Пенсионерите скочили с 41% заради замразената реформа

По-интересното от печата на 26 юли 2014 г.
26 юли 2014 07:45,
110
Пенсионерите скочили с 41% заради замразената реформа
Снимка: архив, Reuters

"Пенсионерите се увеличиха с 41% заради замразената реформа", обяснява "Сега". Замразяването на възрастта и стажа за пенсиониране през 2014 г. и неяснотата какво ще се случи с пенсионната реформа очаквано доведе до наплив от желаещи да се пенсионират.

За първите шест месеца на тази година новите пенсии за възраст и стаж са се увеличили с 41 на сто спрямо първата половината на 2013 г. Близо 25 хил. са новите пенсионери, като те са със 7248 повече спрямо миналата година. Увеличават се значително и новопенсионираните служители на МВР и военните, чиито условия също бяха замразени за една година. От януари до юни тази година в ранна пенсия са предпочели да излязат 1409 полицаи и военни, като спрямо миналата година, когато действаше увеличението на стажа и възрастта им, броят им е близо 29 на сто повече. За този период още 15 408 българи са взели инвалидни пенсии. За първи път се наблюдава укротяване на увеличението на инвалидните пенсии.

В края на 2013 г. пенсионираните по инвалидност българи са били 369 хил., а в края на юни те са 372 800, което е увеличение от 1 на сто. За сравнение през миналата година инвалидните пенсии се увеличиха с 2.3% спрямо 2012 г. Общо новите пенсионери за първите шест месеца на годината са 48 067. Заради очаквания наплив от желаещи да излязат в пенсия през тази година в бюджетът на НОИ бяха заложени допълнителни 45.5 млн. лв., за да се посрещнат по-големите разходи, причинени само от замразените възраст и стаж.

11 760 лева е платило правителството на Лабораторията за изследване на риска към Нов български университет, съобщава "24 часа". Договорът между кабинета и лабораторията на Иван Костов е сключен на 26 февруари 2014 г., но е влязъл в сила от 1 февруари 2013 г. Изпълнителят се задължава да предостави на възложителя достъп до своите доклади за рисковете и кризите в страната.

Бум на рискови бременности отчитат болниците, в които се раждат все повече недоносени и болни бебета, а майките им имат следродилни проблеми, алармира "Монитор". "Увеличението е заради калпавите и недостатъчни като брой и вид прегледи в доболничната помощ преди раждането." Това съобщи заместник-директорката на АГ болница "Св. София" в столицата доц. Виолета Григорова и завеждащата родилната зала там.

"Наблюденията в женските центрове и ДКЦ-та са на ниско ниво, затова при нас непрекъснато идват жени в тежко състояние и с рискова бременност", потвърди и проф. д-р Стоимен Иванов - завеждащ на клиниката "Майчин риск" в Университетската АГ болница "Майчин дом" в София. "Перинаталната детска смъртност и мъртворажданията са последици именно от некачественото наблюдение", подчерта водещият специалист. Той посочи, че на такъв риск са подложени особено силно бъдещите майки, страдащи от хипертония, сърдечносъдови заболявания и диабет. По думите му лекарите в университетската, както и в останалите АГ болници установявали тези заболявания твърде късно, когато вече са дали отражение върху плода, защото не са диагностицирани от колегите им в доболничната помощ.

Бизнесът може да получи повече пари от ЕС, ако изпълнението на проектите по новата Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК) стартира добре, обяснява "Стандарт". Бюджетът на програмата може да се увеличи през 2017 г. Това стана ясно от думите на Ангелина Тодорова, експерт по програмния процес. "Според правилата на ЕК за програмния период 2014-2020 г. още в началото от всяка програма ще бъдат заделени 6% от предвидената сума от Европа като резерв. Така реално в началото програмите ще разполагат с 94% от предвидените по тях средства. По средата на изпълнението им през 2017 г. ЕК ще направи цялостна проверка как се изпълняват проектите, които са спечелили финансиране. Ако всичко отговаря на критериите, резервът от 6% ще бъде освободен. Ако оценката обаче не е задоволителна, някои от програмите могат да загубят безвъзвратно тези заделени в началото средства. В същото време изгубени от една програма пари могат да бъдат пренасочени към друга", обясни Тодорова.

Ангола е една от страните, с които бихме могли да се договорим да внасяме втечнен газ. Това заяви Красин Димитров, зам.-министър на икономиката в оставка, на годишната среща на българските представители в Службите по търговско-икономически въпроси (СТИВ), пише "Стандарт". До неотдавна Ангола беше основен износител на втечнен газ за САЩ. В страната има изградени големи съоръжения за втечняване на природен газ и нагнетяването му в специални танкери. Втечненият газ може да идва до пристанище в Гърция, откъдето по междусистемната връзка да достига България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
4
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Дайте да ги уморим пенсионерите,та да оправим държавата!Защо нищо не се казва за стотиците хиляди ц.ани в трудоспособна възраст, които не работят?За фалшивите "самотни майки"(имат мъже,но по техните обичаи),които източват социалните фондове?Може да се направи много по тоя въпрос,но няма воля!Електоратът 15/15 е по-важен от хората издържащи и градящи държавата!Накрая всичко ще рухне(10-15 години) и ще си викаме-Къде сбъркахме?
84
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Най-правилно е да се пенсионира всеки според стажът,който има.Така ще намалеят инвалидните пенсии и помощите за хора без всякакъв доход,въпреки,че има много хора без доход,но и без помощи.Глупаво е да имаш стаж 25,30 г., да си безработен и да нямаш право да получаваш някаква пенсия,за да не си в тежест на близките си.Трябва да се разрешава на хората да се пенсионират,когато сами усетят,че е време за това.Пенсията не е за живеене, тя е за преживяване,пък и е честно спечелена.Има бедни хора,хеййй.
83
0
 
4
 
! Отговори
защо не? преди 9 години
Според мен всеки човек има право да реши кога да се пенсионира.И защо да е грешно да поискам пенсия според трудовия си стаж,та било то и да съм на 40 г.Всеки човек различно се чувства на 50, на 60, на 70.Днес говорих с един господин, който е на 88 г.и казва,че още поработва това-онова и че страшно му се ходи всеки ден на работа.Изглеждаше добре и кипеше от енергия.Но в моя кръг от близки имаме 50-годишни, които не са много болни,но са изхабени, едва,едва кретат вече,без доходи са,но имат стаж.
82
0
 
7
 
! Отговори
вярно е преди 9 години
Да, вярно е ,че много хора поради съкращения или липса на работа не са успели да съберат необходимия стаж за пенсиониране, а вече отдавна са на възраст да сторят това. Или се мъчат като роби, или живеят от подаяния, защото много възрастни не желаят да източват държавата чрез инвалидни пенсии - унизително е, ако не си болен ,а се преструваш само заради някаква мизерна сума.Когато цял живот си на хубава, добре платена работа е много лесно да вземеш решение народът да работи до 67-70 г.
81
0
 
7
 
! Отговори
крещя преди 9 години
Не съм престарял, но пенсионирането ми е болна тема.Все повече разбирам, че системата така е измислена,че човек да не може изобщо да се порадва на старините си и след години на труд, грижи и умора да преживее относително по-спокойно времето,което му е отредено от "горе". Ако се поогледате ще забележите, че на най -тежките и неприятни работни места отиват най-възрастните и най-измъчени хора - едва успяват - болни, самотни, тъжни- борят се със сетни сили да догонят необходимият трудов стаж.Защо?
80
0
 
8
 
! Отговори
кога? преди 9 години
Кога най-после ще се говори с уважение за хората, които са заслужили да излязат в пенсия?Стига! Отношението на някои нагли младоци към тази група се превръща вече в геноцид. Не са виновни хората, че нашите държавници унищожиха пенсионните осигуровки на десетки поколения и сега се чудят как да умираме преди да се пенсионираме.Тази болка ще дойде на всяка глава - всъщност едва ли, защото на тези, които обраха и продължават да обират народа ни пенсии не им трябват.
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано дойде Бойко Борисов на власт да ни вдигне пенсиите със 100лева
78
0
 
6
 
! Отговори
ядосан преди 9 години
Ало,управниците, стига се правихте, че не разбирате защо инвалидните пенсии се увеличават понякога главоломно.Ясно е, че хората трябва да имат някакъв доход - не всички могат да крадат и да просят.Знаете добре, че никой не наема работници над 55 години.Да измрат ли хората от глад?Омръзна ми да ви слушам как и с колко е намаляла безработицата - и колко много сте направили за безработните.Да не говорим колко смешно, жалко, недостойно, дори гнусно е да се искат здравни осигуровки от безработни.
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нелепа лъжа е така нареченият "Отговор" (90).Не знам къде си живял, но по онова време, когато частно лице се оплачеше, че му е обрана квартирата, ако попадне на по-отзивчив милиционер, той му обяснява "Работим само по сигнал при случаи като вашия." С други думи, ако някой подскаже кой е крадецът, тогава МВР ще предприеме съответните действия. Защото основните задачи на тази институция бяха други.А коментатор 90 твърди, че ДС се е занимавала с кражбите! Пий "Гинкобилоба",почнал си да забравяш.
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Голям смях Много тоалетна хартия бе!!! Много ги лапат тия хрантутници! На някои за 4 г. не можеш да им чуеш гласа и името!!! На тая малка държавица не й трябват повече от 100 лапачи!
75
0
 
3
 
! Отговори
ало!!!! преди 9 години
Журналистите, хайде върнете малко кравата. Стига манипулации и лъжи! Тук четат и осведомени хора не само ***!
74
1
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 9 години
Крадяло се , не се пишело ,така било през 80 години , твърди 77 в коментар 89.Нелепа лъжа .А и затова не става въпрос.Цитирам в.Сега,, За първите шест месеца на тази година новите пенсии за възраст и стаж са се увеличили с 41 на сто спрямо първата половината на 2013 г. Близо 25 хил. са новите пенсионери, като те са със 7248 повече спрямо миналата година.Освен че данните са абсолютна лъжа , дори и с тях не могат да смятат , колкото за основно образование.
73
0
 
3
 
! Отговори
До 77 /Защо/ преди 9 години
През 80-те години хората бяха пропищели от квартирни кражби, но не се пишеше за тези неща. Крадяха се само ценни неща, включително и търсени книги. Недолюбвам социализма, но не може да се отрече - в годините на късния социализъм българите четяха много, дори и голяма част от младите работници четяха и търсеха интересни романи, а когато се чуеше, че е излязла от печат книга от някой известен автор, пред книжарниците се виеха опашки. Продавачките заделяха бройки под тезгяха за да направят услуга.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Написах коментарите "Неми е ясно. 1 и 2", защото е важно да знаем, сред тези близо два и половина милиона пенсионери, колко са онези, които честно са си изработили годините за пенсия и са си правили вноските. Наистина ли са само 60%. Като прибавим към тях и онези, които наистина не могат да работят, защото са действителни инвалиди, ще разберем каква цифра ще остане - колко са онези, които никога не са работили или пък са хитрували и не са се осигурявали (или са измамени от своите работодатели)
71
0
 
6
 
! Отговори
Не ми е ясно. 2. преди 9 години
- Второ, какъв процент от онези, които получават социални пенсии, не са работили никога в живота си? А какъв е процентът на тези, на които не достига трудовия стаж - поради трайна безработица или защото са работили в сивия сектор и не са си правили осигурителни вноски (или пък некоректен работодател не ги е внасял)?- Трето, към коя група пенсионери спадат онези жени, чийто трудов стаж се състои само от отпуски по майчинство? Всички знаем, че има такива ромки.Какъв е приблизително техният брой?
70
1
 
4
 
! Отговори
Не ми е ясно. 1. преди 9 години
От статия, която четох преди около година излизаше, че така наречените трудови пенсионери са около 60% от общото количество пенсионери у нас. Тоест, това са хората, които се пенсионират след като са достигнали определената от закона възраст и имат необходимия трудов стаж. Всички останало са или пенсионери по болест, или получават социални пенсии. Не ми станаха ясни няколко неща:- Първо, дали някой има представа какъв е процентът на истинските инвалиди? Колко са приблизително фалшивите?(продълж)
69
0
 
4
 
! Отговори
БРу преди 9 години
41 на сто спрямо първата половината на 2013 г. С П Р Я М О ...Иначе така заглавието е подвежда и стряска ))) Аман от журналисти
68
1
 
4
 
! Отговори
емигрант преди 9 години
до57 ало шамандуро от тези 2 000 000емигранти по 100 евра на месец да пращат в твоята потъваща заради такива *** като теб БЪЛГАРИЯ това са 200 000 000 евра.пари пратени в БГ и остават там всеки месец.*** а хората изкарват дори купуват имоти,коли,плащат като мен на децата си да учат защото ако бях в БГ той нямаше да учи във университет.ти чадо птоклето съм сигурен че 1 левче за хляб не можеш да си изкараш а си тръгнал да даваш мнение,***....
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кажете колко пенсии умират на месец и да ги сметнем колко пари остават е това е фатката
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости личи си че идва тиквата на власт