Новият кабинет има думата за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй"

МС опроверга информации за подписване на споразумение днес
Обновена: 31 юли 2014 16:18 | 31 юли 2014 16:18, Веселина Йорданова
25
Новият кабинет има думата за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: архив, БулФото

Следващото правителство ще одобрява договора с „Уестингхаус“ за строителство на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“, уточняват от правителствената информационна служба.

Съобщението на кабинета в оставка е във връзка с публикации и коментари в медиите, според които на специална среща в Българския енергиен холдинг ще бъде подписано споразумението между американската компания и представители от атомната централа.

Още по темата
На последното си заседание вчера правителството в оставка е приело решение, с което одобрява доклада на енергийния министър Драгомир Стойнев във връзка със сключване на акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ЕАД, „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани“ ЛЛС.

Акционерното споразумение влиза в сила след одобряване окончателно от следващото правителство, в това число на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство по съответния надлежен ред.

Подготовката на последните два документа все още не е стартирала, уточняват от правителствения пресцентър.

Изпълнителният директор АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов също отрече да има подписан договор с „Уестингхаус” за новия блок.

Преди два дни шефът на американската компания Дани Родерик се срещна с премиера Пламен Орешарски. По време на разговорите той е изразил опасения от забавяне на проекта за строителството на седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Според Родерик е важно да се работи по енергийната политика и енергийната сигурност независимо от политическия цикъл.

Впоследствие той поясни, че тепърва предстои представянето на проекта на американската компания за седми блок в ядрената ни централа пред Народното събрание.

По думите на Родерик постигнатите договорки досега не обвързват с нищо България, защото е нужна още около една година за задълбочен анализ, преди да бъде изготвено крайното предложение, в което да бъдат включени цените – за изграждането и на произведената енергия.

Вече е ясна първоначалната цена на новата ядрена мощност – около 5 млрд. долара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Асен Генов преди 9 години
Господа американци, май нещо забравихте да плащате дължимото към нас. Ако не платите до една седмица ще започнем да протестираме и срещу вас!
18
0
 
3
 
! Отговори
цеко преди 9 години
Ако нашите управници решат 7 блок на АЕЦ Козлодуй да го правят янките то те са за обесване. В света няма построен още такъв тип работещ реактор. Най големите майстори в ядрената енергетика са руснаците и французите.Първата АЕЦ в света е построена в град Обнинск СССР през 1954 г и ряботи до 29 април 2002 година.
17
0
 
2
 
! Отговори
Енергетик преди 9 години
Да речем. че вярвам на обявените цифри.По силата на какво логика $5 млрд. за 1 ЕБ (един енергоблок) е по-изгодно от 6 млрд. евро за 2 ЕБ?Никой не казва нищо по въпроса как точно новия ЕБ ще се впише в настоящата инфраструктура на АЕЦ-а? Мислите, че руснака на драго сърце ще предостави достъп до технологии,документация и какво ли още не на американците? Накрая да не си правим чистак бърсак нова АЕЦ? Щото има известна разлика м/у това да правиш само ЕБ и цяла централа ;)
16
0
 
1
 
! Отговори
info. преди 9 години
До цжжЕдно е да извикаш майстор,но съвсем друго е ако майстора е и собственик!А съвсем друго е и ако съседът(народът) вземе *** след ремонта и плати за масрафа
15
0
 
2
 
! Отговори
дърт голям преди 9 години
ДО 15-НАГОРЕН ПО ***. Аз съм Българин,а не руски ***.Не живея в България,но я обичам повече от теб американска подлого.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ZA KOI LI PYT SE GYBARKAT S NAS I OSLUJVAT MRYSNITE KRAVARSKI INTERESI
13
0
 
8
 
! Отговори
цжж преди 9 години
Щом казват 5 млрд. значи са поне 15-20. а официалната версия е само въдичка да клъвне.... то и майстор да извикате да ви нарееди плочки е същият принцип. сега:1)щатите имат много плутоний, поне 1000 тона който искат да пласират като гориво за новите централи. И затова напират толкова панически. Проблема е че може да затрие цяла Европа ако стане гаф. Чернобил е леко погъделичкване в сравнение. 2)Тошиба има нужда от джобни пари. на българите не има трябва, 50% от тока от АЕЦ е износ
12
1
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До Do 15Просто служебният кабинет (или както го наричаш "временно правителство") няма да подписва нищо. То няма правомощия за подобни международни договори. Договорът ще се подпише, решенията ще се вземат от новия кабинет през октомври-ноември. Служебният кабинет може да проведе някакви преговори, но те ще са без тежест и само предварителни. Служебният кабинет просто ще поддържа държавата до съставянето на нов кабинет и ще подготвя рамка за новия бюджет 2015. Това е.
11
0
 
5
 
! Отговори
Do 15 преди 9 години
Няма лошо Козлодуй да бъде но да е прозрачно, честно и да е в изгода на държавата. Защо трябва едно временно правителство, избрано по на никуму неясни критерии, съставено от непознати личности ще взима такива важни решения за страната? Нали се сещате, че след 4 години никой българин няма да знае имената на повече от един министър в това временно правителство. Кой гарантира, че това бъдещо правителство няма да обслужи нечии интереси? Пак питам кой? И моля не обиждайте не съм КОМУНИСТ!
10
10
 
3
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
Руски ***, цъкайте ми колкото минуси можете. Събрали сте се тук 7-8 платени душици и цъкате на поразия. Давайте. Колкото повече минуси виждам, толкова по-убеден съм в правотата си. Успехът ви ще бъде зашеметяващ, жалко че ще бъде само буря в чаша вода. Щото 7 души не могат да променят реалността, а тя е, че България гледа на запад съм демокрацията и пазарната икономика, а не на изток към съветската диктатура и руския фашизъм. Примирете се, загубихте. Лошо ви биха. Ще има Козлудуй, не Белене.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко си се реди, леко по леко. Сега разбирам за какво бяха визитите в САЩ, бойкотите тук, танците на площад :). Май пак народа остана изклатен здраво..? Сега едно временно правителство ще закопа с още 10 милиарда страната, а *** докато се карат БСП, ГЕРБ ще плащат още 15 години далаверите на някой си.
8
0
 
7
 
! Отговори
Дъбър преди 9 години
$5 милярда е само EPC договора, поне още 2-3 милярда за разрешителни, баланс на станцията, връзка към мрежата и прилежаща инфраструктура. Това, че се ползва площадката на Козлодуй не значи нищо, процеса започва от начало. За справка в САЩ в момента строящите се AP1000 са в забавяне, защото индустрията им има производствени проблеми с модулите... АЕЦ е най-рентабилен да се строи по 2 блока, за което американците цитират числа от 7 -9 милярда за 2 блока. Тоя блок ще ни е златен!
7
0
 
13
 
! Отговори
дърт голям преди 9 години
Че ни управляват 25 години политически *** е ясно. Ама защо още не сме ги ПЕНСИОНИРАЛИ.. ИДАТ ИЗБОРИ -ВРЕМЕ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ. При изградената инфраструктура на АЕЦ Козлодуй този реактор е по скъп от реактора за АЕЦ Белене. Американско и евтино няма/ Американските ТЕЦ -Марица изток 1 и3 / Евтини са само политиците ни. И страданията на българите.
6
0
 
6
 
! Отговори
Краси преди 9 години
Жалко че всичко става под политически диктат, а там където го има е ясно защо го има - заради лобиране на икономическите интереси на определени кръгове и завишаване на цените. Няма честност няма справедливост. Има пари и нтереси, има хора днес на власт, които обслужват техните си интереси. Утре те може да са други и затова трябва да се бърза, трябва да се КРАДЕ сега, веднага и максимално. Никой не дава някаква що годе информация за цени, срокове и т.н. Само пропаганда, демагогия, омраза и злоба
5
11
 
1
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До до 3 4Руски ***, не ти ли омръзна да пишеш опорните си точки? Белене щял да струва 8 млрд.? Тия ги разправяй да баба си, тя е старата комунистка и ще ти повярва. Сякаш не видяхме всички, че цената стигна 15-20 млрд. преди една година? Или "доброволно" си забравил този факт? И като е толкова изгоден този гьол Белене, защо договорът беше секретен години наред? Какво криеха вътре, какви комисионни още имаше да слагат отгоре? Защо не го показаха пред хората, а го криеха? Кажи ми де, кажи?
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е просто уникално. Определено никой не е американска марионетка. Хайде сега да теглим от американските банки къси заеми - 15 милиарда - та да остане след краденето нали, и изплащай народе. Само че то само с *** останали кой ще ги плаща тези заеми никой не знае. Колко усилено гонят всеки с някакъв акъл от тази веднъж велика страна. Благодаря Ви господа политици!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези пари да се дадат за саниране на всички сгради за цяла България ще стигнат и ще останат, и няма да ни трябва допълнителен блок на АЕЦ (той и без това на народа не му трябва,че то всички се изнесоха,а пенсионерите няма да дочакат да ползват "изгодния" ток от него)
2
10
 
0
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 9 години
До АнонименЗащото за този "цял един" американски блок ще дадеш 5 млрд долара., а за "цялата руска АЕЦ", която ще има не повече от 2 блока ще дадеш 20 млрд. долара, т.е. то 10 млрд. на блок. Понимаеш, товарищ?
1
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - чугунА защо въобще ни трябват нови блокове като тези могат да работят до 2030г.