Техници блокират автоматичните спирачки на асансьорите

Преглед на по-интересните теми от печата на 21 август
Обновена: 21 авг 2014 07:26 | 21 авг 2014 07:00, Елка Василева
31
Техници блокират автоматичните спирачки на асансьорите
Снимка: БТА

Само преди седмица асансьорът, в който загина софиянката Цветелина Радунчева, е щял да зачерни друго семейство, твърди "24 часа". Съседка е споделила пред свои съседи, че когато една сутрин комшийката дръпнала вратата на своя етаж, тя се отворила, а кабината на подемника не била там.

Асансьорните техници масово блокират автоматичните спирачки на асансьорите, за да не засядат често и те да не трябва да ходят на адреси, алармира още в друга статия "24 часа". Според хората от бизнеса така намалявала работата и бизнесът ставал рентабилен. Асансьорите са най-безопасното превозно средство, след като преди повече от 100 години Илайша Отис изобретява автоматичните спирачки.

Масово спиране на стари и неподдържани асансьори е започнало само ден след трагедията в София, при която загина жена, а друга беше тежко ранена. За това разказват пред "Монитор" живеещи в различни столични квартали, които от вчера качват стълбите пеша. "Въпреки че асансьорът ни е ремонтиран, дойдоха вчера и казаха, че го спират, защото липсва решетка. Поръчахме нова за 300 лева, но от фирмата казаха, че не знаят кога ще пристигне и кога ще могат да я монтират, защото сега имали  страшно много работа с разпоредените проверки на всички асансьори", споделя живущ в блок 42 на столичния кв. "Дружба 1".

По темата Илия Златанов от Асоциацията на производителите и  вносителите на асансьори подчертава още пред "Монитор": "За разлика от България в останалите бивши соцстрани асансьорите над 25 години задължително се подменят с нови, като там за целта държавата отпуска големи субсидии. Не става дума за основен ремонт, а за пълна подмяна на всичко, до последното винтче. От 2001-ва насам всяка година се харчат по 1 млрд. лв. за борба с безработицата и тя продължава да расте. Можеше тези средства да се насочат към обновяване на жилищните сгради, включително и за смяна на асансьорите. По този начин щяха да се санират много кооперации и да се отвори работа за поне 150 000 души - инженери и общи работници. За това можеше да се инвестират и пари от еврофондовете."

Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов твърдо е решил да сменя шефа на военното разузнаване Веселин Иванов, твърди "Преса". Още не е ясно кой ще го замести. Мотиви не се посочват. Предполага се, че причината за смяната са досиетата. Иванов отказа да разкрие архивите на чужди граждани - сътрудници и агенти на наши служби.

"Царският пищов" умря. Тази година няма нито един заловен с хартиен помощник на приемните изпити в големите университети, съобщава "Труд". Новите технологии напълно са превзели нишата на "подкрепящи знанията инструменти" за кандидат-студенти, ученици и студенти. Дотолкова, че в момента из интернет е пълно с обяви за промоции на въпросната техника - 20 процента от редовната цена. Тя е около 100 лв.

Според челото на "Телеграф" софиянец продава 5-месечен бенгалски тигър в интернет за 24 000 лв. Гарантира, че животното има всички нужни документи за продажба. Най-вероятно обаче това не е така, тъй като тигрите са застрашен вид и търговията с тях се следи строго.

 Два дарени бъбрека сродиха българите Мариян Георгиев от Ловеч /30 г./ и турчина Метин Аслан /48 г./ от Малатия. Те заживяха втори, истински живот, след като бяха спасени с първата за Балканите кръстосана трансплантация между пациенти от различни националности, съобщава под глава "Труд". Щастливата развръзка дойде, след като майката на Мариян - Татяна, дари единия си бъбрек на Метин, а неговият брат - Ниазид, даде бъбрек на Мариан.

 "24 часа" съобщава за друга иновативна манипулация: Момченце на 9 месеца от Смолян, родено без отвор на едната ноздра, вече ще може да диша нормално, след като претърпя вчера уникална операция в новосъздадения високотехнологичен център на пловдивската университетска болница "Св. Георги".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: Преглед на печата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Georgi Georgiev някой от нас са работили с тисен круп българия и ви знаем колко струвате.Не знам какъв инжинер си, но бих искал да те видя как ще демонтираш клинов(захващащ) механизъм за 30 секунди.Едва ли има техник, който да махне клиновия механизъм.
23
2
 
3
 
! Отговори
Р преди 9 години
Рибата се вмирисва от главата. Да се започне с отговорност от управителят на фирмата.В бг хиляди българи са принудини ежедневно да потъпкват правилата, да рискуват и собствения си живот и здраве за да са на работа и най-често това става зад волана, много работа, после дълго шофиране и на следващия ден, защо закъсняваш за работа и така докато не се стигне до някоя трагедия.
22
2
 
3
 
! Отговори
софияец преди 9 години
тая новина бая намирисва, какъв ще е тоя *** техник дето ще си убива клиентите? В моят блок асансьора се поврежда в общи линии през 1,5-2г., обикновенно го оправят за максимум 4 часа - блока е на 24 години - ако има някой техник да чете да разясни тия глупости написани по-горе
21
2
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Техниците за обслужване и ремонт са крайно недостатъчни,за сметка на наблюдаващите и контрольорите.Прекалено много хора лапат пари ,а услугата не може да ги изкара т.е изкарва ги за сметка на техническата подръжка.Подобна е ситуацията с ел.захранването примерно на търговските обекти,едни хора се натискат да ти вземат маса пари ,за да ти определят фазата и нулата на контактите.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Георги Георгиев е 1. Нищо не му е ясно, но пише.Копирал е ThyssenKrupp Elevator и се шегува с проблемите на хората.
19
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 20Хайде вие господине/госпожо като сте толкова компетентен/на да кажете на всички хора кой/какво аджеба, включва спирачките?
18
2
 
6
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Имената на фирмите и шефовете им да се обявят и при нарушение яка глоба на техника и шефа на фирмата. После пререгистрация на всички фирми. Нали се знаят - навсякъде им има имената по вратите на асансьорите. Просто КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ ДА СИ ВДИГНАТ ЗАДНИЦИТЕ И ДА ОБИКОЛЯТ НАВСЯКЪДЕ, ВЪВ ВСИЧКИ ГРАДОВЕ И ДА СЪСТАВЯТ АКТОВЕ, ДА ЗАКРИВАТ ФИРМИ АКО ТРЯБВА.
17
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Да дойдат инспекторите Силистра да направят проверк на аснсьорите в блоковете КУБАДИН ДАВИДЯТ ЗА КАКВО СТАВА НА ВЪПРОС ВСЕКИ МЕСЕЦ СИ ПЛАЩАМЕ ТАКСАТА А КАТО ГИ ВИКНЕШ МЪНКАТ СТАВА ВЪПРОС ЗА ТЕХНИЦИТЕ ОФИСА ИМ Е ЗАД АНТОН ИВАНОВ
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз едно нещо не разбирам. Във всеки блок се знае, коя фирма го е подържала, нали? ДА! Минават проверки, проверяват състоянието на асансьора, ако той е неизоправен поради блокирани спирачки, две въжета и всякакви балкански простотии, прасва се една много, ама много яка глоба за 20-30 хиляди на всяка фирма, която подържа асансьора. После и се отнема лиценза и шефът, който е ръководител на фирмата или този, който е разпоредил или на своя глава е направил дивотията влиза за 1-2 години в затвора!
15
4
 
4
 
! Отговори
до 16 преди 9 години
Много хубаво се правиш на компетентен, ама си ***. Става дума за спирачките, които се включват, когато асансьорът започне да пада рязко. При скъсване на въжета например.
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВИНОВЕН Е СКОРОСТНИЯТ ОГРАНИЧИТЕЛ КОЙТО НЕ СЕЕ ЗАДАЕЙСТВАЛ ДА ЗАКЛИНИ КАБИНАТА. СКОРОСТНИЯТ ОГРАНИЧИТЕЛ ПРЕДСТАВЛЯВА УСТРОЙСТВО КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗАДЕЙСТВА КЛИНОВЕТЕ НА КАБИНАТА КОИТО СЕ НАМИРАТ ОТСТРАНИ НА КАБИНАТА И РЕЛСОВИЯТ ПЪТ. И КОГАТО КАБИНАТА ПРЕМИНЕ СКОРОСТА КОЯТО Е ОПРЕДЕЛЕНА В ПОСОКА НАДОЛУ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАДЕЙСТВА И ДА СЕ ВКЛИНЯТ В РЕЛСОВИЯТ ПЪТ..САМО ЧЕ ТОВА НЕЕ СТАНАЛО. А ЗАЩО САМО ГОСПОД ЗНАЕ И ТЕЗИ КОИТО СА ПРАВИЛИ РЕМОНТА.
13
2
 
3
 
! Отговори
Гошо_Тъпото преди 9 години
До 16 Много си *** ,направо вдлъбнат
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАКВИ АВТОМАТИЧНИ СПИРАЧКИ ВИ ГОНЯТ БЕ ДЖУРНАЛЯТЯ? НЯМА НИКАКВИ АВТОМАТИЧНИ СПИРАЧКИ А ИМА АВТОМАТИЧНИ ИЗКЛЮЧВАТЕЛИ. КАТО ПРИ ОТВОРЕНА ВРАТА ДА НЕМОЖЕ АСАНСЬОРА ДА ТРЪГНЕ. СЪЩО ТАКА КОГАТО ИМА НЯКАКВО ПРЕПЯТСТВИЕ КАТО НАПРИМЕР НА КУЧЕТО КАЙШКАТА СЕ ЗАКЛЕЩИ ПРАГА ИЗКЛЮЧВА И АСАНСЬОРА СПИРА. ИМА И ИЗКЛЮЧВАТЕЛИ НА ВЪЖЕТАТА КОИТО ИЗКЛЮЧВАТ ПРИ ИЗНОСЕНА ШАЙБА ИЛИ ВЪЖЕ. АКО ТЕЗИ ИЗКЛЮЧВАТЕЛИ СЕ ШУНТИРАТ СТАВА СТРАШНО ЗА ПОЛЗВАЩИТЕ АСАНСЬОРИТЕ. КАКЪВТО Е СЛУЧАЯТ С УБИТАТАТ ЖЕНА.
11
6
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 9 години
А комунизмът направо анихилира.... накрая дори се самоанихилира.
10
2
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 9 години
До Присмехулник 11Не се коси! То, тези досиета са само формално "секретни" и са само за комуфлаж. Истинските са в Москва.
9
7
 
8
 
! Отговори
123 преди 9 години
Капитализмът убива.
8
6
 
7
 
! Отговори
националист преди 9 години
Бежанците са ни виновни
7
5
 
13
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 9 години
До Техник Ти може и да си Техник по асансъори , но аз съм един от Енжинерите на ThyssenKrupp Elevator които създават и инсталират асансъори . Моля те не създавай нeвeрни нo приятни илюзии в четящата публика . Всяка блокираща система за асансъори може да бъде деактивирана за по кратко от 30 секунди , и това е без значение на тип или марка .
6
2
 
26
 
! Отговори
? преди 9 години
Асансьора в блока ми често засядаше, може би около 3-4 пъти на седмица. От един месец нама този проблем. Дали са го оправили...?
5
4
 
4
 
! Отговори
техник преди 9 години
До Долфкато пишеш това за техниците ти лично колко видя да го правят