Свиват безработицата с наемане на младежи

Христосков не даде яснота как ще продължи пенсионната реформа
Обновена: 18 авг 2014 14:18 | 18 авг 2014 13:40,
40
Свиват безработицата с наемане на младежи
Снимка: архив, Булфото

Като служебен социален министър Йордан Христосков ще работи за намаляване на безработицата чрез активиране на безработни младежи, хора с увреждания и дългосрочно безработни по различни мерки на министерството. Ще се работи по изплащане в срок на всички социални плащания и оптимизиране на осигурителната система. Това съобщи Христосков пред журналисти, представяйки приоритетите си.

По отношение на това как ще продължи пенсионната реформа, той не даде яснота. Нека не изпреварваме работата на Консултативния съвет, лаконично отговори министърът.

Механизмът за договаряне на минималната работна заплата е все още на етап договаряне, стана ясно от думите му. Христосков обаче беше категоричен, че е привърженик на точните механизми за формирането й, а не на политически съображения. Все още има противоречия между работодатели и синдикати по отношение на това кои показатели да се включат за формирането на минималното възнаграждение.

Христосков заяви, че ако не бъде постигнато договаряне за всички браншове за минималния осигурителен доход, ще пристъпи към административно налагане на увеличение. Той посочи, че това важи особено за браншове, където поне 2-3 години не е имало промяна.

В сферата на оперативната програма за човешките ресурси ще се работи да се избегне риск от загуба на средства по програмата. Това каза ресорният заместник-министър Петя Евтимова. Тя посочи, че на 19 септември ще има извънредно заседание на комитета по наблюдение на програмата, където ще се реши да се пренасочат средства от проекти на загуба по други, така че да не се загубят средства. Новата ОПРЧР ще бъде изпратена за одобрение в ЕК до края на септември.

Изготвя се и новата програма за хранителни продукти за крайно нуждаещи се, която прилича на досегашната „Благотворителност“ на ДФЗ. Работи се по механизмите и критериите за предоставяне на продуктите.

Друг приоритет е стартирането на програмата за младежка заетост – проект, който трябва да започне преди официалното одобрение на оперативната програма за стажове на хора до 29 години, които са без работа. Предвижда се до 2020 г. да бъдат наети 8 хиляди младежи, като програмата поема заплатите и социалните им осигуровки за 6 месеца.

Другият заместник-министър Румяна Георгиева ще работи за договаряне на минимални осигурителни прагове. Досега са извършени договаряния за 35 дейности, като средният процент за увеличение е 4,1%. Където не е постигнато договаряне, ще се използва този процент.

По изпълнението на Националния план за действие по заетостта за тази година се прави преглед на всички стартирали мерки и се чакат резултатите от анализа, каза още Георгиева. Ще има преразпределение на ресурсите към тези с по-голям интерес, каза тя. В новия план за догодина ще се включват нови политики за безработни и хора с увреждания.

Спаска Петрова, която е заместник-министър с ресор социални дейности ще работи за редовното изплащане на помощите за първокласници, които са по 250 лева за 45 хиляди първокласника тази година, за изплащането на енергийните помощи на 270 хиляди души, както и за нова визия за деинституализацията на децата.

Министър Христосков каза, че ведомството първостепенно работи за решаване на кризисната ситуация в наводнена Мизия. 1131 души от наводнените райони във Врачанска област вече са получили еднократна финансова помощ в размер на 325 лв., каза служебният министър на труда и социалната политика.

Общо 1383 са молбите за еднократна помощ, постъпили от живеещите в наводнените райони в страната. 1131 от тях са удовлетворени, а останалите 252 ще бъдат разгледани в най-кратък срок, за да може нуждаещите се да получат по 325 лева, с които да покрият най-неотложните си нужди.

Близо 750 души са ангажирани по отстраняване на последствията от наводненията в Мизия, а 2163-ма са на разположение на кметовете на четиричасов работен ден по 14 дни в месеца по програмите за заетост.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
не-финансист преди 8 години
До финансистЛичи си какви ви учат в УНСС за "финансисти". Ей така, при неработеща икономика да сложиш над двойно по-голяма минимална заплата. Звучи страхотно, реалността е че отново всички в не-държавния сектор ще станат сива икономика, която плаща 300лв заплата и не плаща данъци, хоратя няма да имат осигуровки, инфлацията ще скочи главомолно. Пари не се "дават", пари се "изкарват". Без работеща икономика 800лв минимална заплата ще довърши държавата.
27
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 9 години
До arno,банкянския политик ,иска на 80г.да се пенсионират в България,или със закон да се отмени пенсионирането,така ще ли сме ,да се харесаме на ЕС.
26
0
 
2
 
! Отговори
arno преди 9 години
тъжна история е да си в БГ-да не знаеш и никой да не ти казва през 2015 как ще се пенсионират хората.Временното правителство ли ще решава?А ака имаш 40 години стаж кога ще се пенсионираш и кога ще си спокоен за оставащите ти дни!!!!!
25
0
 
3
 
! Отговори
ко не преди 9 години
В бюрото по труда се подписваш като излязло съдебно решение "Мярка за неотклонение - подписка".Много унизително.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен000 преди 9 години
хриСТИСКОВ, не Христосков...
23
0
 
2
 
! Отговори
ии преди 9 години
С крепене на метли безработица не се бори!
22
0
 
10
 
! Отговори
Всъщност преди 9 години
за последните 25г. има само едно работещо решение за справяне с безработицата. Терминали 1 и 2 на софийското летище. Методът е доказан и ефективен и най-важното - не е похарчен и 1 лев от държавния бюджет.
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
дъртаци като този не разбраха, че проблемът на тази държава не е безработицата, а доходите.
20
0
 
17
 
! Отговори
as преди 9 години
Свих безработицата като спрях да се подписвам в бюрото по труда.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с наемане на младежи за по 6 месеца и на минимална работна заплата ще се намалява безработицата това е просто популистическо начинание . човек не живее само 6 месеца а след това какво правим няма и обезщетение от Б.Т . толкова ли не могат да го разберат , че трябва да се привличат или да се създават условия за работодатели ,който да създават работни места
18
0
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
Стига с тези полвинчати и временни по за няколко месеца мерки,насочени само към определен кръг от хора. Кога някой ще погледне поне за 5 --10 години напред и направи нещо в дългосрочен план. Всяка година се говори за младежката заетост-защо ли не остават младежите в България ами все гледат навън,въпреки грижите? В цялата статия-мерки,програми,ПОМОЩИ,минимална работна заплата...А реална заплата за положен труд,която да стига за нуждите на работещия да си гледа децата?
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъжна работа... и този иска социализъм. Еми.. какво да правим минаваме на сиво.
16
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що трябва да ви вдигат заплатите,като им работите за по 300-400 лева ?? :)
15
2
 
13
 
! Отговори
финансист преди 9 години
Майката на всички реформи е повишение на заплатите. Сегашните назначени работодатели от БКП-БСП няма начин да направят нещо.Направете минималната заплата 800 лв. Както препоръча ЕС и после ще говорим пак.
14
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ква пенсионна реформа кви пет лева ? тва да се пенсионираш на 70 реформа ли е ? за мен това е безумие,при условие че след като минеш ли 40 трудно някой ще те вземе на работа,да не говорим да си на 60 и да си търсиш работа,тва не е реформа,това е геноцид,ционистки геноцид,реформи във България няма,има само кражби и продажби,слаби политици,слаба държава
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Младите не искат да работят, заради мизерните заплати. Нито пенсиите, нито безработицата ще се оправят, докато не изравнят заплатите с тези в ЕС.
12
3
 
12
 
! Отговори
Нели преди 9 години
Българино работиш ли работиш ли за 300лв работи и гласувай за Герб и ще работиш за 300лв още 20 години
11
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се косете за пенсиите :) ! Скоро никой няма да ги получава,едно че пари няма да има,и друго че пенсионната възраст както е тръгнало ще е на около 100 години :))
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я проверете колко пенсионери с пенсия 840лв са на работа 80% е отговора да знаете
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама на младежите не им се работи за 300лв. докато техните връстници вземат по 2000евро за същата работа в ЕС. Само дъртите бачкат, за да си издържат лентяите-баровци