраховането на общинските имоти. Във Варна имаме и доста незаконни постройки, посочи изпълнителният директор на „Армеец”. За София застрахователната загуба ще е по-голяма, отчете тя.

Природните катаклизми увеличават търсенето на застрахователни продукти, но това не е трайно. Като цяло застрахователното проникване в България е на едно от последните места в Европа, коментира още Крумова.

На въпрос за дали ще нараснат цените на премиите тя отговори, че застраховка „Гражданска отговорност“ от много години е подценена и цената й би трябвало да расте. За цената на застраховката "Автокаско" Крумова заяви, че големият брой заявени щети в столицата може да се отразят на застрахователните премии, но може и да не се отразят заради конкуренцията между компаниите.

Повече икономически новини вижте в Investor.bg

Подробности вижте във видеото на Bulgaria On Air

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото за което съжалявам е за пораженията по дърветата в София. За тях не пише нито един скапан журналист и не говори нито един мръсен общинар! Същевременно се радвам за пораженията по автомобилите ,даже ми е СУПЕР КЕФ!!!
13
2
 
6
 
! Отговори
ф-1 преди 9 години
Tези пари, които застрахователите се жалват, че ще дадат, само за една година ще си ги върнат ДВОЙНО!Гражданската отговорност когато я въведоха беше десет пъти по -ниска, каското също Така, че застрахователите никога не губят, не случайно всички мафиотски структури се трансформираха в застрахователни.
12
1
 
3
 
! Отговори
аз преди 9 години
До sante_dogГражданската няма нищо общо с градушката и събитията последните дни. Освен това колко ти е гражданската...между 180-250 лева. А така. Знаеш ли колко струва да ти *** една врата която е леко вдлъбната и да ти я боядисат ~250-300 според зависи много неща. Сега малкия ти мозък ще го затормозим. Представяш ли си колко струва лечението на пострадал от ПТП. И за да даде тотално на заето гладкия ти мозък....всички тези неща ги пренеси в Европа
11
0
 
3
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
На 12 август 1999г в Първомай,Пловдивско се изсипа градушка много по-силна от Софийската!100% от северните и 30% отсеверо-източните прозорци бяха счупени,керемиди и мазилки-отделно.Колите обаче,пострадаха много по-малко.Дали защото бяха стари модели?
10
12
 
6
 
! Отговори
aaa преди 9 години
Ай, стига де. Оревахте навсякъде! Аман от таз София! Нали сте "столичани"?! Вземате много пари. Ще си платите и ще си оправите колите. Ако беше в "провинцията", я го кажеха по новинит, я не. Голямо реване, ей!
9
1
 
14
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Анонимен 1Медиите от 1 година дъвчат 3-4 топ новини за да се отклонява вниманието на хората от важните неща които ги обричат на вечна бедност , недоимък и трайно интелектуално осакатяване!
8
0
 
3
 
! Отговори
истина преди 9 години
В Белгия имаше подобна градушка в началото на Юни. Изпочупи маса коли. На моята смених предно оригинално стъкло за 480 евро . Щетите ги поемат застрахователите ако са над 200 евро. Така че винаги плащащ първите 200 евро. Общините отвориха онлайн да си регистрираш заявление за щетата и да се посочи приблизителната и сума. Общините кандидастват пред правителството за заявените щети. И до една година ще се изплати някаква сума и от държавата според зависи.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ей ся цървулите ще се скъсат от радост, а ние пак ще икономисваме от закуски, щото не може да се карат тиа шаркави мерджани, нови си трябват!
6
9
 
4
 
! Отговори
макето преди 9 години
до 8 Гошка нормално е ся едно земетресенийце да ни тресне наесен да си направим една гражданска война после сибирска зимичка абе има що да ни се случи
5
1
 
5
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Наводнения, градушки, какво ли още ни очаква?! Дано да няма повече изненади.
4
0
 
7
 
! Отговори
Много леки щети преди 9 години
т.е. с две думи, като отида да си подновя каското на есен, да приготвя повече :|
3
3
 
29
 
! Отговори
sante_dog преди 9 години
"Гражданска отговорност от много години е подценена и цената й би трябвало да расте"Защото е държавен рекет и искате да се вдигне нали? Я вдигнете цените на другите застраховки - хората ще спрат да ги ползват. Ама гражданската искаш, не искаш - плащаш.
2
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормално. Сградите са от бетон, а колите от ламарина.
1
6
 
19
 
! Отговори
макето преди 9 години
еми кат карате се луксозни каруци така ке е моя москвич издръжа каменопадо у дефилето еееееее мако изчукаме с варията преднио капак и ся връви на пушка дига 80 км за 5 мин фурийка значи