Тегленето на ипотечни кредити в малките градове нараства

Има неточности в новия закон, твърдят експерти
26 юли 2014 16:15, Екип на Bulgaria On Air
15
Тегленето на ипотечни кредити в малките градове нараства
Снимка: Reuters

Все повече хора от по-малките градове решават да теглят ипотечни кредити, сочат данните на статистиката. Най-много са и тези със срок на погасяване от 18 до 23 години.

С промените в Закона за потребителския кредит отпаднаха таксите за усвояване и управление на ипотечни и потребителски кредити. Занапред няма да се събира и комисионна за едно и също действие повече от веднъж.

Промените предвиждат още и намаляване на наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита, дори и за вече сключени договори за заем. Такава лихва ще се плаща само за първата година и ще бъде в размер на до 1% от заема. След първата година кредитът ще може да се погасява без наказателна лихва. Сега лихвата за предсрочно погасен кредит достига и до 5% от стойността на заема.

Експерти обаче коментират, че приетите текстове не са добре прецизирани, и таксите, които вече няма да плащат клиентите на трезорите, ще бъдат интегрирани в лихвата по заемите, което ще доведе до поскъпване на заемите.

Въвежда се нов механизъм за определяне на лихвата. Това вече ще става на пазарен принцип – на базата на индексите Euribor, Libor или Sofibor, към които да се добавя фиксирана надбавка, определяна от банката. Освен тези индекси банките могат да избират още и публични индекси на БНБ или на Националния статистически институт.

Още по теми от "Икономика" четете в Bulgaria on Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Минутка за реклама
12
0
 
2
 
! Отговори
Герги ЕВРОТО преди 9 години
"Тегленето на ипотечни кредити в малките градове нараства."НОРМАЛНО.Стана ясно, че средностатистически българина живее до 50 години .Теглиш заем, живееш, ядене пиене, женички. Като умреш, потоп след теб .Да не споменавам, че банка на загуба няма . Те продават имота и са в печалба .А това, че мрънкат, просто така е модерно .
11
0
 
9
 
! Отговори
Maks преди 9 години
Промените в закона ги прави Румен Гечев и още някой от БСП. Същият този Гечев беше министър във правителството на Жан Виденов. С две думи отново доказа Гечев, че *** за зеле не става от него - факт ефекта от закона е нула. Банките и бързите кредити въведоха допълнителни такси и услуги и отново си взимат парите от клинтите, но по друг начин.
10
1
 
9
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 9 години
Може и да има нарастване на някакви кредити, но със сигурност пове4ето са от порядъка на до 20 или 30 бона, едва ли много хора от малките градове ще теглят кредити за над 50 или 100 хиляди.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това с лихвите тепърва ще се види - да, възможно е банките да вдигнат лихвите за сметка на таксите, но това няма да оскъпи съществено заемите - те въпросните такси и до сега бяха като част от лихвата.А може и да не стане - има банки които вече предлагат прилични лихви без такси.Останалите едва ли ще се самоубият с по-високи лихви.
8
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ромите теглят, но после не връщат. Банките не могат да открият имотите в гетата.
7
4
 
9
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
И ако е така какво от това?Българина вдига втора ,трета или четвърта къща или прави разширение на хотела си с хиляда легла.
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ипотекират на баба си външната тоалетна за шише ракия :)
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има малки градове буквално обезлюдени,останали са само пенсионери и няколко по млади алкохолици. та кой тегли кредити и какво залага като ипотека просто не знам
4
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
много поръчково заглавие
3
2
 
42
 
! Отговори
БГ Овца преди 9 години
ааа това сигурно е от "статистиката" на някоя агенция за недвижими имоти.
2
2
 
25
 
! Отговори
ЩЕ ВИ СЕ преди 9 години
ЛЪЖА ...........ако има повишение на доходите може би............
1
4
 
22
 
! Отговори
баба преди 9 години
балгарска работа никога няма да сме европееици нито бизнесмени с тези ни просташки глави а само банкови обирдшии и душевади на народа