Десните ще загубят изборите, ако се коалират с ДПС

Безлов: Надявам се служебният кабинет да не остане с вързани ръце
Обновена: 27 юли 2014 10:47 | 27 юли 2014 10:47, Екип на Bulgaria On Air
40
Десните ще загубят изборите, ако се коалират с ДПС
Снимка: Булфото, архив

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията мотивите на президента Росен Плевнелиев да иска актуализация на бюджета произтичат от факта, че таванът на публичния дълг е почти достигнат. 

„Оттук нататък, ако има някакви извънредни събития, каквито видяхме се случиха с КТБ и ПИБ, и ние сме достигнали тавана на дълга, служебното правителство не може да емитира дълг, няма парламент, който да го гласува, и изведнъж може да се окаже, че кабинетът е със завързани ръце”, допълни Безлов пред Bulgaria On Air.

Експертът посочи още, че „толкова сме склонни да търсим конспирации, че ги виждаме и там, където ги няма”. В тази връзка той допусна, че когато е предизвикана лека финансова криза, се знае и кога държавата е най-уязвима.

„За разлика от нормално правителство с парламент, когато може да се потърси съдействие от външни институции, служебното правителство не може да го направи, първо защото не може да сключва външни договори и второ, защото таванът на дълга е почти достигнат”, заяви още Безлов.

В отговор на въпрос какъв е полезният ход, експертът изрази надежда, ГЕРБ да рискуват в искането си за актуализация на бюджета. По думите му най-големият риск за партията на Бойко Борисов в този случай е обвинението, че се коалира с ДПС.

„За разлика от БСП, всяка дясна формация ще загуби изборите, ако обяви коалиция с ДПС. Колкото и рационално да се държат ДПС, те имат една дълга история, когато се гледаше интереса на определени елити,” допълни още експертът.

Неговото мнение е, че на всяка цена трябва да се търси широка коалиция, за да отминат турболенциите в политически и финансов план. Той подчерта, че коалиция между ГЕРБ и БСП не е много популярно решение и за двете формации и припомни, че самият Борисов е заявил склонност да води подобни преговори.

Вижте цялото интервю от видео файла.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Умнико, те първо ще лъжат, че няма да се коалират, за да спечелят изборите и после хоп коалират се. Така че няма никакъв проблем. Както тн цар лъжеше и се коалира.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Toва че някой е срещу комунистите не го прави анти-комунист. Самия Сталин е избил милиони комунисти, но това изобщо не го прави анти-комунист...
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП има лидери, ето 16 се кандидатират, а ГЕРБ имат диктатор на шайката и Калинки.Е как да гласувам за ГЕРБ - антидемократично е и унизително за всеки свободолюбив и мислещ човек. Плюс това мразя мутрите и презирам простотията.Станишев се извини за грешките, Буда никога няма да го направи даже да затрие България.ОПОМНЕТЕ СЕ БЕ ХОРАААААА. сПРЕТЕ ДА СЕ УНИЖАВАТЕ, ГЛАСУВАЙКИ ЗА ТИЯ ОТ герб. тОЛКОВА ЛИ НЯМАТЕ ДЕСНИ ПАРТИИ, че сте го докарали дотам?????????????????????Прочети още на: dnes.bg/politika/2014/07/27/mihail-mikov-e-noviiat-predsedatel-na-bsp.233701,1БСП има лид
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не познавам нито един интелигентен човек, който да гласува за ГЕРБ.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-отличителната черта на ГЕРБ е, че като видят нормален човек - искат да го унищожат! Това е Партия на геноцида! Няма да дойдат на власт, да знаете! Колкото и простаци да има, които да гласуват за тях - нормалните хора сме повече!
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
каква широка коалиция сънува тоя бе - кой нормален политик от КБ ще прегърне Тиквата?! Боко е абсолютен диктатор, това което той вижда - смачква, а това, което не вижда - го смачкват неговите герберасти, щото са по-прости и от него самия! Но е вярно, че той е най-умният в ГЕРБ! Баси смешниците!
26
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ама Герб не са десни те са разработка на комунистическите служби
25
1
 
3
 
! Отговори
FMC преди 9 години
А тоя на клипа да не е забравения брат на Яценюк? Лика прилика са си.
24
3
 
11
 
! Отговори
FMC преди 9 години
А аз що ли си мисля, че десните ( под десни разбирам наистина десни, а не ГЕРБ) са най-толерантни към турската партия ДПС? Десния избирател е десен, защото се интересува от парите. А щом се интересува от парите, то думички като национализъм или патриотизъм са непознати за тоя човек. За него е все едно дали е в България, САЩ или Турция, щом паричките капят. В тоя ред на мисли, заключенията в статията са неистински.
23
3
 
15
 
! Отговори
мишо преди 9 години
Крайно време е ДПС да бъдат изметени от политическата сцена. Много си разиграват коня и разиграват и нас-българите.
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В началото на октомври няма да има избори, а референдум по въпроса - ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ ТИКВОКРАЦИЯ?
21
2
 
10
 
! Отговори
тестикул косматков преди 9 години
не е правилно да се каже "десните ще изгубят изборите,ако..."...правилното е .."десните,НИКОГА...няма да спечелят изборите"...просто защото са куци коне с много малък умствен потенциал!
20
5
 
7
 
! Отговори
Мъдовски-Попов преди 9 години
И този коментатор май не е в час, че вече и глухонемите разбраха, че коалиция с ДПС означава пълен провал. Преди години СДС отказа такава и беше права. Царчето се опари, Стонишев също, но нали е наглец - не го разбра. Сега, когато подпали и черга и къща, започна да се вайка като украинска. Да, ама вече никой не му вярва.... Долу БС(К)П!
19
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сатаната в българския преход не е ДПС, сатаната в прехода е БСП и нейната притурка Атака. Десните политици са в дълг към българския народ, защото по никакъв начин не искат да осветлят този факт, а вместо това предпочитат да ползват ДПС за предизборно плашило което правят и тяхните основни опоненти БСП и Атака.
18
8
 
22
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
ЕРДОГАН : Боко....ще се махаш от парламента май !Боко : *** , дайте *** !
17
5
 
22
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Изборите през октомври няма да решат нищо. БСП този път не трябва да се връзват на приказките за широка коалиция, а да оставят ГЕРБ да я направят. Този бакянски шитрец с пожарникарско образование обаче няма да посмее да направи правителство без пълно мнозинство, каквото няма да получи. Най си му е добре в опозиция и да реве за неограничена власт. Така че избори и служебни правителства - това ни очаква. Най-накрая Първанов ще излезе прав, че ни трябва президентска република.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
МВФ няма да се съгласи да сключи договор със служебно правителство, което е само за 2 месеца. Няма как и западните банки да отпуснат заем, ако знаят, че МВФ ще откаже пари на България.
15
6
 
25
 
! Отговори
везлов преди 9 години
Господине Безлов, ако имаш предвид СИКаджийската групировка на банкянската мутра, тя съвсем не е дясна! И няма как да е дясна, след като така нареченият й лидер е фанатик-комунист, син и внук на фанатици-комунисти! И след като всички министри в престъпното му правителстов бяха деца и внуци на най-висшата тодорживковска номенклатура, деца и внуци на терористи-партизани, изверги и убийци!
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Блокирането на влоговете в КТБ само създава още по-голяма паника и теглене на влогове и от другите банки.
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този аген на американските тайни служби да не се обажда!!!Такива ги разстрелваха смо преди тийсетина години.Убеден съм че тзи времена ще се върнат.