Героите от Шипка проляха кръвта си за идеал, който следваме и днес

Президентът присъства на отбелязването на годишнината от Шипченската епопея
Обновена: 23 авг 2014 22:33 | 23 авг 2014 22:14, Веселина Йорданова
63
Героите от Шипка проляха кръвта си за идеал, който следваме и днес
Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

“Почитаме подвига на българските опълченци и на героите от Шипка, защото проляха кръвта си за идеал, който следваме и днес. Да изградим чистата и свята република на Левски и да заемем своето достойно място в демократичното семейство на европейските народи”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по повод тържественото отбелязване на 137-годишнината от Шипченската епопея, което се провежда под негов патронаж, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

През 2014 г. се навършват и 80 години от откриването на Паметника на свободата на историческия връх.

„Оскърбление би било за българина да му се говори за значението на Шипка“, припомни държавният глава началните думи от възванието на Българското опълченско дружество за издигане на паметник на “свещения връх”.

Според Росен Плевнелиев Шипченската епопея се е утвърдила в съзнанието на народа ни като непреходен символ на национална гордост и достойнство. “Стотиците хиляди българи, идващи година след година от четирите краища на Родината, с деца и внуци, обкичени с националния трибагреник, са ярко доказателство, че и днес заветите на опълченците са живи. Че и за нас оскърбление би било да се пояснява и обяснява какво е значението на този най-висок връх в историята на свободна България”, подчерта в словото си президентът.

Шипка не е само място за поклонение пред паметта на героите, но и символ на оставения от тях завет към българския народ – че единствено обединени около ясна национална кауза можем да градим бъдещето си. „Без опълчението русите щяха да бъдат само наши благодетели; с опълчението, ние станахме техни сподвижници“, припомни държавният глава казаното от големия български дипломат Симеон Радев.

Президентът изрази и признателността си към подвига на руските, румънските, финландските и на всички други воини, загинали в Руско-турската, освободителна за българите, война от 1877-1878 г.

Починът за въздигането на каменния монумент принадлежи на опълченците и на желанието им да съхранят спомена за загиналите си другари, но тяхното благородно начинание е подкрепено от целия народ. Десетки хиляди са дарителите, които петнадесет години, лев по лев, събират нужната сума. Своята лепта дават ученици, земеделци, общини, запасното войнство. “Силата на духа побеждава всички трудности и всенародният ентусиазъм, солидарността, обединените усилия дават своя резултат”, беше категоричен Росен Плевнелиев.

Президентът подчерта, че Паметникът на свободата е видим както от тракийските полета, така и от северните склонове на Балкана и символизира единството на българския народ, разпръснат по четирите краища на Балканския полуостров. “Така се сбъдват думите на Петко Славейков пред Учредителното събрание: „Тоя паметник ще послужи в бъдеще като пътеводна звезда за съединението ни“”, отбеляза още държавният глава.

На историческия връх президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй на Националната гвардейска част. На тържественото отбелязване на годишнината от Шипченската епопея присъстваха представители на изпълнителната и на местните власти, хиляди граждани.

По-рано през деня държавният глава се срещна с кмета на Габрово Таня Христова. Приоритетите за развитие и проблемите на общината, причинени от наводненията, състоянието на инфраструктурата и изпълнението на европейските проекти бяха сред темите, обсъдени по време на срещата. В Габрово Росен Плевнелиев посети храма „Успение на Пресвета Богородица“, както и Интерактивния музей на индустрията в града.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Срамувам се от такъв президент!
37
0
 
2
 
! Отговори
kiretu преди 9 години
(да заемем своето достойно място в демократичното семейство на европейските народи)Еиии тоя за пореден път показа колко е *** !!!! каде ги намираме такива *** !!!
36
0
 
0
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Точно пък тоя да говори за идеали! Той е толкова *** и жалък че сам не разбира за какво говори. Ама виновни са тия които го избраха за президент и които го търпят да им се подиграва. Една нация със самоуважение и воля не би го търпяла и би се надигнала срещу него. Единствените които следват идеала от Шипка са Атакистите. Ясно?
35
3
 
4
 
! Отговори
plevela преди 9 години
jalkite bulgare ne si haresaha edin president.za 24 godini .nqma i da si namerqt.zagubenqcite.
34
1
 
14
 
! Отговори
Дим4о преди 9 години
Текст под снимката .-Някой да се нуждае от трансплантация на мозък, да вдигне ръка .-Аз, аз, аз, моят го загубих, като станах президент .
33
0
 
24
 
! Отговори
Хр. Иванов - Големия преди 9 години
Ако идеалът на героите от Шипка е бил България да се управлява от покорни марионетки на Брюксел и Вашингтон, то тогава напразно са проливали кръвта си...
32
1
 
8
 
! Отговори
христо преди 9 години
По-верни квалификации Румба, от Вашите не бях чувал и чел!Поздравления!
31
0
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Я,героят от Халкидики,повелителят на офшорките,властелинът на чехлите,царят на паркингите,натовската опора пак се изказа!
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Пастирке и ти ли мислиш за Геройте на Шипка или как да заграбваш държавата и да си правиш милиони ако тези герой бяха живи днес да са те отвяли
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и блодарение на тези герой вие станахте бандити ,олигарси и разбойници от къде направихе милионите бре от къде от геройте на Шипка ли бе ***
28
2
 
32
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Героите от Шипка проляха кръвта си за идеал, който следваме и днес"Г-н Президент,Аз съм напълно сигурен ,че 65 %от българите нямат вашите "идеали".Вие не сте Президент на всички българи ,а сте слуга на Б.Б., на шепа олигарси и чуждестранни интереси.
27
3
 
23
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ГЕРОИТЕ НА ШИПКА АКО ЗНАЯТ ЧЕ ДНЕС ИЗБОРИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИ ПАРЛАМЕНТ СА НА СВЕТЛИЯ МЮСЮЛМАНСКИ ПРАЗНИК КОЧ БАЙРЯМ,ЩЕ СЕ ОБЪРНАТ В ГРОБА,ПРЕЗИДЕНТЕ ВИЕ СТЕ ПРЕДАТЕЛ,НЯМАТЕ ПРАВО ДА СПЕКОЛИРАТЕ СЪС ГЕРОИЗМА И ИДЕАЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЕРОИ,ПРЕДАТЕЛИТЕ СЕ НАКАЗВАТ СЪС СМЪРТ,ПОКЛОН ПРЕД ГЕРОИТЕ НА ШИПКА
26
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЛАДНО КОМАНДВАЩИЯТ. ЩЕ МЕ СПУКАТЕ ОТ СМЯХ БЕ ДЖУРНАЛЕТА. ТАКА КАТО ГО ГЛЕДАТЕ НА ГЛАВНО КОМАНДВАЩ ЛИ ВИ ПРИЛИЧА? СВАЛЕТЕ СИ РОЗОВИТЕ ОЧИЛЦА И СИ ВДИГНЕТЕ ГАЩЕТАТА И ПРАШКИТЕ ЧЕ С ТОВА ДУ.ЕНЕ НА ЛЯВО И НАДЯСНО ОСМЪРДЕХТЕ ПЕЙЗАЖА.ПОГЛЕДНЕТЕ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ. ТОЗИ *** ОСВЕН ДА ПАСЕ ОВЦЕТЕ В БАЛКАНА ЗА ДРУГО ЕДВАЛИ СТАВА. ТО БИВА НАДУ.ВАНЕ АМА ТО СИ ИМА ГРАНИЦИ БЕ ДЖУРНАЛЯ. АМА СИГУРНО ДОБРИ МАНГИЗИ ВИ ДАВАТ ЗА ТОВА ДУ.ЕНЕ.
25
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Расиме - на Шипка, БЪЛГАРИ и РУСНАЦИ са разгромили твоите. Затова ли си толкова яростен антируснак.
24
1
 
25
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 27. Не сме били турци и няма да бъдем никога! И не Русия ни размъти водата, Русия ни освободи и след Освобождението България е била водеща икономическа сила в Европа, защото е имала далновидни и най-вече родолюбиви политици. Водата ни размъти комунистическия СССР, който няма нищо общо с Царска Русия, чиито войници се жертваха за свободата ни. В момента пак правим грешка като вървим против Русия, губим пазари, губим и независимост. Ще съжаляваме, дано само не е късно и да се опомним. АМИН!!!
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бурята с име "5-мата министри в конфликт със закона" отмина и червея изпълзя от дупката си да срича непознати за него патриотични слова.
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Земята на Ботев и Левски отново е робска земя......
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Земята на Ботев и Левски отново е робска земя......
20
0
 
31
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Героите от Шипка нямаше да си мръднат пръста, камо ли да се жертват, ако можеха някак да видят в каква *** ще се превърне България и какви национални предатели ще я управляват.
19
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Избрано от коментарите:"***", "медуза", "продажник", "***", "нищожество", "клоун", "слузест плевел", "лицемер", ***..""предател"