Пожарната: Вой на сирени заради градушка? Няма начин

Предупреждението е само за големи райони при сериозни бедствия
Обновена: 10 юли 2014 10:22 | 10 юли 2014 10:21,
37
Пожарната: Вой на сирени заради градушка? Няма начин
Снимка: архив Булфото

Няма как сирените да ни предупреждават, че ще ни удари силна градушка. Това стана ясно от думите на старши комисар Васил Василев, който е зам.-директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Още по темата
„Системата за ранно предупреждение е изградена, за да може да сигнализира населението за събития, които са предвидими. При градушката в София събитията се развиха много бързо“. Това обяви Василев пред „Нова телевизия“. Коментарът му дойде след редица обвинения, че в България има скъпа техника за предупреждение, а не е била използвана, за да предотврати щетите от бурята във вторник.

„15 минути преди да падне самата градушка, няма как да се случи предупреждението. И специалистите казват че самото събитие се е формирало много бързо – за половин час. Няма как за половин час да се предвидят размерите“, каза още Василев.

Зам.-директорът на Пожарната обясни, че предназначението на сирените е да предупреждават за сериозни бедствия цели райони. „При положение, че целият град би бил застрашен, може да се случи. Но при градушката да падна в отделни квартали, а сирените да завият в целия град, няма как “,  беше категоричен още Василев.

Той обясни, че подобно действие би могло да има и обратен ефект и хората да се втурнат да пазят колите си и да се стигне до по-страшни последици. Зам.-шефът на Пожарната коментира и думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, че ако е била предупредена по- рано, може би е щяла да може да реагира.

„Не си представям какво точно би могло да се направи, в София има над 900 000 автомобили, едва ли някой може да ги прибере или да покрие прозорците по някакъв начин“, каза Василев.

Той обясни и че досега не е била използвана системата за ранно предупреждение. „Не се е налагало да се известяват цели райони, че има бедствия. Това е добре, защото, ако е била използвана, значи бедствието е било много голямо“, обясни Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: буряградушкасирени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
7
 
! Отговори
сър стенли ройс преди 9 години
ДОБРЕ АКО БЯХА ВИ ПУСНАЛИ СИРЕНИТЕ В СОФИЯ. ЩЯХТЕ ЛИ ДА РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ГРАДУШКА... ПАК ЩЕШЕ ДА ИМА ИЗПОЧУПЕНИ СТЪКЛА НА АВТОМОБИЛИ И ЖИЛИЩА.. МРЪНКАЛНИЦИ...
32
4
 
5
 
! Отговори
ТЕ преди 9 години
БАШ *** ОТ ПРОВИНЦИЯТА КОЙТО ЖИВЕЯТ У ГОЛЯМОТО СЕЛО СОФИЯ ДА МЛЪКНАТ ВЕЧЕ.. НЕ ВЯРВАМ, И ДА НЕ СА ПРЕЖИВЕЛИ НЕЩО ПОДОБНО В СВОЯ ГРАД ИЛИ СЕЛО, КОЙ ОТ КЪДЕТО Е....КАТО СТЕ ТАМ В СОФИЯ ЗНАЧИ ИМАТЕ 200-300 ЛВ ДА СИ ОПРАВИТЕ СТЪКЛАТА НА АВТОМОБИЛИТЕ. АКО ЛИ НЕ СИ СТЯГАЙТЕ БАГАЖА И СИ ОТИВАЙТЕ В МАЛКИЯ ГРАД ИЛИ НА СЕЛО ДА ВИДИТЕ КОЛКО ПО ДОБРЕ СЕ ЖИВЕЕ ТАМ...
31
5
 
2
 
! Отговори
AAA преди 9 години
Времето беше много хубаво и навсякъде са били излезли майки с деца. Тези предупреждения са, за да предпазят хората от инциденти, а не да се пълни Пирогов. Няма значение дали София или друг град, просто общините не си вършат работата. Дори синоптиците не бяха съобщили за опасността, а само вероятност за валежи.
30
5
 
3
 
! Отговори
читател преди 9 години
Не е вярно за тези 15м. Буреносните облаци се формират с часове.Вероятността за градушка при тях е много голяма.Няма причини това да не се съобщава предварително.Това се Прави в Австралия САЩ и др.Рекорда за големи късове лед от градушка е ~ 8 инча., ~ 20см.Има защо да се предупреждава.Съобщенията за подобни събития са с оценка на вероятността, ~ 20-30-60 %Всеки си прави след това сметката.
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В София няма момент в който да не се оплаквате, на всякъде вали - дъжд, град, духа и какво ли още не, Вие ревете с дни, цяла България трябва да Ви съчувства. Ами съчувстваме Ви че сте мекотели.
28
7
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
ПРЕДИ ГОДИНИ НА МОЕТО СЕЛО ЗА ПРЪВ ПЪТ ВИДЯХ КАК ПОБЕЛЯ ЗЕМЯТА ОТ МНОГО ГРАДУШКА. ВСЕ ЕДНО КМЕТА ТОГАВА ДА ПУСНЕ СИРЕНАТА, И КОЙ КАКТО МОЖЕ ДА СЕ СПАСЯВА. ТОВА Е ПРИРОДАТА НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ КАКВО ЩЕ СТАНЕ И КОГА... НО ПАК ИМАШЕ КАКВО ДА ЯДЕМ ОТ ГРАДИНАТА. ГОЛЕМИТЕ СЕЛЯНИ ОТ СОФИЯ ДА МЛЪКНАТ ВЕЧЕ......
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, айде стига де! Градушки е имало и ще има. Сега се случи та посмля малко София и веднага писнахте за сирени и ракети. Ракети има, но те са предназначени да предпазват реколтата, а не колите.
26
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Единственото за което съжалявам е за пораженията по дърветата в София. За тях не пише нито един скапан журналист и не говори нито един мръсен общинар! Същевременно се радвам за пораженията по автомобилите ,даже ми е СУПЕР КЕФ!!!
25
9
 
5
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Националната система эа ранно предупреждение и оповестяване при бедствия, осигурява ИНФОРМАЦИЯ и КООРДИНАЦИЯ на национално, областно и общинско ниво!!! Също така и эа отделните общини и отделните населени места!!! Къде са органите на иэпълнителната власт и спасителната система эа ОПОВЕСТЯВАНЕ на това бедствие???
24
8
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
Душичка, а може би трябва да се размахват специални панделки - розова панделка за градушка, пембяна за торнадо, с цвят лилав за наводнение. Така де, за да не гинем като мухи.
23
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 9 години
СПРЕТЕ ВАНДАЛСКОТО ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИ В ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ!!!!
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Яна, така е, има начини: Не знам защо да не може да се регистрираш на специален сайт с мобилния си номер и регион. Ако има бедствие пращат ти СМС. Така много бързо всички ще разберат какво става. Справка истерията с банките...
21
7
 
4
 
! Отговори
Яна преди 9 години
Напълно е възможно да се създаде специален сигнал, различен от традиционния, който ние познаваме за военнеи нападения. Конкретен сигнал за природно бедствие, градушка, наводнение, торнадо или пожар...Както алармените системи на различните коли са различини, така и за всяко бедствие може да се приложи различна аларма - може всеки да си ги запише на мобилния, за да се ориентира, ако забрави за каква беда се отнася.Най-лесно е да се каже "не може"-затова скоро ще гинем като мухи.Бедите предстоят.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност има ракети, които могат да предотвратят градушки като разпръснат облаците. Използват се за защита на посевите от много години, от 70-те поне. Имаше новина през 2012 как част от такава ракета беше паднала върху едно Метро в Пловдив. Но явно не работят всеки път или не покриват градовете...
19
8
 
5
 
! Отговори
Имани преди 9 години
Сайта е пълен с платени хейтъри, които се подиграват с хората!!! Но мисля че раэумно мислещите ще надделеят!!! Форумците се иэкаэват неподготвени и явно ПЛАТЕНИ!!! Само, които го е иэживял това на ПЪТЯ ШОФИРАЙКИ, градушка или каквото и да е било природно бедствие ще може да ме раэбере!!! ПЛАТЕНИ ПОДМЕТКИ!!!!!!!!!!!!!!
18
1
 
5
 
! Отговори
kalin72 преди 9 години
До kalin72Статията е Yahoo news е със заглавие First singing, then tragedy at Maryland campкойто иска, да я прочете и разбере, че природата е много по-силна от човека, и почти никакви мерки не могат да се вземат, когато се заформи подобна буря.
17
1
 
0
 
! Отговори
До 10 преди 9 години
И к'во те грее тва? :-)
16
0
 
8
 
! Отговори
№ 9 преди 9 години
Забелязва се и една гротеска тенденция от страна на политиците в подобни ситуации, особено тези на местно ниво. Вместо да обяснят грамотно на хората какво, защо, това може, онова не, рефлекторно започват да плещят, бягайки от отговорност разбира се, че никой не ги е уведомил, че държавата не прави нищо (справка Варна), че виновните ще бъдели наказани. Така се засилва паниката на хората, аман от такова слагачество.
15
1
 
9
 
! Отговори
до 13 преди 9 години
ти нормален ли си, градушката се е образувала за 8 мин.. ако вият сирени за всичко - как ще се ориентираш за толкова кратко време какво точно става?! или и аз Умаловажавам ситуацията :/
14
7
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Ако не дай боже започне война ,тези хора няма да ни информират с цел да не ни тревожат.