От днес започва Богородичният пост

Той е вторият по строгост след Великденския
1 авг 2014 08:11,
10
От днес започва Богородичният пост
Снимка: Reuters

Днес започва двуседмичният Богородичен пост. С него православните християни се подготвят за отпразнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани съответно на 6-ти и 15-ти август.

По строгост Богородичният пост се нарежда на второ място след Великия (Великденския) пост. Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. Тогава се консумира сурова храна.

На празника Преображение Господне се разрешава риба. Ако Успение Богородично се падне в сряда или петък, както е и тази година, също се консумира риба. Във вторник и четвъртък се разрешава термичната обработка на храната, но без мазнина, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино.

В столицата ще бъдат отслужени последованията на Богородичния молебен канон (предвидени да се изпълняват според църковнобогослужебния устав в края на делничните вечерни през Богородичния пост).

Вечерните богослужения ще бъдат предстоявани от Негово Преосвещенство Браницки Епископ Григорий – викарий на Софийския митрополит. В съслужение с архиерея в богослужбите ще вземат участие столични свещеници.
Вечерта се отслужва Вечерня с Молебен канон на Пресвета Богородица. През първите дни на поста Молебният канон се отслужва във всички храмове на Българската православна църква на 3 и 4 август.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
7
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
До Анонимен 9 hahhahahah
7
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
не съм съвсем наясно - на втория ден от поста може ли да се яде мед?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Исус е изкупление. той е вторият адам, дошъл да поеме греховет на Първия АДам, но е по-висш от него защото няма грехове.
5
16
 
2
 
! Отговори
Борис преди 9 години
Т.нар. "Бог" е чисто и просто Дядо Коледа за възрастни.Християнството не прави изключение и като всички останали религии е едно узаконено, организирано и институциализирано СУЕВЕРИЕ. Психологически залъгалки, експлоатиращи хорските страхове, слабости, необразованост и слонност към предразсъдъци. С оглед на това, Църквата практически е една престъпна организация, която би следвало да бъде инкриминирана.Разумни и мислещи хора, бягайте далеч от всякакви суеверия, включая всякакви религии.
4
19
 
2
 
! Отговори
от №4 Българин преди 9 години
Исус може да си запази наименованието "Господ", но не и наименованието "Бог".Само Тангра е бог.
3
21
 
2
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Нали уж Исус е Господ и Господ е Господ "Бог". И Исус е Пътят и Истината и Живота. Тогава Господ е Пътят и Истината и Живота. Ами щом Господ е Истината защо му трябва да се преобразява ????Бог е само Тангра.Християните колкото и да им се иска и да пропагандират, че Исус е Бог - това не е вярно. Изплозвам думата за Бог и за Господ в различни значения, защото значенията им са различни. Никой прабългарин не е твърдял, че Тангра е "Господ". Исус може да си запази наименова
2
16
 
5
 
! Отговори
valentinus.sz преди 9 години
А брадатите измамницип дали постят?Или"не гледай какво прави дядо поп, а слушай какво говори".Гиди православни скотове/по Ботев/
1
16
 
3
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Всъщност за депутатите е от вчера.