България не се възползва от предимствата на ЕС!

Матиас Хьопфнер: Гражданското общество се събуди и това е успех
Обновена: 31 юли 2014 10:11 | 31 юли 2014 10:10, Веселина Йорданова
28
България не се възползва от предимствата на ЕС!
Матиас Хьопфнер. Снимка: архив, БулФото

България не успява да се възползва от всички предимства на членството си в ЕС, смята германският посланик Матиас Хьопфнер. По думите му това личи на първо място от усвояването на европейските фондове, което към момента е незадоволително.

„Тази тема е много важна, особено сега, когато има блокирани европейски средства по някои програми. Проблемът е в процедурите по отпускането на средствата и подобряването им ще бъде едно от основните предизвикателства за следващото българско правителство, включително и за служебния кабинет“, заяви той пред БНР.

Още по темата
Матиас Хьопфнер каза, че прозрачността при обществените поръчки е от ключово значение и е съвсем естествено, че Европейската комисия реагира, защото тя управлява парите на данъкоплатците от всички страни-членки на ЕС.

Въпреки всичко смятам, че в последно време България осъзнава, колко важно е да се справи с този проблем, при това максимално бързо, изтъкна той.

Матиас Хьопфнер напуска България след пет години у нас. Името му може би ще се запомни с отвореното писмо по време на миналогодишните антиправителствени протести, с което той и неговият тогавашен френски колега Филип Отие призоваха Пламен Орешарски да се вслуша в гласа на протестиращите.

Според него гражданското общество у нас се е събудило, носено от едно еманципирано, ангажирано и талантливо младо поколение, което е обърнато към света.

„Днес вече се говори открито по теми, които доскоро бяха табу, а това е успех на гражданското общество. Трябва да подчертая, че в този процес важна и конструктивна роля играе и българският президент, който заговори открито за дефицитите и проблемите на страната“, посочи дипломатът.

По думите му те са основно в областта на правосъдието, и то на първо място в прилагането на законите, особено по отношение на високите етажи на властта. „Тук все още се наблюдава известна избирателност при прилагането на закона, а това води до загуба на доверие не само от страна на гражданите, а и от страна на чужди инвеститори. За мен основният проблем е в съществуването на частни икономически интереси, които се сформираха по време на прехода и доведоха до известно преплитане с политиката“, изтъкна Хьопфнер.

Той обаче коментира, че лобизмът е легитимна практика и съществува навсякъде, включително и в Германия, но съществува при определени граници, които не бива да се преминават. Дипломатът беше категоричен, че не бива да се допуска възникването на държава в държавата, защото това подкопава легитимацията на държавните органи и пречи на икономическото развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вземат ни едни няколко стотин милиона на година и после ни ги "дават": за интеграция на ***, на обратните, за щастието на кокошките, за магистрала за Турция... А, че пенсионерите ни се бесят и палят от глад, на кой му пука. Даже голям кеф.
20
0
 
2
 
! Отговори
донор на ЕС преди 9 години
Досега сме внесли 5млрд. и 144 милиона , а сме получили 4млрд. и 790 милиона!? За 2014г. се предвижда вноската за ЕС да е в размер на 904.7 милиона лева, информира Зинаида Златанова!А, отделно дето ни крадат посредством монополите.Отделно дето ни затвориха предприятията.
19
0
 
1
 
! Отговори
джаул преди 9 години
не се възползва трици всичко се прибира от мафията във вид на политици
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аржентинската президентка се беше разлаяла като бясна срещу САЩ, усеща, че БРИКС правят банка и гледа да се продаде, което си е нормално за обикновена ***. Путин и там ще трябва да налее пари.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 18, Дали ще те клатят червени, сини или жълти олигарси, има ли разлика. Олигарсите нямат цвят господине. Те не се интересуват от такива като теб и мен.
16
3
 
4
 
! Отговори
Факти преди 9 години
50 милионо с германски произход и още 56 милионо с ирландски, 50 милиона с английски произход. 231 милиона са с Европейски произход. САЩ и ЕС ще са една държава в бъдеще.
15
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В следващия парламент БСП ще блокира всяка възможност за работа. Това ще е отмъщението и към Българският народ, че вече не ги оставя да крадат. Моля всеки, имащ волята и желанието да живее качествено, децата му да растат в една нормална страна, без червени олигарси, ГЛАСУВАЙТЕ!
14
0
 
3
 
! Отговори
Факти преди 9 години
Основна част от населението на САЩ е с евпорейски корени, бивши европейци управляват настоящи европейци. Какъв е проблема?
13
4
 
7
 
! Отговори
дакела преди 9 години
ЕС се доминира от Германия. Германия се доминира от световния жандарм Сащ! В Германия баба Ангела я наричат дакела на Обама. За каква независима Европа става дума?
12
8
 
6
 
! Отговори
на заточение преди 9 години
Матиас Хьопфнер е изпратен в България на заточение. Ако беше добър дипломат щяха да го пратят за посланик в Токио или в Париж. Единственото, което той е управлявал през живота си, това са няколко чистачки, шофьори, секретарки, портиери и готвачи.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 9, Бг. няма да се оправи защото тези които магат да я оправят не искат, защото не им отърва, а тези които искат, не могат.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не ни бяхте приели само заради територията, а също така бяхте поставили въпроса с политиката, тогава можеше резултатите да са по-високи. Докато ни приемахте, знаехте каква мафия е тук, ама се правехте, че не я виждате, какво се правите на изненадани сега?
9
1
 
2
 
! Отговори
a преди 9 години
Хейтърството в интернет пространството е огромно. Всеки анонимно се пеняви и сипе обидни квалификации за тоя и оня, а крие п*ср*ния си за*ник. Тоя бил корумпиран оня бил *** само аз с на&р%ния си г*з съм цвете. Това е проблем в бг.
8
1
 
3
 
! Отговори
Факти преди 9 години
До MitkoОт къде си черпиш иноформация? Реалността е, че в новата финансова рамка България ще получи общо 15.2 млрд. евро за седемте години, но след приспадане на дължимите вноски България ще получи чисто над 12 млрд. евро нетен приход от ЕС.
7
0
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
vse pak da blagodarim na tozi chovek che si e vurshel rabotata tuk i ne sme mu bili suvsem bezrazlichni. za edin zivilizovan chovek tova ne vinagi e lesno :)
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1 България я пиши бегала вече :))
5
0
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
За мен основният проблем е в съществуването на частни икономически интереси, които се сформираха по време на прехода и доведоха до известно преплитане с политиката, изтъкна Хьопфнер.------------- Или казано с думи прости) -Мафията си има Държава !!
4
10
 
4
 
! Отговори
mitko преди 9 години
Oт 2007 до сега плащаме,да плащаме на ЕС всяка година по 979 млн.евро,а те даже се пенят,че не усвояваме нашите пари.А германецът не е в правото си да дава съвети-нито е шеф в ЕС,нито е от РАЙХА....
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що се косите?? Тези пари така или иначе щяха да ги глътнат "богоизбраните" :)) !
2
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е пропилявала България всичките си възможности през историята! :( Хората ни дават пари за да се оправим, но корумпираните ни политици предпочитат да не ги вземат ако няма възможност да си откраднат от тях!