Намалява младежката безработица у нас

През юни тя е 23,2% по данни на Евростат
21 авг 2014 16:55,
30
Намалява младежката безработица у нас
Снимка: БТА

За една година младежката безработица у нас е намаляла с малко над 2 процентни пункта, сочат данни, публикувани от Агенцията по заетостта (АЗ).

През юни безработицата сред младежите на възраст 15-24 години в България е 23,2% по данни на Евростат, а през юни 2013 година е 25,5%. С близки до нашите данни са и Швеция, Полша, Белгия, Ирландия, Франция, отчете директорът на Агенцията Асен Ангелов по време на дискусия за младежката безработица.

Той потвърди положителната тенденция, отчетена още през пролетта, че все повече младежи започват работа в реалната икономика. За първите седем месеца на годината над 36 хил. младежи до 29-годишна възраст са постъпили на работа със съдействието на Агенцията по заетостта, като половината от тях са до 24-годишна възраст.

От началото на януари до края на юли започналите работа на първичния пазар са 27 082 души. Останалите 9 209 са младежи, които са заети по мерки и програми за субсидирана заетост, както и по схеми на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

За този период са проведени над 100 хил. индивидуални консултации с младежи в бюрата по труда в цялата страна. Трудови посредници, които започнаха работа от началото на годината, всекидневно предоставят консултантски услуги за подпомагане за самостоятелно търсене на работа, професионално развитие, работа по междуправителствени спогодби, информиране за обявени свободни работни места, възможностите за включване в проекти на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”.

Агенцията по заетостта отчита ръст на младежката безработица при младежите до 24 години в София-град през юли на годишна база – от 7,5% до 10,9%.

Областите със значително намаление на безработните младежи до 24 г. са София-област – от 13,1% до 5,8%, Перник – от 10,2% до 6,9%, Варна – от 9,1% до 6,3%, Ямбол - от 12% до 8,6%.

Положителната тенденция за намаление на безработицата сред младежите беше отчетена още преди няколко месеца. Тогава от социалното министерство обявиха, че стартиралата от началото на годината „младежка гаранция“ вече дава добри резултати.

За изпълнението на младежката гаранция ЕК предвиди за България 110 млн. евро за периода 2014-2015 година.
За целия период на гаранцията до 2020 година безработицата сред младите до 24-годишна възраст би трябвало да намалее до 7%. Идеята е за следващите шест години тя да намалее с около 20 процентни пункта.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: младежка безработица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
az преди 9 години
DOLNA LUJA tq se uveli4ava s vseki izminal den
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
namalqvq sveki stiaga kyfara i biaga ot koptora....
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Верно ли бе ,па я да не знам?
21
0
 
7
 
! Отговори
ева преди 9 години
махнете воените и полицаите пенсионери с 780 лв. пенсия ,които работят и заемат местата на младите хора и ще намалее безработицата още повече.
20
0
 
10
 
! Отговори
az преди 9 години
Jalko e che v blizkite 30-50god v balgariq Nqma da jiveqt bulgari te shte sa razprasnati Po celiqt svqt Tam shte ostanat Samo "ROMI" I nqkakvo malcinstvo balgari v gradovete Kato sofiq I varna
19
0
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Как няма да намалява, като младите непрекъснато заминават за чужбина?! България е рай за *** и мутрите - "бизнесмени"! Останалите вегетираме работейки за тях!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Намалява младежката безработица у нас-VIARNO E-MLADEJITE SE IZNASIAT IZVAN KENEFISTAN!
17
1
 
2
 
! Отговори
do bımzi преди 9 години
kak si be mangus
16
2
 
7
 
! Отговори
Бай мангау преди 9 години
А-а-а каку-у ,ний работим *** :) Ква тъз безработица *** !Берем си разни работи безплатно !
15
1
 
12
 
! Отговори
Бат панде преди 9 години
До меняПросто са си платили за еднопосочен билет ............. за бяла държава
14
0
 
20
 
! Отговори
Bat Pande преди 9 години
До АнонименНе приятел , безработицата е намаляла защото младежите просто намаляха - тва е
13
0
 
22
 
! Отговори
Александър преди 9 години
Намаля щото и младежите намаляхме :D
12
0
 
17
 
! Отговори
Шегаджии преди 9 години
Хахахха 1-ви Април е далече......
11
0
 
19
 
! Отговори
se преди 9 години
Не е логчно да се пише само за малдежката безработица.Основният въпрос е колко е истинската безработица у нас и дали се води такъв отчет.Има много безработни хора който никога не са се регистрирали в бюрата по труда или са с изтекъл срок на регистрация!Дали някой тях ги брой за живи и влизат ли в стъгмистиката на статистиката?По мое наблюдение истинската безработица е между 18 и 22 процента от трудоспособното население.А за какви се броят работещите неосигурени и мачкани от чорбаджии .....
10
3
 
4
 
! Отговори
Масларски преди 9 години
благодарение на "силната" социална плоитика на правителството на БСП! Слава!
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и колко са новорегистрираните в нап, на които работодателите ще им плащат осигуровките? там е истината, а не отписаните от бюрата по труда!
8
0
 
20
 
! Отговори
se преди 9 години
Пореден кьорфишек на статистиката!
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано да живне малко икономиката, че иначе лошо... МИСЛЕТЕ за кого ще гласувате на 05.10
6
1
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
МММ..ДА ТАКА Е ...А СЪЩО ТАКА МАСОВО ПРИИЖДАТ ЕМИГРАНТИ ОТ ШВЕЙЦАРИЯ, ЛИХТЕНЩАЙН, МОНАКО И ОТ ДРУГИ ДЕСТНАЦИИ ЗА ДА КАНДИДАТСТВАТ ЗА ВСЯКАКЪВ ВИД РАБОТА ПРЕДВИД ОТЛИЧНОТО ЗАПЛАЩАНЕ ОТЛИЧНИТЕ УСЛУГИ И ЗАДРАВЕОПАЗВАНЕ..ЛИПСАТА НА ПРЕСТЪПНОСТ И ДРУГИ РАДОСТИ В РОДИНАТА НИ..
5
1
 
30
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Всички от политиците за арзтрел,после статистиката и накрая журналятаче подемат песента и те!!Намалява да,щото не остана необран карфиол и ягоди по Англия!!И на Лутън сме цяла мафия на автомивките!!Да, от 20-25 всичко е в чужбина!!Та, те така намалява!!!