Бивша резиденция на Живков става дом за възрастни хора

Сградата бе продадена на търг за 394 000 лева
Обновена: 22 юли 2014 21:33 | 22 юли 2014 21:33, Камелия Цветанова
8
Бивша резиденция на Живков става дом за възрастни хора
Паметникът на Тодор Живков в родния му Правец. Снимка: Булфото, архив

Бившата резиденция на Тодор Живков край Русе ще бъде превърната в "Резиденция за възрастни хора". Това е идеята на новите й собственици, съобщи Теодор Димитров пред БТА.

Бившата резиденция бе продадена на търг за 394 000 лева от частен съдебен изпълнител миналия петък. До публична продан се стигна заради големи задължения на предишния й собственик.

Димитров, който е и ръководител на бъдещия проект обясни, че осъществяването на идеята и превръщането на резиденцията в частен дом за възрастни хора е част от политиката на русенската фирма, работеща в областта не международната спедиция.

"Освен приходи, искаме да правим и нещо полезно. От три години подпомагаме финансово женския баскетболен клуб Дунав 8806, а другият собственик на фирмата - Иван Иванов, ръководи фонда "Математика на бъдещето" към училищното настоятелство на математическата гимназия "Баба Тонка", който подпомага инициативи на талантливи деца", обясни Димитров.

Според него закупеният имот крие рискове. На резиденцията, която се състои от три корпуса, е имало само външен оглед.

Димитров обясни, че няма архитектурен план, няма план за ВиК-мрежата, а земята, върху която са изградени трите корпуса, е държавна.

"Тепърва ще има специализирани огледи на сградата, за да видим точното й техническо състояние. Ще трябва да се направят архитектурни проекти отново, защото заради специфичното й предназначение всичко е засекретено и изчезнало от архивите", обясни Димитров.

Според него са необходими около един-два месеца, за да минат огледите и да се установи реалното състояние, в което се намира резиденцията.

"Надявам се, че през септември ще можем от идейния проект да преминем към осъществяване на бизнес плана. Идеята е да използваме зимния период за реконструкция и през лятото на следващата година, ако не срещнем пречки от техническо и административно естество, да отворим врати", каза Димитров.

По думите му има недостиг на подобна услуга в страната.

"За съжаление клиентите на този вид домове се увеличават. Състаряването на населението е факт и все повече хора ще имат нужда от прекарване на старините си. Мисля си, че правим нещо добро", казва Димитров.

Той обясни още, че в частния дом за възрастни хора услугата ще се заплаща.

"Нашият дом ще бъде малък и по-бутиков. Идеята е разработването му да стане на модули. В началото ще бъде отворена съвсем малка част - за 25-30 човека, като при евентуален успех той много лесно може да бъде разширен, тъй като имотът позволява това. Искаме да стане едно райско кътче в лесопарка "Липник". Ще го свържем и с идеята на община Русе за придобиване на държавния горски фонд и разработване на местността в активно място за отдих", казва Димитров.

По думите му могат да бъдат разработени два варианта за резиденцията - за дългосрочно пребиваване на възрастни хора и за краткосрочно пребиваване.

"Например, млади хора искат да отидат на почивка, но гледат възрастни родители. Те могат да ги настанят в резиденцията за времето, в което ги няма. При нас те ще получат всички необходими грижи", обясни Димитров.

Собствениците на резиденцията се надяват за съдействие и разбиране от страна на общинската и областна администрации.

"Надявам се, че създаването на един нов местен бизнес в Русе ще срещне разбиране, каквото винаги досега сме и срещали", заяви Димитров.

Той допълни още, че в момента се изчаква да приключи едноседмичният срок за обжалване по тръжната процедура, който ще изтече в началото на следващата седмица. "Ако всичко е наред, започваме работа", каза ръководителят на проекта. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i pak 6te e za "na6te hora", za6toto dr. starzi niama da imat tolkova pari za da go platiat.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
21 век сме, може ли да държите /и да ни показвате/ този правешки *** на пиедестал?Засрамете се!
5
2
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
ne moje li darjavata da q spretne I da q predostavi za dom za stari hora za da mogat s pensiite da vlizat - a ne da e prodava edna rezidenciq kolkoto 2 apartameta I da se pravi luksozen star4eski dom - pak za kradlivie bogati se misli -
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както казват, не е виновен този който яде баницата а този дето му я дава. Като сме заспали п.....и и нас ще изядат ако искат.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
otTATO VSE OSTANALO NESHTO OT DEMOKRATITE SAMO OKRADENI BANKI NISTO
2
2
 
14
 
! Отговори
До Мартин преди 9 години
Съгласен съм!"Царят" заграби доста държавни земи и стопанства,но той е ненаситен и с удоволствие ще приеме този подарък!А след това ще изсече гората,както направи в Боровец!
1
5
 
16
 
! Отговори
Мартин преди 9 години
Срамота ! Трябва да я дадат на царя ....както и 20-30 акра земи и гори около нея !