Здравето - национален приоритет в лошо състояние

Според 78% от българите парите за здраве са недостатъчни
14 юли 2014 15:28,
46
Здравето - национален приоритет в лошо състояние
Снимка: архив Булфото

Здравеопазването се възприема като най-важен национален приоритет, за който не се отделят необходимите средства и който се намира в лошо състояние. Това показва изследване на "Алфа рисърч", направено по поръчка на Националната пациентска организация в периода април-май 2014 г. измежду 1013 души.

Грижата за здравето е определена като най-важен приоритет за държавата от 84% от запитаните. На второ място се нарежда икономиката. Следват демографската криза и образованието. На последно място застава опазването на природата.

Помолени да оценят качеството на здравеопазването, 70% от анкетираните го определят като лошо или много лошо. Едва 26% дават положителна оценка за качеството на услугата.

Мнозинството от българите, 78%, оценяват средствата, отделяни за здравеопазване, като недостатъчни.

Високите разходи за лекарства (49%) и лошото състояние на болниците и здравните заведения (49%) са посочени като най-сериозни проблеми на здравеопазването ни. Други сериозни проблеми на системата, отбелязани от анкетираните, са високите разходи за здравни услуги, недобре подготвените кадри, неплащането на здравни осигуровки и ниската здравна култура на населението.

Що се отнася до размера на здравните осигуровки, 71% от българите са против евентуалното увеличение на вноските над сегашните 8%. 57% от всички анкетирани са на мнение, че държавата трябва да започне да плаща здравна осигурителна вноска от 8% за децата, учащите и пенсионерите.

Идеята за пълното премахване на ДДС от лекарствата без изненади е подкрепена от мнозинството анкетирани. 60% от участвалите в анкетата се обявяват за тази идея. 24% са на мнение, че ДДС трябва да се намали.

Най-голям брой – 75%, са подръжниците на идеята, че държавните служители, служителите в МВР и съдебната система трябва да се осигуряват напълно върху реалните си доходи. Само 8% от запитаните са против тази мярка. При по-подробна разбивка се вижда, че почти 70% от отговорилите, които са отбелязали, че работят в държавния сектор на икономиката, също са съгласни, че трябва да се осигуряват върху реалните си доходи. Само 14% от тях не са съгласни с тази мярка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До предложениеПО ЦЯЛ СВЯТ ПАЦИЕНТА МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ И ВТОРО МНЕНИЕ ОТ ДРУГ СПЕЦИАЛИСТВЪПРОСА Е ЧЕ У НАС ВСЕКИ ИСКА ДА СЕ ПРЕГЛЕДА ПРИ ПРОФЕСОР А ТОВА НЕ Е ГАРАНЦИЯ ЗА ПО ГОЛЯМА КОМПЕТЕНТНОСТ.. И ДНЕС ПРОФЕСОР СЕ СТАВА С ПРЕПИСВАНЕ НА СТАТИИ И ЯК ПОЛИТИЧЕСКИ ГРЪБ...ТАКА ЧЕ КОМПЕТЕНТНИТЕ ПРОФЕСОРИ СЕ БРОЯТ НА ПРЪСТИ ..ДРУГИ СА ТАКА КОРУМПИРАНИ ЧЕ ТИ СВАЛЯТ И ЗЛАТНОТО СИНДЖИРЧЕ ОТ ВРАТА АКО НЯМАШ ПАРИ НА РЪКА..СПРАВКА ЕДНА ПРОФЕСОРКА ХИРУРГ В ОНКОЛОГИЯТА..ПРОФ ХАДЖИЕВА В ИСУЛИ САМО ТЕ ДА САНО
31
0
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 9 години
До СуекаПРИЯТЕЛЮ НЕ СИ В ЧАС ПОГЛЕДНИ ПО ТОШОВО ВРЕМЕ ОНКОБОЛНИТЕ..УМИРАХА ЗА ИМА НЯМА 6 МЕСЕЦАДА ХОСПИТАЛИЗИРАХА СЕ СТОЯХА С МЕСЕЦИ НО УМИРАХА КАТО МУХИ.. И ВСЕКИ БЕ ДОВОЛЕН ЧЕ ГО ГЛЕДАТ В БОЛНИЦАТАСЕГА ОНКОБОЛНИТЕ ИМАТ СВОЯ ШАНС ЛЕКУВАТ СЕ КАКТО ТРЯБВА И ДНЕС ЖИВЕЯТ ПО 5-10-20 ГОДИНИ ..ЗАВИСИ ОТ РАКА РАЗБИРА СЕНО ТЕРАПИЯТА СЕ ПРОВЕЖДА АМБУЛАТОРНО ИЛИ СЕ ВЛИЗА ЗА ПО 3-5 ДНИ МАКСИМУМРЕАЛНО МОГАТ ДА СЕ СПЕСТЯТ ПАРИ ПРИ АМБУЛАТОРНО ЛЕЧЕНИЕ НО НЯКОЙ ОТ БЛИЗКИТЕ НА БОЛНИЯ ТРЯБВА ДА ГО ОБСЛУЖВ
30
1
 
1
 
! Отговори
предложение преди 9 години
Прословутото "Второ мнение" да бъде за сметка на този ,който го иска.Иначе този заложен в закона абсурд - преди да е изграден диференциално - диагностичния алгоритъм да се Тича и за "Второ мнение " е един от препъни камъните .
29
1
 
1
 
! Отговори
правила преди 9 години
Здравната система е отворена и в нея не са само и единствено лекарите ,за да носят всичките пасиви на прехода......Задължително е да се отчита и 50% участие на пациентите. Трябва да се осъзнае ,че макар и общи тези пари трябва да се разходват като лични.И законотворците трябва да сътворят по точни правила - в посока с мижавите 8% на какво точно има право здравно осигурения
28
0
 
4
 
! Отговори
истински казус преди 9 години
Звъни ми тревожен баща за набит младеж и настойчиво иска - скенер и преглед при очен лекар!В кабинета се оказа ,че няма здравно осигуряване и аз му дадох обикновени направления за исканите прегледи..........и само за 30 сек бащата беше на коренно противоположно мнение . ......е то момчето си е добре........????Изводите си правете сами.......
27
0
 
2
 
! Отговори
of Суек преди 9 години
Да е ясно - в здравната каса се събират солидарно сумите от здравно осигурените и се разпределят по един справедлив за една бедна държава начин- според нуждите. На принципа на ВСК -от едното време и на всеки му идва реда!СУек ,за твое сведение , ако има някакво "надписване "в болниците то е единствено и само в полза на пациента. Обяснявам- клиничните пътеки са тези заболявания ,за които плаща здравната каса. Ако болния нее по кл . пътека той сам трябва да си плати и хотелската част
26
3
 
2
 
! Отговори
Суека преди 9 години
Лекарите са като банкерите голяма част са корумпирани и знаят схемите за източване на пари а и отделно не си дават и малък зор за да спасят човешки живот както е било в миналото ЗДРАВЕТО ПРЕДИ ВСИЧКО а сега ПАРИТЕ ПРЕДИ ВСИЧКО ! От калпави лекари и недъгави лечения годишно си отиват ХИЛЯДИ мои сънародници !!!
25
0
 
1
 
! Отговори
баба Мъна преди 9 години
парите са достатъчни, системата е калпава и позволява определени и неслучайни специалисти да източват касата
24
0
 
6
 
! Отговори
--- преди 9 години
Колко са *** раждащи деца - в дьржавните болници за 1 година.На издрьжка на данакоплатците.
23
0
 
5
 
! Отговори
Джу-ан преди 9 години
за съжаление "системата на здравеопазването" не е на здравеопазване а по-скоро на опазване приходите на фармациите, не само у нас. Колко се отделя за превенция? или не е изгодно?
22
1
 
1
 
! Отговори
до мичо две преди 9 години
Докато ти лъскаш оная слойка пълни БГ със валута провери Вестерйюнион
21
0
 
11
 
! Отговори
Мичо две преди 9 години
Всеки човек който не си е платил осигуровките си има такса която трябва да заплаща (мисля че беше над 10 лева или нещо такова). Не може една прослойка от обществото, мизерна и необразована да обитава болниците за наша сметка. Те не плащат осигуровки, не внасят никакви пари в бюджета, а са само в тежест на системата. Само това кранче да се спре и здравеопазването ще тръгне напред!
20
1
 
11
 
! Отговори
Мичо преди 9 години
Здравната каса е единствената каса, която няма дъно! Там изтичат милиарди, запомнете го! Държавните болници са в колапс, защото първо много се краде, и второ - те са се превърнали в свраталище на ***. Обявете ме за расист и какъвто искате, но онзи ден пак се сблъсках с тази простотия. Аз плащам осигуровките си редовно, и ако не съм платил за повече от 3 месеца джипито веднага ще ми откаже преглед. А те особено зимата са там, защото е топло и има безплатна манджа. И често правят скандали.
19
0
 
9
 
! Отговори
Истина преди 9 години
57% от всички анкетирани са на мнение, че държавата трябва да започне да плаща здравна осигурителна вноска от 8% за децата, учащите и пенсионерите + държавни служители, депутати, министри, служители на МВР, военни и прочие, който сега са освободени от здравно осигурителни вноски. няма как 1милион и половина работеши да плащат здравето на 7 милиона...
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари за здравеопазване няма,а за ,,мисии'' в Афганистан и членски внос за НАТО - има.Продажници долни,унищожавате собствения си народ в чието име се кълнете!
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Докато има здравна каса, няма да има здравеопазване! Не го ли разбрахте вече?
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Белите крадци натрупаха доста богатство на гърба на болния беден народ! И 10 милиарда да им дадете в средата на годината пак ще вият, че трябва да им се даде още!!! Контрол за крадците!
15
0
 
9
 
! Отговори
gio преди 9 години
докато 2млн. плащат за останалите 7 в тази държава, читаво здравеопазване няма да има. Да се въведе здравноосигурителен номер, да е посочено какво точно ти се покрива и нещата ще се наредят.
14
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а според 99% процента смятаме, че се краде от здравната каса
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В България няма грам мениджмънт.Пълно е с връзкари и "наши момчета" с дипломи от Шуменския и разни подобни, които, дори да искат да са честни, просто са некомпетентни.Много кражби + некадърност водят до това, което виждаме сега.