Държавният департамент: България спазва религиозните свободи

Има обаче сигнали за нетолерантност от страна на службите за сигурност и местните власти
29 юли 2014 22:22, Елка Василева
17
Държавният департамент: България спазва религиозните свободи
Снимка: архив, Reuters

Като цяло в България се спазват религиозните свободи, се казва в доклада на Държавния департамент на САЩ за религиозните свободи по света за 2013 година, публикуван на неговия сайт.

Отбелязва се обаче, че членове на някои малцинствени религиозни групи изразяват загриженост от липсата на активна намеса на властите за предотвратяване на обществена нетърпимост и се посочва, че продължава да има сигнали за нетолерантност от страна на службите за сигурност и местните власти.

Държавният департамент изтъква, че американското посолство поддържа редовна връзка с представители на българското правителство и религиозни лидери за обсъждане и насърчаване на религиозните свободи и съдейства за диалога между религиозните групи.

Конституцията, законите и провежданите в България политики защитават религиозните свободи и на практика правителството обикновено ги уважава, посочва американският доклад. Членове на някои малцинствени религиозни групи обаче изразяват безпокойство, че правителството не се намесва активно, за да предотврати обществените прояви на нетолерантност.

Дискриминацията, тормозът и общата публична нетърпимост към някои религиозни групи остават проблем, е записано в доклада.

Според данните на Държавния департамент 76 процента от българското население се определят като православни християни, мюсюлманите са втората по големина религиозна група, която възлиза на около 10 процента от населението, а католиците, арменските християни, евреите, протестантите евангелисти, групата "Свидетели на Йехова", мормоните и други религиозни групи заедно имат дял от около 2 процента. В България има 126 регистрирани религиозни групи. Някои от тях са географски  концентрирани, се казва в документа.

Докладът на Държавния департамент отбелязва, че редица религиозни групи са се оплакали, че правителството не прави достатъчно за последователното налагане на законова и политическа закрила на религиозната свобода. "Много мюсюлмански лидери продължават да се оплакват от тормоз от страна на службите за сигурност", се казва в доклада, където се цитира оплакване и от групата "Свидетели на Йехова" заради внезапна и необяснена от властите проверка на документите по време на среща на конгрегацията. Отбелязва се и процесът в Пазарджик срещу 13 мюсюлмански лидери и позицията на Главното мюфтийство, че  процесът е атака срещу религиозната свобода.

 "Свидетели на Йехова" и мюсюлмански общности продължават да  докладват за проблеми при получаването на разрешителни за строеж на нови молитвени домове и джамии", посочва американският доклад. Цитират се конкретни примери за действия и бездействия на местни власти в гр. Гоце Делчев, Кюстендил и София.

Еврейски организации са изразили тревога от пасивността на властите при справянето с престъпления от омраза (най-вече реч на омразата) и са се оплакали от това, че администраторите на уебсайтове вече не трият антисемитски коментари.

 "Редица малки политически партии споменават религията в противоречиви изказвания по политически въпроси", отбелязва още  докладът на Държавния департамент и посочва като конкретни примери изказване на депутата Магдалена Ташева (ПП Атака) и протестите, организирани от ВМРО пред съда в Пазарджик.

Докладът заключава, че отношенията между религиозните групи в България като цяло остават толерантни и сътруднически, макар че дискриминацията, тормозът и обществената нетърпимост към някои религиозни групи продължават да бъдат проблем. В тази връзка се цитират случаи на тормоз над мормони в Бургас, Плевен и Стара Загора от млади мъже и оплакването на "Свидетели на Йехова", че публикации в медиите представят по некоректен начин техните дейности и вярвания. Отбелязват се сигнали за поругаване и вандализъм на сгради на "Свидетели на Йехова", евреи и мормони във Варна, Шумен и Казанлък, както и използването на антисемитски изображения в разпространени в София плакати срещу провеждането на гей парад.

Основаването на новата Националистическа партия на България е съвпаднало със 75-ата годишнина от вандализирането на еврейски обекти в Германия (т.нар. "Кристална нощ") и еврейски групи смятат тази партия за заплаха заради ксенофобските й позиции, се казва в доклада на Държавния департамент. Цитира се и изказване на рапъра Михаил Михайлов (Мишо Шамара) в интервю на живо по телевизията, при което той нарече бивш финансов министър "еврейска гад" и се отбелязва, че в отговор на това не е имало непосредствена реакция от страна на интервюиращия репортер и че правителството не е реагирало с осъждане на инцидента.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
6
 
! Отговори
K преди 9 години
Голям праз! Какво мислел "държавния департамент" на някаква си чужда държава... То и самото заглавие е тъпо: "държавния департамент: ", кой държавен департамент, и кой му иска мнението изобщо???
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Напълно подкрепям 14.А защо никой не казва,че в България не се зачитат религиозните задължения?
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Религията в България не е работа на Американските служби и организации. Един народ написал на доларчетата си, че Бог ги е богословил, а всъшност са проказа за планетата няма правото да ни се меша във религията и вярванията в България.
8
0
 
1
 
! Отговори
vanko84 преди 9 години
терористи.хамстериканско правителство
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еййй,стига с тези ши*ани глупости, БХК на съд за антибългарска дейност и дпс на съд заради етническа НЕтолерантност.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VERNO VSI4KI IMAT PRAVA I SVOBODI V BYLGARIQ S IZKLIU4ENIE NA NAS BYLGARITE NIE SME NOVITE ROBI NA 21 VEK
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KRAINO VREMEE E DA SE VIDI CHE NIE BYLGARITE NQMAME NIKAKVI PRAVA I SVOBODI V SOBSTVENATA SI RODINA I SME PRITISKANI I TORMOZENI OT VSI4KI DRUGI VECHE SME NA IZCHEZVANE TOQ DEPARTAMENT NE VIJDA LI ILI I TOI RABOTI PROTIV NAS
4
1
 
6
 
! Отговори
Ней вярну преди 9 години
Бойко и Местан са зеха и ша си усиновят едно ромче, чи дъ сми изрядни. Пък и изпратихми украински евреин гей в Брюксел. Нидей на би, бе бате-е-е-е.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OBAMA XIUSEUN MNOGO DYRJI NA ISLQMA NAPRAVI MNOGO DJAMIII V BYLGARIQ I BYLGARITE XRISIQNI SA V NEMILOST V SOBSTVENATA SI RODINA NIE SME PRESLEDVANI ZARADI VQRA I NARODNST BOG DA UBIE PREDATELITE BYLGARSKI
2
2
 
14
 
! Отговори
запомнете преди 9 години
Религиозни свободи водят до войни. Жестоки религиозни войни
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
- Разбира се, че има нетърпимост! Преди време, на митинг, политик от ДПС риторично се провикна: "Какво правят българи (разбирай "източноправославни") в Родопите?!"- Разбира се, че има тормоз - усилен посредством високоговорители вой от минарета в невъзможни часове; дупене насред София (а според българските традиционни народни представи надупен мъж символизира само едно единствено нещо и публичната му демонстрация е обида за околните).