За ситуацията в здравеопазването няма невинни!

Как се е натрупал недостигът в НЗОК, пита финансист
1
За ситуацията в здравеопазването няма невинни!
Снимка: архив, БулФото

Не е ясно как се е натрупал недостигът на средства в здравната система, коментира финансистът Любомир Дацов ситуацията с дефицита в НЗОК.

По думите му от финансова гледна точка има много въпроси и всеки един отговорен премиер или финансов министър първо би попитал откъде идват спряганите 350-400 млн. лв. недостиг и кой ги изчисли.

Още по темата
„Ако погледнем цифрите, спрямо 2008-а година бюджетът на здравеопазването като цяло е нараснал с близо 700 млн. и това е във време, когато има криза, инфлацията е изключително ниска“, каза още Дацов пред БНР.

По думите му при данни, че над 2 млн. души са минали през болниците, излиза, че става дума за всеки трети българин или един член от семейство.

„Като изключим работещите хора, които може да засечете по болничните дали са били в болница, ще видите, че има едно страхотно разминаване“, коментира той. Дацов изрази съмнение и в това, че всеки пенсионер е влизал поне десетина пъти в болница.

Според него един от проблемите е, че системата позволява никой нищо да не прави, да няма ефективност и контролът да е такъв, че да бъде неефективен.

"Всъщност ние си говорим за едни пари, които не е ясно как са се натрупали", обясни Дацов.

Според него генерирането на дефицити изглежда некоректно.

От 2006 година нищо не се е случвало в здравеопазването и това е в основата на проблемите на НЗОК, смята той.

Финансистът посочи, че нито едно от основните действащи лица в момента не е било „извън играта“, тоест няма невинни за ситуацията в здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставки ще има, но никой няма да посмее да погледне договорите с лекарствената мафия. Защо купуваме лекарства на цени три пъти по-скъпи от други европейски държави. Малко като с ТЕЦ-овете работата. Навремето някой се облагодетелствал с милиарди и сега съществуващ договор ходи го разваляй с неустойките вътре.