Млади фермери, останали без европари, излизат на протест

Стопаните са теглили кредити, за да изпълнят проектите си
20 авг 2014 12:52,
9
Млади фермери, останали без европари, излизат на протест
Снимка: архив, Булфото

Млади фермери, чиито проекти няма да бъдат финансирани по Програмата за селските райони (ПРСР), протестират пред земеделските служби в областните градове. Повече от 2 хил. проекта остават без финансово подпомагане, а авторите им, които са теглили кредити, за да ги изпълнят, ще фалират. Това заявиха пред БНР от неформалната организация "Кауза Млад фермер".

Повече от година младите фермери напразно очакват да бъде разкрит прием по Мярка 112 – "Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за селските райони.

Подготвени са около 2700 проекта и повечето от фермерите са теглили кредити, за да ги изпълнят. Вчера обаче стана ясно, че пари за младите фермери няма. Мярката ще бъде отворена едва през януари, с все още неясен бюджет.

Това означава, че 2100 проекта изгарят, а авторите им, чиито регистрации изтичат в края на годината, няма да могат да кандидатстват повече.  „Единственото, което може да се направи, е да се кандидатства за по-голям бюджет за следващия програмен период“, обещал е служебният министър на земеделието Васил Грудев.

Около 20 млади земеделски производители се очаква да се съберат в Търговище, каза организаторът на протеста Таня Николова. Част от тях са от Опака, Паламарца и Попово. Над 20 души се очаква да се включат и в протеста в Разград.

Междувременно Националната асоциация на младите фермери в България заяви, че не подкрепя протестните действия на младите фермери.

Според председателя на асоциацията Димитър Димитров проблемът с неразплатените средства по проектите е от една година. Димитров каза още, че настоящото ръководство на ДФ "Земеделие” прави всичко възможно да се придвижи процедурата с предоговорирането, но не носи отговорност за предходните провали. Той помоли за повече търпение, защото държавата полага усилия проблемът да бъде решен в рамките на следващите един - два месеца.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
венелине ти преди 9 години
изобщо някога през живота си хващал ли си мотика или говориш наизуст.
7
1
 
1
 
! Отговори
Венелин преди 9 години
Тези "евр(оп)ейски пари" са една химера и е крайно време младите хора да спрат да се лъжат!Говорих с един младеж, който беше изпълнил 3 проекта и при това са му платили, по някаква случайност. Той ми каза, че същото е можел да направи и само със собствени средства и даже е щяло да му излезе по-изгодно! Така платил за проекти, за консултанти и не знам още какви за да му ги одобрят, след това трябвало да купува от определени фирми (двойно и тройно по-скъпо), за оформяне на документи, отчет и т.н.
6
1
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
До П.Петров 6Подкрепям коментара ти и с двете си ръце. Напълно съм съгласен с мнението ти.
5
1
 
3
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Да бяха протестирали, когато очевадно некадърните министрите на БСП и ДПС дремаха и се чудеха какво да откраднат !Сега да ходят да протестират пред централите на тези партии в София, а не пред местните земеделски служби !Като са фермери трябва да им е ясно, че овцете ги доят, стрижат и колят, защото са овце и само блеят! Никой не дои и стриже лъвове ! Да си правят изводите !
4
2
 
4
 
! Отговори
никой си преди 9 години
"Млади, червени тарикати нямат откъде да крадат!". Това заглавие би било чуствително по-подходящо.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредните пробвали да изкарат лесни пари са се прецакали... Вместо трактори - си купуват джипове... Един беше "ремонтирал" бивша кравеферма и купил крави - само че така прави и струва че с парите дето взе от ЕС си направи бензиностация и кравите отидоха на салам... От цялото му "фермерство" му останаха 2 джипа.
2
2
 
2
 
! Отговори
ЕВРОГЕЙСКИЯ СЪЮЗ преди 9 години
не дава , той обикновено взема
1
0
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
младите фермери-децата на дъртите фермери,Поредната измама