Пет села плашат с блокада на Дунав мост 2

Те са против строителството на завод за преработка на гуми
11
Пет села плашат с блокада на Дунав мост 2
Снимка: Булфото, архив

Жителите на пет видински села заплашват с гражданско неподчинение, ако не спре строителството на завод за преработка на автомобилни гуми. Това обяви във Видин народният представител Емил Георгиев от Коалиция за България, който е и председател на ПК "Екогласност".

Той предупреди, че ако до края на август не се спре изграждането на завода, хората от населените места в района ще блокират движението по "Дунав мост 2".

Според него институциите трябва "да слязат" при хората и този проблем да се разреши, тъй като са допуснати редица нарушения, за да бъде построен заводът.

Хората от селата Сланотрън, Кутово, Кошава, Гомотарци и Антимово протестират срещу изграждането на завод за преработка на автомобилни гуми в близост до село Сланотрън, сформирали са и Инициативен комитет. Имат събрана подписка срещу пускането на завода, подкрепена от 1200 души. Според тях, с откриването на предприятието ще се замърси околната среда, ще се изхвърлят вредни емисии във въздуха и ще се наруши екологичното равновесие в района.

В началото на този месец местните жители организираха и предупредителен протест на един от подстъпите пред "Дунав мост 2". Техните аргументи бяха подкрепени от народните представители Емил Георгиев и Филип Попов.

Предприятието за преработка на автомобилни гуми е построено от акционерното дружество "Търговска и технологична компания" - София, което е заявило още през 2010 година инвестиционно намерение да изгради такъв обект в землището на село Сланотрън.

За извършване на дейността са получени всички необходими разрешителни от държавни институции, а преди няколко месеца и Общинският съвет във Видин е разрешил до обекта да бъде доставено електричество и вода.

Направено е и обществено обсъждане, а предприятието е пред пускане, тъй като вече се извършват проби.

Технологията, която ще се използва в завода, не е вредна и е разработена от екип от български учени, съобщиха собствениците на предприятието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Владислав преди 9 години
Ще правят производство (пиролиза, т.е високотемпературно горене на гуми). Такава пиролиза е опитвана и в западноевропейски страни, но след 2-3 години е видно че единственият забележим ефект е замърсяването, вкл. с ФПЧ и затова в Европа е забранена. Във въздуха се изпускат канцерогенни, отровни и мутагенни частици. Имайте предвид че гореспоменатата фабрика е обявила че ще пиролизира (гори) 2,5 тона гуми на час. Ако мислите че има филтри които да спрат пушека от толкова гуми..
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Гомо
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето з това Северозападна България е на това дередже, защото хората са прости не стига че се е намерил един инвеститор,които ще разкрие работни места те и него искат да изгонят
7
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 9 години
То и в София въздуха не е от най - чистите на света, ама като се иска доходи и икономика, има и някой жертви
6
1
 
8
 
! Отговори
Видинчанин преди 9 години
*** власи. Видахим десетилетия димеше ама тогава не протестираха.Е такива сме си ние от Видин.
5
1
 
8
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Откриването на работни места не бива да е за сметка на замърсяване на околната среда. Ако технологията е безопасна да работи предприятието, а ако не е да не отваря.
4
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1:Хората искат работни места, но не и ако това ще означава да се отрови въздуха който дишат и водата която пият.Колкото и да са отчаяни хората тук, земята е последното нещо което им е останало, и не искат да го отровят.Защото работните места които това предприятие би разкрило не са ЧАК толкова много, особено на фона на чудовищната безработица в района.
3
19
 
5
 
! Отговори
Анчо преди 9 години
В най-бедния район на България протестират, че искат да им намерят работа?! Не го вярвам, някоя гербаджийска тиква ще е измислила тази блокада.
2
2
 
10
 
! Отговори
ус преди 9 години
Искат работа-искат и чист въздух!
1
14
 
26
 
! Отговори
Булгаристан преди 9 години
Българска работа, откриват им работни места, а те си ритат хляба.