Експерти проверяват асансьорите със стари тефтери

Преглед на печата на 20 август
Обновена: 20 авг 2014 07:00 | 20 авг 2014 07:00, Красимир Ангелов
25
Експерти проверяват асансьорите със стари тефтери
Снимка: Булфото

"В момента ние работим някъде между края на XIX и началото на XX век. Ходим с едни халваджийски тефтери, наречени ревизионни книги. А друг е въпросът и дали ще се намери изобщо тази книга на конкретното съоръжение с повишена опасност, а такива са 1,6 млн. Тези ревизионни книги изчезват, издават се нови“, обяви в интервю за "24 часа" Стефан Цанков, председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор в коментар за инцидента в София, при която жена загина след падане на асансьор.

“Отдавна сме видели проблемите и сме дали нашите предложения за промяна. Но те не са приети. Работим с морално остаряла нормативна база още от времето на социализма. Тя е неадекватна. Има и безконтролно раздаване на лицензи. Ние не можем да им откажем. Режимът е прекалено либерален, той не помага за безопасността”, категоричен е експерта.

По думите на Цанков в момента няма база данни, която да обобщава информацията за асансьорите в страната. Очаква се в края на годината да заработи електронният регистър, който е с одобрено финансиране по Оперативна програма "Административен капацитет". "Но трябва да се промени наредбата и фирмите да са задължени да записват всички данни в този общ регистър. Да е ясно кога е правен ремонт, как и т.н., казва още Цанков.

По повод инцидента във водещата си новина "Телеграф" уточнява: Сменени са били двигател, въжета и всички необходими консумативи, като единствено кабината останала стара. За  работата по тях живущите в блока платили 20 000 лв.

Жандармерия влезе във вторник призори в разбуненото градче Бяла черква, Павликенско, информира "Труд". Преди три дни напрежението достигна критична точка заради остри конфликти между ромската фамилия Пандашоите и местното население. Заради назряваща кървави размирици се наложи да се намесят прокуратурата и полицията.

Жителите на град Бяла черква се оплакаха от арогантното поведение на четири ромски фамилии. Всяка седмица ставали побоища, кражби и скандали в центъра на селото. Последният инцидент е от 9 август, когато част от Пандашоите се напили в дискотека и се нахвърлили върху 25-годишния Сергей Петков.

Да отпечата 60 милиона броя левови банкноти с номинал 10,20 и 50 лв., ще поръча БНБ на френската компания "Обертюр Фидюсиер".Това стана ясно вчера от обявление на централната банка, съобщава под глава "24 часа". "В края на юни и началото на юли възникнаха изключителни обстоятелства, свързани с напрежение в банковата система, които доведоха до повишаване търсенето на банкноти и намаляване на наличните резерви. Изключителните обстоятелства имат характер на непредвидими събития. Тази извънредна ситуация съвпадна и с традиционното значително повишаване на търсенето на банкноти през туристическия сезон", мотивират се от БНБ.

България е загубила над 2,558 млрд. лв. от младите, които нито работят, нито учат, отбелязва "Труд". Данните са за 2012 г. и са последните публикувани засега. Сумата се равнява на 3,3 процента от брутния вътрешен продукт на страната. Това показва изследване на Фондацията за подобряване на условията на живот и труд към Европейската комисия.

В интервю за "Стандарт" Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, пресмята: "След конфликта в Източна Украйна и затруднените транспортни връзки се очакваше износът за Русия през 2014 г. да спадне. При предприемане на контрамерки от страна на Русия и спиране на вноса на хранителни продукти от страна на ЕС размерът на загубите за България ще бъде по-малък от един процент от нашия износ за Русия през 2013 г."

"Опасността от ебола в Европа за момента е относително ниска. Още повече това се отнася за България, където изначално поддържа минимални контакти със засегнатите страни - Гвинея, Сиера Леоне и Либерия", уверява от страниците на "Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По думите му основният механизъм на предаване на заразата е директният контакт с телесни течности на заболял. "Като се започне от кръв, серум, мине се през повърнати материи и диарийни изхождания и се стигне до сълзи, пот, слюнка, сперма. Всичко това съдържа вируса на ебола във висока концентрация. Уви, предаването е сравнително лесно, тъй като кожата на човек често има наранявания, през които при контакт с описаните течности инфекцията е налице", уточнява още Кунчев.

Около 96 процента от младите лекари, включително и студентите по медицина, искат да напуснат България. Смята се, че всяка година между 400 и 500 лекари напускат България, а смъртността сред медиците е по-висока заради напрежението, с което е свързана работата. Тази стряскаща статистика публикува на първа страница "Дума". В призив до президента, МЗ и националния омбудсман четири организации на младите лекари предлагат мерки за преодоляване на дефицита от медици в страната.

Пред "Монитор" д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, съветва: "Според мен реалистично е средната заплата на младите лекари да е 2500 лв., начална от 2 500 лв. не виждам как може да бъде постигната. Минималното възнаграждение може да бъде 1500 лв. Това са по-реалистичните цифри. Това би ги задържало, както и сигурното работно място. На места 2500 лв. е таванът на лекарските заплати. По подготовка на лекарите, ние сме на европейско и над европейско ниво. Това нашите медици го доказват всеки ден, за съжаление извън България. "

"Войната с комарите у нас е загубена", е заглавието над интервю в "Телеграф" с Огнян Миков, експерт в Националния център по заразни и паразитни болести. Според него борбата срещу възрастните комари, която е заложена в обществените поръчки на общините у нас е неефикасна.

"Много по-ефективен метод би бил ограничаването на ларвите. За съжаление масово у нас се прилага първият подход, а за сравнение - в Германия например се прави предимно ларвицидна обработка. Обикновено тя е с ефективност 96 процента", категоричен е експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
0
 
! Отговори
Хан Аспержи преди 9 години
681-во лето изработих тези тефтери, за да си водя бройката на славянките, преминали през шатрата ми...не съм предполагал, че след толкова години ще се ползват по такова нелепо предназначение.
22
0
 
3
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 22,Още не сме научили уроците от историята си или въобще не я знаем!Постановление 1216/8.10.1958 г. Задължава Министерството на земеделието игорите до 1 януари 1960 година... да настани на работа в държавните земеделскистопанства не по-малко от 1000 *** семейства, като им даде жителство населищата в чиито райони се намират стопанствата ...и построи за тях евтини ихигиенични жилища на обща стойност 4 000 000 лева. Давано им е,строено им е,интеграция на тези НЯМА и няма да има!
21
0
 
5
 
! Отговори
Да не преиначават! преди 9 години
В Бяла черква става въпрос не за отхвърляне на *** и неприемането им в обществото, а за остър протест на цялото тамошно общество срещу факта, че малка група престъпници не са в затвора и вилнеят безнаказано, при това са въоръжени. дори за дребно хулиганство, когато е рецидив, е редно да се отива в затвора - никой не е длъжен да търпи гамени. А в случая имаме гамени, които по цял ден демонстрират хулиганско поведение, допълвано с кражби, побоища и изнасилвания!
20
1
 
3
 
! Отговори
Живеем в условията преди 9 години
на демокрация, не на тоталитаризъм. Ще се промени законът, след като едно селище,вкл. и ромите, е въстанало срещу 19 човека, които вече са изгонени от няколко други населени места заради зулумите си.Никой няма право да задължава което и да е населено място да приеме тези 19-те!Има предостатъчно запустели села,около които плодородна земя дал Господ! Ще ги настанят там.Никой няма право да тормози останалите хора,а тези 19-те са си привилегия
19
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
"България е загубила над 2,558 млрд.лв.от младите"-загубили сме от децата си или загубихме децата си!Безвъзвратно и завинаги!Отивайки да работят в чужбина,посягайки към алкохол инаркотици.Колко програми има за младежка заетост и колко пари се хвърлят на вятъра?Къде да отидат да работят като трябва да изчакат други да се пенсионират?Колко работни места откриха тройните дето лъгаха и обещаваха в хиляди?Какво се плаща на един млад човек,който трябва да отглежда и деца?В бяла държава може,но тук губ
18
0
 
4
 
! Отговори
инженер Ганев преди 9 години
Няколко милиона мишлета,се качват във клетки-ковчези,и се нагласят асансьорни досиетаот специалисти експерти!
17
0
 
3
 
! Отговори
Срам ме е преди 9 години
Срамота! Както винаги трябва да загине някой за да се сетят да си свършат работата...
16
2
 
3
 
! Отговори
Евро Пси преди 9 години
До Анонимен 14Хубавата земя случи на дебелокожи Балкански ***!
15
1
 
4
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
Като знам какви експерти са, ме е страх да отида при кмета по важен проблем!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Писна ми от тия смешници. Дали 20000 лв за ремонт на асансьора,сменили всичко но сигурно спирачните обувки които са на стойност 100 лв.не ги сменили.Защото трудно се сменят,а и кой ги гледа тях.Новите млади пишман асансьорни техници работят с европейско качество и подменят всичко-двигатели ,въжета със сертификат -произведено в китай.Спирачни конусни обувки ,които при скъсване на въжето просто заклинват асансьора. По рано бяха дървени и пак не отказваха.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма смисъл вече от нищо, затваряйте 1300 годишния тефтер и да приключваме. Сметките не излизат и това е. Язък за хубавата земя, не случи на хора...
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вкарваш отговорните в затвора за по 10 години!!!!!Останалите занимаващи се с подобни дейности ,сами ще се хвърлят да си поправят съораженията!!!!Отговарящите за язовирите и всякакви други работи,щом има пострадали,значи са виновни и затвор!!!Така ще се спре с дебилщината!!!
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо ли щом чуя думата "Експерт" настръхвам?
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В държавата на врачките липсва далновидност.Ужасяващи практики във всички сфери на живота.Контролните органи са подкупни и липсва професионализъм.Един изпечен тарикат в своята област може да ги върти на малкия си пръст и без рушвети.,защото са тотално *** сложени благодарение на шуробаджинащината.Знаят да тормозят честните и добродушните,които не знам,защо изпитват някакъв респект към тях.Да си припомним и банковия контрол от страна на БНБ.От къде започва началото не знам,но края не се вижда.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да не се случват подобни трагедии. Всичко е много старо. Не говорим за произведено през 1989 г., а говорим за много преди това. И не са само асансьорите. Има Икаруси в София произведени 1982-84 г (линия 120). Да не говорим, че има трамваи широколинейки, купени "втора употреба", немски дето са произведени 1965 г. (!!!). Даже немските туристи се снимат с тях за спомен, не вярвайки, че те са в движение. Такива са линии 22 и 23. И после като стане нещо не дай си Боже кой е виновен? Ватмана?
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не вярвайте много много на преброяването, защото на много места българите се пишат ***. Да, правилно сте прочели. Защото ако са "***" имат много по-големи права. Вс много населени места се пишат ***. Имат прао на помощи, полицията не ги закача, държавата започва да се държи по друг начин с теб.
7
0
 
2
 
! Отговори
Драго преди 9 години
На снимката е джипа на гражданска защита....пожарната в софия са го препоядисали как не ги е СРАМ . Сега с пак ще се наложи да го пребоядисват .
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои хора упорито искат тази държава да не се променя. Обичат си "комунизЪма" и това е.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия със солиден тен вече са мнозинство, просто още не е съобщено официално, при следващото преброяване всичко ще лъсне. При миналото преброяване в 29% от населените места българите вече бяха малцинство, за съжаление.
4
2
 
6
 
! Отговори
бай Манганьо преди 9 години
До ИСТИНАТАА&е като гледах по телевизията и местното население беше със солиден тен.......