Как възприемат децата края на лятната ваканция?

Момичетата са по-податливи на следваканционна депресия
Обновена: 23 авг 2014 08:27 | 23 авг 2014 08:26,
9
Как възприемат децата края на лятната ваканция?
Снимка: архив Булфото

Краят на лятната ваканция може да отключи депресия и у децата. Тъгата по отминалото лято и индвидуалните страхове от  поредния първи учебен ден и връщането към постоянната среда са сред предпоставките за този проблем при учениците, коментира за  БТА доц. д-р Михаил Околийски, експерт в направление "Психично  здраве" към Националния център по общественото здраве и анализи.

Още по темата

Момичетата са по-податливи на следваканционни депресии. Момчетата по-лесно влизат в ролята на силните, но и при двата пола тъгата е възможна. Това състояние се поражда например заради страха, че децата отново ще върнат в недружелюбна среда на училището, където са подложени на тормоз от така наречена група за натиск. Всяко дете има своите страхове, въпрос на родителите е да ги открият в разговор и така да му помогне да разбере защо наистина детето тъгува.

Ако ваканцията се възприема като компенсиране на неприятното ежедневие, тогава депресията се засилва и е необходимо родителите да потърсят професионална помощ. Можем да помогнем на децата си в прехода като продължим ваканцията с игри и срещи с приятели от почивка и през учебно време, съветва  психологът.

Интернет-децата рискуват да пропуснат ваканцията, докато я снимат за социалните мрежи. Това са обикновено деца на подобни - жадни за обществено внимание родители, които затрупват ежедневно виртуалните си приятели със снимки от екзотичните си  почивки, отбеляза психологът.

Има и трета група деца - вероятно най-голямата, които нямат лятна ваканция в смисъла на селфи-туристите. При  тези деца преходът към училище е също труден, най-вече заради  очакването, че ще бъдат атакувани от разкази на съученици за  чудесните им почивки. Постепенно подобни деца развиват цинизъм  към живота, в по-далечен план те стават и благодатен електорат  на партии с нереалистични обещания, показват наблюденията на  психолога.

Най-простата рецепта, за да посрещнат децата ни  първия учебен ден без страх, е да им кажем че ги обичаме, че  идва зимна ваканция, а после отново ще е лято, че трябва да  бъдат просто себе си, съветва още специалистът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: ваканцияучилищедеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
9
 
! Отговори
наско ментата преди 9 години
еми депресират се децата как няма да се депресират , като виждат че децата на по-заможните ни комшии как заминават на почивка на море за месец а оттам на бегом в некоя планинска хижа да си довършат ваканцията.
6
1
 
2
 
! Отговори
Той е преди 9 години
То пък едно училище ги чака...Както четох, откровенията на една даскалица - ...да преподаваме на децата, е последната ни грижа...Интересно, коя е първата им грижа? Че и втората? Навремето, чакахме да свърши ваканцията, не защото нямаше кво да правим през нея, а защото търсехме все нещо ново и интересно!
5
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 9 години
И това ли трябва да е успокоението за детето - "потрай, ще има зимна ваканция!"!? И така - от ваканция, на ваканция. А къде остана интересът, любопитството и пр. положителни неща в училището!?
4
2
 
4
 
! Отговори
cat преди 9 години
Децата как възприемат края на 3 месечната ваканция? :) Питайте възрастните как възприемат края на кратката си отпуска.Като дете си спомням,че ми омръзваше ваканцията.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според личните ми наблюдения от времето на моето детство и след това, не става типична "жертва" детето, което е усетило в коя област има дарба или поне качества, на базата на които може да бъде сред най-добрите и да се отличи. Някои деца сами установяват на какво да наблегнат и да го изтъкнат, но е по-добре родителите да се ориентират реалистично и отрано да насочват децата си,да ги стимулират и да им създават самочувствие.В пубертета повечето деца успяват да си изградят база за самочувствие.
2
2
 
5
 
! Отговори
Бивше дете преди 9 години
От едно-две момиченца, от най-ограничените умствено, ми се случи да чуя, докато учехме в основното у-ще, през соца: "Да свършва тази ваканция и да тръгваме на у-ще, че няма какво да правя!" Не бяха бедни, водеха ги на курорт, но със свободното си време не знаеха какво да правят и скучаеха.Освен т.нар. "група за натиск", почти всички останали деца имат нагласата да се подиграват или да изолират всеки от съучениците, стига той да приеме ролята на жертва. Не го правят от лошотия. ..Продължавам..
1
0
 
6
 
! Отговори
Раннобуден келеш преди 9 години
Е няма що, станахме и електорална единица, именно тези деца с трудно детство са преуспелите в живота.