Само коалиция ГЕРБ-БСП ще направи България стабилна

Преглед на печата на 11 юли
11 юли 2014 07:00, Красимир Ангелов
98
Само коалиция ГЕРБ-БСП ще направи България стабилна
Огнян Герджиков. Снимка: Булфото

"Само коалиция ГЕРБ-БСП ще направи България стабилна", смята проф. Огнян Герджиков, член на Националния съвет на НДСВ и председател на 39-то Народно събрание. В интервю за "24 часа" той коментира конфигурацията в следващия парламент.

"Не виждам какво коренно ще се промени, няма откъде да дойде това. Николай Бареков ще внесе известен колорит, но ние нямаме нужда от колорит, а от балансирано, разумно и държавническо мислене и поведение. Ще влезе вероятно и Реформаторският блок, но в този конгломерат има центробежни сили и не се знае в кой етап ще се разпадне”, смята професорът.

Герджиков обяви още, че се обсъжда идеята НДСВ да слезе с достойнство от политическата сцена, като бъде закрита с тържествен конгрес. И се аргументира: "Не отива на политическа сила, която е била начело на държавата и постигнала сериозни успехи, да се бори и гърчи за 1% доверие".

Спасяването на парите по земеделската и екологичната европрограма стана почти безнадеждно, отбелязва "Сега". Само за ден няколко висши чиновници, управляващи ключови структури, бяха мълниеносно сменени без или със странни обяснения. Кадровите рокади са пряк резултат от сблъсъка на интересите на БСП и ДПС, които се изостриха след евроизборите на 25 май, а бързането е заради изтичащия мандат на правителството и парламента, отчита изданието.

Двете партии си поделиха сектор "Земеделие" -  министерството бе дадено на ДПС, а Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) - на БСП. Но когато се разбра, че на министъра му остават броени дни, а и ръководството на фонда няма голям шанс да се задържи след избора на ново редовно правителство, нещата излязоха извън контрол, продължава анализа.

"Как да се запушат дупките от спрените европари в градовете", е анализът в "24 часа" на Десислава Николова, Институт за пазарна икономика. Общините са явно силно притеснени от замразените евросредства по оперативна програма "Околна среда". Става дума за спешни и мащабни проекти, които не могат да бъдат изоставени с лека ръка. Към републиканския бюджет има буфер - фискален резерв. При общинските бюджети такива резерви няма - дори общината да завърши годината с излишък, те са целеви средства, не могат да покриват дефицити.

Единият от вариантите за изход е към общинските проекти по "Околна среда", които се нуждаят от спешно финансиране, да се пренасочат средства от фонда за растеж - ресурса от 500 млн. лв., заделен в началото на годината точно за проекти на местно ниво.

"Кога в БСП ще станат социалисти", коментира в свой анализ "Труд". Най-големият проблем на БСП е хроничният спад на доверието, а евентуалното избиране на Драгомир Стойнев за председател едва ли ще го реши, след като самата му партийна кариера е пример за  непрозрачност.

Трудовата биография на Стойнев запачва със "съветник на министър-председателя Сергей Станишев", но не е ясно поради какви свои качества той е станал такъв. Въпросът е има ли сили БСП да излъчи друг лидер, който не е посочен от предишния. На пръв поглед този човек е Янаки Стоилов. Той е може би човекът с най-дълъг депутатски стаж в страната. И все пак не успя да прокара лява политика. Дали БСП може да бъде социалната партия ще проличи на конгреса й на 27 юли, ако избере неочакван лидер, сочи изданието.

 "Още пари за касата или бунт от днес", пише "Стандарт". Напрежението около актуализацията на бюджета на здравната каса ескалира. Причината се оказа нежеланието на премиера Пламен  Орешарски да даде повече средства на фонда, както и забавянето на проекта по пътя му към парламента. "Има дефицит, който трябва да се покрие", е позицията на Лютви Местан, председател на ДПС.

"Ще подкрепим решението на кабинета", заявява Емил Райнов (БСП), заместник-председател на здравната комисия в НС. "Трябва да има актуализация само на бюджета на касата", посочва Меглена Кунева, лидер на ДБГ. Крайният срок, който докторите дадоха на правителството да внесе в НС проект за актуализацията на бюджета на касата е днес.

През януари-май 2014 г. наши фирми са продали в чужбина стоки и услуги за 16,4 млрд. лв., което означава свиване с повече от 5% спрямо същия период на предната година, отбелязва "Сега". Но в рамките само на май експортът отбелязва ръст - с 5,4 %. В данните на НСИ за търговските ни партньори се откроява Турция, на която за петте месеца сме продали стоки за над 1,5  млрд. лева.

Като изключим страните от ЕС, южната ни съседка е най-важният пазар за България. Прави впечатление също, че губим позиции в Русия и вече изнасяме за там по-малко (411 млн. лева обем на експорта до м. май), отколкото за Китай (434 млн. лв.) и за малката държава Сингапур (423,6 млн.). Българската стопанска камара обяви, че страната ни се е изкачила с две места и за 2013 г. вече е 63-а в световната ранглиста на износителите за 2013 г. България е номер едно на планетата по износ на слънчоглед за миналата година.

"Голямото туткане за еврокомисар", коментира "Стандарт". Липсата на българска позиция и кандидат за еврокомисар с всеки изминал ден увеличават опасността България да бъде натикана в девета глуха. Ако БСП, ГЕРБ и ДПС не си стиснат ръцете, са възможни два сценария.

Първият е сегашното правителство на инат да номинира Сергей Станишев, което обаче може да предизвика напрежение. Вторият е да остави на служебния кабинет да излъчи еврокомисар след допълнителни кръгове на мъчителни консултации. Партийните водачи трябва скоростно да осъзнаят, че дребните сметки и самоцелното надбягване между тях ще изхвърли накрая  българската кандидатура от пистата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
17
 
! Отговори
Защо бе Герджиков? преди 9 години
Всички знаем, че НДСВ-ейци са ***, но ти беше с образование-тогава и сега. Дори и приказка за стълбата подари на депутатите та тези от ДПС още се чудят кофраж ли трябва да правят по нея. И защо си мислиш, че с такива простаци, които вече не отстъпват и на вас царчетата могат да бъдат полезни. Неее! Само ще удвоят кражбите или може би ще ги удесеторят. И всичко пак на нашия гръб.Никакви комунистически партии като ГЕРБ и БСП!
75
1
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Аз също си задавам въпроса как Лиляна Павлова ,Делян Добрев,някой си Московски и все остальная *** станаха толкова "професионални експерти" при Борисов ,но май освен мене никой друг не иска да си зададе този въпрос.Но да очерняма кадрите на БСП е това сега е модерно,сумати пари се раздават за тази работа,пуснем кьорфишек и гледайте сеира,герберчетата имат тема на разговор.Как само тези от БСП били некадърни ,а тяхните "гениичета"които разсипаха Б-я за тях нищо-забравихте май протестите.
74
1
 
18
 
! Отговори
фауст патрон преди 9 години
отдавна ви пиша че тази коалиция негласно е факт от тук нататак законно ще деиства пладнешка върхушка противодеиствие само с куршуми
73
0
 
22
 
! Отговори
топала преди 9 години
г-н професоре ако в твойта *** тиква стабилност е да бъдем последни в европа по стандарт на живот по бедност здравеопазване образование прав си това могат да ни подарят герб и бсп българи мислете като гласувате тия специалисти ни докараха до тук
72
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Разделяйки народите чрез измислената от нас система на политическите партии, ние ги заставяме да се борят помежду си, за да си разпиляват енергията за незначителни неща, които НИЕ никога няма да им позволим да постигнат. Превърнахме ги в наши вечни роби и длъжници! Притежавайки техните правителства и контрола над националните им банки, НИЕ сме истинската и вечна власт във всяка една страна и вечен техен господар. И така действайки умно и потайно, НИЕ винаги успяваме да си осигурим това, което сме планирали и довели до успешен край!"Списание на американските банкери 28 август 1924 година.
71
1
 
21
 
! Отговори
ПАТИЛАН преди 9 години
Партийното общество е ПОРОЧНО, това не могат да го разберат простолюдието! Самия принцип на РАЗДЕЛЕНИЕ на обществото е престъпен! Как можеш да разделяш едно общество, което има ОБЩИ цели, стремежи, мечти...?! Такова безумие едва ли могат да го разберат онези, които си създават народни уж партии! И какво очакват техните лидери?! Да ги последват! Отново ЧОБАНИНА И СТАДОТО!
70
1
 
24
 
! Отговори
Gergana преди 9 години
Партиите са най-големите виновници за всичките злини в обществото!!!НАРОДА МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ И БЕЗ ПРЕСТЪПНИТЕ ПАРТИИ!Обаче престъпните партии НЕ могат без народа!
69
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога най-после ще осъзнаем, че ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ е само един, и той е САМАТА ПАРТИЙНА СИСТЕМА на управление всички други проблеми са следствия от този ОСНОВЕН проблем!!!!!!!!!
68
2
 
19
 
! Отговори
така де, преди 9 години
то всички партии в настоящия парламент са издънки на бкп-то. Като се съберат, може да се върне и чл.1 от старата конституция. Защо не се разчите и на дсп-то, и те са друга издънка, само дето имат фесове. Стабилитетът ще заспи.
67
1
 
24
 
! Отговори
ПАТИЛАН преди 9 години
ВСИЧКИ ПАРТИИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ СА ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ!Дори само споменаването на думата ПАРТИЯ трябва да буди отвращение у хората, независимо коя е и каква е, партията вече разделя обществото ни на наши и ваши. Хората са ЗОМБИРАНИ те искат тази уродлива система, да им осигури справедливост!?? А тя е система на НЕСПРАВЕДЛИВОСТТА! Може ли една социална система, която разделя народа на ПАРТИИ, с цел да враждуват, да е справедлива? Може ли да е справедливост, когато едните са на власт, да благоденстват за сметка на другите??? МОЖЕ ЛИ АНТАГОНИЗМА ДА Е СПРАВЕДЛИВ? Партийното общество
66
1
 
22
 
! Отговори
Патилан преди 9 години
Партиите са АДA за народа и чистилище за джоба на обикновения българин. Партиите са създадени да ограбват, а не да помагат. Тe са като опиум за милиони прости хора.Що е това ПАРТИЯ и защо намира почва у нас?Глупакът безпорно е вреден за обществото. Сам, вреди най-вече на себе си и на семейството си. Когато реши обаче, че това е недостатъчно и трябва да е вреден за всички, той се сдружава...... със себеподобни и образуват "ПАРТИЯ".Време е за гражданско творческо управление БЕЗ партийни ***! НАРОДА МОЖЕ ЖИВЕЕ И БЕЗ ПРЕСТЪПНИТЕ ПАРТИИ!
65
1
 
23
 
! Отговори
qdosan преди 9 години
България може да стане стабилна ако ни изпратят правителство от ЕС.
64
3
 
24
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Ама нали цяла година червените шебеци ни надуваха главите как ГЕРБ са най-лошите, как никога повече ГЕРБ и т. н.
63
3
 
23
 
! Отговори
Андрей преди 9 години
Истинa е, че всички Партии са групи от бaндити, смятaйки се зa кaймaк нa обществото, зa интелигенти!? Истинa е и товa, че имaт едни същи цели дa трупaт състояние нa гърбa нa нaродa! Политическото общество е вече минало!Две десетилетия криминалния преход доказа, че политическите партии са отживелица. В България няма обособени класи, за да има и партии. Онези, които притежават богатствата, не са класа, а криминалния контингент, който заграби държавата. Затова и партиите в България не са ориентирани идеологически, а материално грабителски . От друга страна партийното общество създава и ан
62
1
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
До СМИРЕН МИРЯНИНЛуд ли си бе?!Сега има айдушко разграбване и геноцид над българите, ти говориш Шменти-капели!
61
1
 
19
 
! Отговори
Краси преди 9 години
Ще се намерят ли здравомислещи хора.Всички са изтрещели в омразата и незнанието си.Плод на контролирана бедност и липса на бог в нас ли са причините?Да раздадат оръжие и да се довършим - това ни остава.Кой ще удари по масата.
60
0
 
23
 
! Отговори
СМИРЕН МИРЯНИН преди 9 години
Най стабилно ще е коалиция БСП - ДПС - ГЕРБ - АТАКА - СДС - РЗС - ББЦ..... и на по следващите избори избирателната активност ще е 0 %, ще настъпи анархи в държавата и накрая ще дойде ДИКТАТОРА....
59
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз за Герб повече няма да Гласувам а вие си гласувайте
58
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
аз искам да ме язди Деси от Дулуво
57
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Долу Герб и БСП