В НЗОК няма финансови буфери, убедена е Тодорова

Тя се надява бюджетът на Касата да бъде актуализиран
24 юли 2014 22:44, Анисия Иванова
4
В НЗОК няма финансови буфери, убедена е Тодорова
Снимка: Reuters

В бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма финансови буфери, съобщи управителят на касата д-р Румяна Тодорова след края на конференция, организирана от КНСБ на тема "Необходими мерки за подобряване на ефективността на системата на здравеопазването".

Тя изрази надежда, че ще има актуализация на бюджета на НЗОК и добави, че в противен случай в последните два месеца в годината няма да има пари за лекарства и болнична помощ. По думите й тогава ще работи само извънболничната помощ. Когато от НЗОК се прибраха 2 млрд. лв., беше лесно, а сега няма кой да даде 300 млн. лв., каза още Тодорова, цитирана от БТА.

Още по темата
При обсъждането на бюджета на НЗОК за следваща година той трябва да премине на съгласуване през всички заинтересовани министерства, както се прави с държавния бюджет, предлага Тодорова.

След края на съгласуването министърът на финансите да положи подписа си под бюджета на НЗОК и да поеме отговорност пред гражданите за определените пари за здраве, поиска още тя.

Тодорова даде за пример факта, че в момента НЗОК няма механизъм, по който да установи каква е цената на медицинските изделия, внасяни в страната и посочи, че за тази година Касата ще плати за тях 80 млн. лв. Системата е сериозно изкривена, както като статистика, така и като финансиране, смята тя.

КНСБ, съсловните и работодателските организации, представители на НЗОК и на Министерството на здравеопазването са се обединили около мерки за подобряване на здравната система, каза д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

Според тях е необходимо по-висока събираемост на здравните вноски, участие на доброволните здравноосигурителни фондове, държавата да внася пълен размер на здравните вноски на групите, които осигурява, създаване на специфичен закон за лечебните заведения, според който те да не са търговски дружества, мотивиране на медиците да останат в България и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
ПИТАЩ преди 9 години
Е, ДРУГАРИ, КАКВО ПРАВИМ? ПАРТИЯТА И ПРАВИТЕЛСТВОТО /ВЕЧЕ БИВШЕ/ КАЗВАТ,ЧЕ НЯМА НУЖДА ОТ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА ЗДРАВНАТА КАСА.ДРУГАРКАТА ТОДОРОВА КАЗВА,ЧЕ ИМА НУЖДА. КОЙ ЛЪЖЕ? ИЛИ НЯКОЙ НЕ Е НАЯСНО КАКВО ГОВОРИ?КОЙ НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН И КАК ТОГАВА Е ЗАЕМАЛ ВИСШ ДЪРЖАВЕН ПОСТ? ИЛИ ТОВА ДА ЗАЕМАШ ВИСШ ПАРТИЕН ИЛИ ДЪРЖАВЕН ПОСТ Е ПРАВО ПРОПОРЦИОНАЛНО НА КОЕФИЦИЕНТА ТИ НА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ. ТАКА БЕШЕ ПРИ ТОТАЛИТАРИЗМА. А СЕГА?
2
0
 
3
 
! Отговори
dh преди 9 години
Няма меринджеи!
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
22,24