Без реформа не можем да гарантираме пенсиите

Преглед на по-интересните теми в печата за 12 юли
Обновена: 12 юли 2014 08:19 | 12 юли 2014 07:30, Анисия Иванова
76
Без реформа не можем да гарантираме пенсиите
Снимка, архив Булфото

"Без реформа не можем да гарантираме пенсиите", е заглавието над интервю в "24 часа" с Хасан Адемов, министър на труда и социалната политика. "Нарастването на новоотпуснатите пенсии след замразяването на възрастта през 2014 г. е предвидено в бюджета на държавното обществено осигуряване. През първата половина на 2014 г. пенсии за стаж и възраст са отпуснати на 24 962 души, което спрямо същия период на 2013 г. е повече със 74248 души, или 40,9 процента. Очаква се като резултат като резултат от замразената пенсионна възраст да се пенсионират 15 000 души до края на т. г. Нека да я е ясно, че при тази демографска картина увеличението на възрастта и стажа е безалтернативно, въпросът е как и откога това трябва да се случи. Длъжни сме да предложим календар за развитие на реформата, който да включва изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените в дългосрочен план", казва Адемов.

Войната за Корпоративна търговска банка /КТБ/ изобщо не е приключила, коментира под глава "Сега". Според управителя на БНБ Иван Искров КТБ е била източена от мажоритарния собственик, при това особено активно малко преди да затвори врати. "205 887 223 лв. в чували". За тази сума съобщава на първа  страница "24 часа". Чрез трето лице мажоритарният собственик на  КТБ Цветан Василев е изтеглил кеша.

КТБ е била източена от мажоритарния собственик, при това особено активно малко преди да затвори врати. "205 887 223 лв. в чували". За тази сума съобщава на първа  страница "24 часа". Чрез трето лице мажоритарният собственик на  КТБ Цветан Василев е изтеглил кеша.

Под заглавие "Случаят с КТБ" "24 часа" публикува различни становища по темата на експерти и политици. Икономистът Георги Ангелов прогнозира, че ефектът от случая с КТБ ще се усети след две години. "Европейската комисия изисква, след като се стабилизира, тази банка да бъде продадена. В рамките на 9 месеца до една година може да се намери стратегически нов собственик, който да купи "Креди агрикол" и съответно да върне парите, които държавата е дала - и като ликвидност, и като капитал. Така ще може да се възстановят парите, отишли в "Креди агрикол". За другата част от парите, които са в тези кредити на КТБ, за които не е ясно дали са събираеми, може да се събере информацията точно в рамките на същия период - 9 месеца - 1 г.  Междувременно Лъчезар Богданов призовава за засилване на банковия надзор.

Валежите, придружени с гръмотевици и мълнии, няма да ни оставят да се насладим на летните дни и през следващата седмица, алармира "Новинар". Това вещаят метеоролозите, базирайки се на сателитните снимки, които показват сериозна концентрация на облаци над страната. Именно заради това синоптиците предупреждават хората да не излизат от домовете си без чадъри, тъй като неочакваните превалявания могат да ги изненадат по всяко време.

"Фарът на Царево е алегория на родната арт действителност", казва в интервю за "Сега" скулпторът Павел Койчев. Ние за 25 години можем да изброим на пръстите на едната ръка скулптурите, които са поставени в градска среда", подчертава Койчев и разказва: "След хиляди перипетии статуята все пак беше отлята. Междувременно обаче падна правителството на ГЕРБ. А от БСП веднага блокираха мястото, предназначено за фара, с аргумента, че островчето навътре в морето е държавна собственост и общината не може да се разпорежда. Така се взе решение многострадалният монумент да бъде поставен на вълнолома на  пристанището - то е общинска територия и кметът има власт. Никога нямаше да се захвана с тази скулптура, ако мястото й трябваше да е на сушата. Идеята ми беше: море, небе, вълни и тя, тракийката, носеща светлината."

По повод шейсетгодишнина на Дунав мост инж. Иван Гогев разказва пред "Дума": "Най-интересният факт е продължителността на строителството - само две години и три месеца, от началото на 1952 г. до месец март на 1954 г. И това при технологиите на 50-те години. Трудно е да се повярва, но е така. Мостът между Русе и Гюргево наистина е едно от най-големите съоръжения в долното течение на Дунава - дължината му е 2224 м, междинните опори са 38. Съоръжението има 4 отвора с дължина 160 метра, 8 отвора с дължина 80 метра, 24 отвора с дължина 34,5 метра и подвижна част в средата с дължина 86 метра, осигуряваща преминаването на големи плавателни съдове. Разгънатата площ на стоманените конструкции е почти 200 хил. кв. метра, а разгъната площ на бетоновите повърхности - над 10 хил. кв. метра. През 2012 г. беше ремонтирана основно и подвижната част в средата на моста. И сега, 60 години след въвеждането му в експлоатация, Дунав мост продължава да въздейства с изчистения си архитектурен стил и да внушава усещането за надеждност и сигурност."

В отговор на въпрос за "Монитор" оперната певица Христина Ангелакова споделя: "Толкова дълъг и тягостен стана този т.нар. преход. Имам чувството, че тази дума си я носим за извинение. Възможно ли е такова противоречие като излязат в чужбина, нашите музиканти се доказват толкова добре, учениците печелят олимпиади! Имаме сиво вещество, което излъчва тези хора, а в същото време може ли от него да не излязат и лидерите, които да ни изведат на отсрещния бряг. По-добрия бряг. Сигурно и в нас има вина, не само в политиците. Като маса ние все гледаме или  някой да не ни мине, или ние да минем някого. Ако може непременно да заобиколим закона, а не да изпълним правилата, които са валидни за всички. Може ли половин година пресата да се занимава с това къде отишъл на плаж един политик? Такива неща са основните теми, а това не е политика. Защо държавата трябва да финансира партии? Който си обича партията, да дава пари за нея. По тази тема не виждам да се говори много. Ами  здравеопазването, образованието, културата? Драма!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Mustafa преди 9 години
Parvo se davat parite,a posle shte mislim otkade i kakvi reformi shte pravim.DPS za nishto gi niamat reformite.Tova e nachin da se izmakvat.Aman ot politici-kavali kato toja.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама, в България има ли още живи пенсионери????
50
2
 
1
 
! Отговори
До 66. Има такива. преди 9 години
Татко взимаше солидна заплата в долари,като търсен специалист.Не беше на същия режим, както повечето българи, получили в чужбина работа чрез Техноекспорт.Имаше и някои други като него - няма да влизам в подробности.След промените се пенсионира и разбра, че през целия период, когато беше в чужбина, тук са го осигурявали на минимална за Бг заплата. Само партийният членски внос,който му удържаха, преизчислен в левове, е бил по-висок от заплатата, на която са го осигурявали.Отделно другите удръжки
49
0
 
7
 
! Отговори
дудук преди 9 години
парите за пенсии и здравни се открадват в момента, в който се удържат от заплатите ни.и след сто години стаж да се пенсионираме пак няма да има пари
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе спрете да хрантутите *** и ще има за пенсии!
47
1
 
5
 
! Отговори
Do 59 преди 9 години
Приятел , как ги сметна тези 100000 лева спестени за пенсия ? Я ми кажи кога си плащал на месец по 208 лева на даржавата при положение че заплатите до преди две- три години бяха по толкожа на месец . Освен ако не си някой баровец .Аде малко се саобразявайте какво пишете !
46
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе с рИформа или не,знам цяло село, в което повечето турци взимат инвалидни пенсии!А са здрави и прави хора!И още нещо!До сега не съм срещал комунист със социална пенсия,пенсиите им все са от големите!А редовните ежемесечни добавки от продукти са съвсем отделна бира!Може много да се пише,но е безсмислено!
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боки внесете си откраднатите от здравната каза близо два милиарда с Деси от Дулуво и ще запушим дупката Деси знае как
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Без реформа не можем да гарантираме пенсиите"Ами подхванете проблема от корена му, а не от опашката:1. Детски надбавки само за две деца, но за абсолютно всички деца.2. Увеличаване на детските надбавки - при това условие в почти всяко бълг. семейство ще растат по две деца3. Ако се въведе принципа от Сингапур - надбавки само за децата на образованите родители, тогава ще е сигурно, че ще има кой да изработва пари за пенсиите. Иначе сме хранилка за неработещи ***.
43
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бе за разни като Вежди, се отпускат 2 милиарда за пустия му влог в КТБ, а за бедните пенсионери - нищо, я ако обичат ГЕРБ да внесе по сметката на КТБ онзи 1,5 милиард който откраднаха от рзерва на НЗОК , а БНБ да подкрепи пенсионната и здравната система
42
0
 
16
 
! Отговори
Гиганта преди 9 години
Уверяват ни, че ако има двойно повече пари от здравни и осигурителни вноски--щяло да има за здравеопазване и пенсии ! Да, може да стане, но ако увеличите двойно и заплатите !!! От това ще дойдат и осигуровките.
41
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цял живот хората бъхтят дайте им заслуженото стигасте крали
40
2
 
4
 
! Отговори
до тео преди 9 години
Пише се милИАРД, бе човек. Аман от неграмотници по форумите, даващи акъл...
39
1
 
17
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Така е трябва реформа. Като се спрат 3те милиарда помощи за *** и на лица родили дете без брак и преди 18 г. възраст да не се дават никакви помощи. След трето дете да се спират всички помощи. На хора които не плащат данъци и осигуровки да не се изплащат пенсии и помощи. На хора без завършен минимум 8 клас да не се изплащат помощи. Направете това и ще се окаже, че ще има пари и за пенсии и за сваляне на тавана на пенсиите и за увеличение на пенсиите и то с не малко.
38
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 9 години
" "Без реформа не можем да гарантираме пенсиите", е заглавието над интервю в "24 часа" с Хасан Адемов,"Турчина Хасанчо ще умори пенсионерите.
37
0
 
1
 
! Отговори
teo преди 9 години
До ИСТ -ЕДИН МИЛЯРД И ПОЛОВИНА ------------------------------------------
36
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"и всеки да получава пенсия, колкото е внасял"Точно, ама и заплатите са мизерни и няма как да се внася по-голяма сума. Освен това банката може да фалира и пак няма пенсия. Затова са въвели държавното НОИ, но младите бягат към ЕС и САЩ.
35
5
 
15
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Каква ирония на съдбата. Над 80 % от пенсионерите гласуват за БКП-БСП , те ги оставиха да умират от глад. Нещо повече през 1996 г. окрадоха всички спестявания на народа чрез фалита на банките които БСП-ДС организира и извърши. А сега ми кажете , че БКП-БСП не е престъпна партия.
34
10
 
5
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Само тояга за пенсионерите. Все не им стигат ,а дават хиляди на *** измамници.Като не им стигат да работят докато се сгърчат съвсем.Който не работи ,няма да яде.Има и контейнери за ***.Да се хранят от там разделно.
33
1
 
18
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
По времето на Тодор Живков бяха откраднати 5 милиарда долара от пенсионния фонд. Сега същите реват че от фонда на НЗОК са прехвърлени в бюджета един и половина милиона лева.Комунисти- такива са си.