Жители на Мизия на протест, искат по-бързи действия преди зимата

Наводнените къщи в града и в Крушовица са 667, причината за бедствието не е ясна
Обновена: 26 авг 2014 17:16 | 26 авг 2014 15:38, Веселина Йорданова
35
Жители на Мизия на протест, искат по-бързи действия преди зимата
Наводнена Мизия. Снимка: архив, БулФото

Общо 667 къщи са наводнени при бедствието в Мизия и Крушовица на 2 август, съобщи кметът на общината Виолин Крушовенски.

76 от тях са определени за събаряне в града и 16 - в селото, тъй като са опасни за живеене, допълни той. От наводнението са срутени 27 сгради в Мизия.

На основен ремонт подлежат 302 къщи в Мизия и 45 в Крушовица. Всички останали сгради подлежат на текущ ремонт според оценката на експертите, предаде БТА.

Още по темата
До момента недостъпни за оценка на щетите са 16 къщи в града. При бедствието са засегнати двете училища, детска градина и здравна служба в града, които се намират в залетите с вода квартали, каза още кметът.

Засегнати са над 1 300 жители на Мизия и Крушовица, по-голямата част от които са в града, две трети от територията на който бе залята от водите на придошлата река Скът.

Днес стотина жители на Мизия протестираха пред общината и разговаряха с кмета Виолин Крушовенски и ръководството на общината.

Исканията им са за по-бързи действия от институциите и реална оценка на щетите по домовете им заради предстоящата зима.

Тази вечер в Мизия ще се състои общоградско събрание, на което да бъдат представени както първоначалните оценки на щетите, така и проблемите, пред които са изправени жителите на града, като се потърси решение, посочи Крушовенски.

Според него е необходима законодателна промяна при компенсиране на щетите при природно бедствие.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че причината за наводнението все още не е ясна.

В седмицата между 12 и 20 август са били инспектирани 39 язовира в региона. Само четири от тях - "Рогозен 2", "Лековит кладенец", "Руменя" и "Под кръста" не са преливали.

Всички останали са преливали през своите преливници, а 12 от тях са преливали и през короните си.

Частично прекъсване на язовирни стени е установено само при язовирите "Стубеля" и "Церов дол" в землището на с. Борован. Водата обаче се е оттекла в яз."Братковец", който няма нарушения.

Огледът на р. Скът в Мизия установил храстовидна растителност и дървета със средна дебелина в коритото. Само на 1 и 2 август валежите са били между два и три пъти над месечната норма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: МизияКрушовица
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега Герб като им вдигнат тока с 50% ще е краят на Мизия!
31
0
 
6
 
! Отговори
Българин преди 9 години
На сирийците и дадоха наготово оборудвани фургони, а на бедстващите българи нищо
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
този призрачен град не ми се вярва да гласува
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хората сме като щраусите,като ни застига проблем си заравяме главата,да ама не,така са ни най вече политиците
28
0
 
4
 
! Отговори
nikicska преди 9 години
Родителите ми живеят в Мизия и са "ЗАСТРАХОВАНИ" но за сега няма никакви новини колко и кога ще получат............ така че моля Ви не покавайте дълбоката си некомпетентност
27
3
 
3
 
! Отговори
в преди 9 години
до 27ти по добре гледай себе си без да си съпричастен,гледам ти отива,остави ни нас пострадалите да се борим и да си искаме неща,които трябва да се свършат,не гледай в чужда паничка приятелю
26
3
 
6
 
! Отговори
до 26 преди 9 години
Всезнайко, умишленото наводняване не е природно бедствие, да, и го покрива друга клауза от застрахователната ти полица- вандализъм. Вижда се колко си компетентен. За едните жълти стотинки месечно е смешно да не си застрахован и това е неоспорим факт...
25
3
 
3
 
! Отговори
до 24 преди 9 години
ам ти си като магаре на мост,казва ти се,че наводняването е умишлено,единственото хубаво от застраховането в тоя момент,щеше да е,че застрахователите много бързо биха намерили истинския виновник(не е язовира а собственика му),та да се пънеш още за тия застраховки просто няма смисъл,в случая те нямат нищо общо,няма застраховка срещу умишлено наводняване
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги обяснявам следното- застраховката на недвижим имот е просто без пари... Идиотско и безотговорно е да не се застрахова човек. Смешно е да протестират за каквото и да било. Давам за пример- прословутата градушка в София ми скъса тентите- отдавна са ми изплатени щетите и съм с нови. Счупи ми прозорците на вилата- отдавна и там щетите са изплатени. И всичко това буквално за 12лв. на имот годишно. Вярно, покритието ми е минимално, но дори и сериозно покритие струва пренебрежимо малко пари.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всички, които се оправдават, че нямали пари, дори не са си направили труда да проверят колко е застраховката....за такива смешни пари е просто грехота да не сме застраховани!
22
0
 
6
 
! Отговори
до 8 преди 9 години
м да би било добре,че и по евтино-абе всички вие сте много компетентни...какви пари за осигуровки бе,хората се чудят какво да си отгледат в градината и да си го откъснат за зимата,ТЕ НЕ СА виновни,че някой решил да си пуска язовира,защото само не е наясно какво всъшност стана,и нито на 1 нито на 2 драги ми журналисти е валяло,от къде знам ли???ами бях там.протести да,и една идея даже-никакви избори,по добре да ни управляват служебно,а парите за вашите мечти (да грабите още народа),да отидат за домовете на бедстващите
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки сам отговаря за себе си и за имотите си. При бедствия-има си застраховки. Затова е застраховката. Пестил да се направи застраховка-е сега няма къща. Ще отидеш на пазарен наем-щом ти е по-евтино от застраховката. Безплатни къщи няма да получите.
20
2
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 9 години
До Анонименако е умишлено-търсете парите от виновника! А ако е от природно бедствие-търсете си застраховката. Застраховката покрива наводнение, без значение от какво е.
19
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Една реве-удавиха ми се 10 прасенца. Да беше продала три от тях преди бедствието, и да си направиш застраховка. Друга реве-наводниха ми се 2 плазми-да беше си направила застаховка, а не да си купуваш плазмен телевизор. Аз още ползвам старите тумбести телевизори с приставка, а тая си купила 2 плазми, ама не се застраховала. Трета по айфона си реве как и е паднала къщата-купила айфон за 500 лева, а не се застраховала?
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Помогнете на хората бе, комунисти мръсни, само гледате да лапате !
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 16градушка е едно,а умишлено потапяне на един град е другоайде бягай да си избиваш комплексите някъде другаде
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 15-щом си имал пари да направиш тухлена къща, си длъжен да се застраховаш. Щом имаш частна собственост-ще я застраховаш. Още повече, че бяхте наясно за риска след Аспарухово.Купил си телефон, телевизор, мебели, спестил 100 лева за застраховка. никакво съчувствие!
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
При невижданата градушка София-никой не компенсира потърпевшите-с изпотрошени дограми, коли, покриви. Няма и за мизия да се помага-ТЪРСЕТЕ СИ ЗАСТРАХОВКАТА! Купил си телефон, пестил от застраховка. Никакво съжаление.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 13паднаха тухлени къщи,престанете да си губите времето в драскане в тоя сайт,и да се гаврите с нещастието на хората,бях доброволец там,какви хора сте вие бе?
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нека хора,нямащи си на представа къде са къщите,как са построени,и КОЙ е виновен(защото не е дъжда,който го нямаше),та,нека такива хора не си губят времето под тази статия,защото има една дума да не пожелаваме лошо на някого,но то аз ви пожелавам да ви се случи същото..и да сте точно в тази ситуация,а после ще ви поучавам за вашето..безхаберие(бедност),и ще затворя страницата,и ще продължа с глупостите,които там правите в злобния си живот