НЕК ще натрупа близо 1 млрд. лв. дългове за следващата една година

Щонов не даде прогноза с колко ще бъде увеличението на цената на тока
Обновена: 27 авг 2014 14:06 | 27 авг 2014 11:36, Десислава Попова
63
НЕК ще натрупа близо 1 млрд. лв. дългове за следващата една година
Снимка: БТА

Националната електрическа компания (НЕК) се очаква да натрупа близо 1 млрд. лв. задължения за следващата една година (от юли 2014 до юни 2015 г.), прогнозира пред bTV енергийният министър Васил Щонов. Така по думите му общите дългове на компанията ще достигнат близо 4 млрд. лв. Към момента натрупаните задължения на НЕК са 2,9 млрд. лева.

„Интересно е, че 1 млрд. лв. задължения се натрупват за една година. Ако има компания, чиито дългове надвишават приходите, става дума за много тежка финансова ситуация”, отбеляза Щонов и подчерта, че за излизане от кризата са необходими „тежки и последователни мерки”.

Въпреки това Щонов е за "плавно повишаване" на цената на тока. "От гледна точка на анализите нужно е плавно повишаване на цената на тока в период на няколко години. Ако се вдигне цената рязко, всичко ще влезе в баланс и за една година ще се изчистят нещата. Но това значи скачане на цената на тока с 50%, което не е необходимо за хората. Затова трябва да има плавно повишаване на цената на тока", каза министърът. „Няма смисъл хората да плащат толкова, дори да са съгласни, защото без реформи системата пак ще задлъжнее”, коментира Щонов.

Той обаче отказа да даде прогноза с какъв процент ще бъде увеличението до края на годината. Анализите на Министерството на икономиката и енергетиката не са готови, а крайното решение е на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), подчерта министърът.

По негови думи секторът е бил нехайно управляван в продължение на години и изходът е в провеждането на тежки реформи и последователни политики. "Това, което е липсвало в сектора до момента, е последователност. Рискът се подценява, взема се решението да се инвестира в голям проект и след 5 или 10 години се оказва, че този проект се обръща срещу нас", коментира той.

"Ако цената на тока се беше вдигала плавно през последните 10 години, всичко щеше да е в баланс... Но е имало редица непоследователни и озадачаващи решения, взети от хората, управлявали този сектор в миналото", каза министърът.

Именно това е ролята на Енергийния борд, чието създаване трябва да бъде одобрено от МС днес, каза Щонов. Чрез него служебното правителство иска да изготви програма с мерки, по които да има съгласие между участниците на пазара. "След съгласието ролята на борда ще бъде да се постигне тази последователност", заяви Щонов. Набелязаните стъпки ще бъдат оповестени в скоро време, допълни икономическият министър.

Васил Щонов потвърди и казаното от вицепремиера по икономическите въпроси Екатерина Захариева вчера, че НЕК е осъществявала “странни” плащания към контрагентите й. Днес той посочи, че НЕК има пари да изплаща само 50 на сто от задълженията, но "на някои фирми се плаща повече, на други по-малко".

Още по темата

Като уточни, че правото на всяка фирма е да решава, в зависимост от нуждите на енергийния баланс на страната и стабилността на системата, в какви граници може да се манипулира този процент, той призна, че "фирмите с 90% изплащаемост например, имат зависимост, която е притеснителна".

На въпрос кои са тези фирми, свързани с партии, Щонов каза, че с публикуването на информация за фирмите се дава възможност на обществото да се запознае с тях. "Показали сме списък от плащания и голяма част от експертите могат да си направят изводите", уточни той.

За проекта "Южен поток" Щонов коментира, че той е спрян в частта, в която не може да започне строежът, докато не се изчистят правните въпроси с ЕК. Ползите от проекта са ясни, продължи той - диверсификация на преноса и печалба за страната от транзитни такси. Но няма подписано споразумение за транзитните такси, тоест колко ще печелим от транзит, не са изчистени и правните въпроси с ЕК, посочи той.

По думите му сега може да се правят само подготвителни работи, не може да се прави същинското строителство, защото тогава поемаме финансови ангажименти. Преди да сме решили правния статус и ползите за нас, не трябва да се харчат пари, без да знаем възвръщаемостта, отбеляза той.

Цената на проекта е конфиденциална, но това е един многомилиарден проект, коментира още министърът.

Щонов съобщи, че Илко Желязков, член на Съвета на директорите на БЕХ, е освободен и на негово място има друг човек, който ще се впише в регистъра в следващите няколко дни. Бившият директор на БЕХ Георги Христозов и всички освободени до момента не са си вършили добре работата, заяви икономическият министър.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Платена слуга на Борисов.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
кажи на кукловодите си да си намалят печалбите, за да не натрупа. Плюс това ние ли да ви трупаме дълговете, на наш гръб. Незабовна национализация на ВЕИ мощностите, които не се съгласят да си намалят печалбата до разумни проценти. Това само ще стабилизира енергетиката.
52
1
 
3
 
! Отговори
до Герб преди 9 години
Вместо да увеличавате тока за населението,анулирайте далаверажийските договори с ВЕИ-тата!Нали според Конституцията,всички търговски субекти са равнопоставени,откъде накъде за тях им се осигурява висока изкупна цена на продукцията,за години напред?На дядо Въсьо от Банкя,защо не му изкупувате тиквите по 5лв килото,за двайсет години напред?
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тока да се дигне с 60%, да има малко резерв. Бензина да се дигне с 40%, за да нема задръствания. Бензина тряа се дига пролет и да поевтинява есен, лятото да се карат колелета за здраве и берекет.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До GERBДано коментара ти да е ироничен..В противен случай ти си срам за България! Пожелавам ти да живееш с 300 лв на месец и тогава ще те питам дали си съгласен да се покачва цената на тока...
49
5
 
4
 
! Отговори
GERB преди 9 години
Cenata na el.energiata e nai-niska tuk, sravneno s celat E.S. Triabva da se izravni cenata na energiata ni s tazi v Gemania. Jelatelno e da stane do kraia na 2014g. A otnosno dohodite (zaplati i pensii) darjavata ne e dlajna da povishava minimalnite takiva. Ako na niakoi ne stigat sredstva (pensii, zaplati), to da se hvane na rabota na dve ili poveche mesta.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ като и е ниска пенсията на ***, дай да вдигнем пенсиите тройно, но трябва да затворим училищата и болниците, иначе откъде пари? Дай някаква идея, стига плю без да включваш мозъка си! Бай *** си е ***, затова е и беден!
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До MomoАбе, каква е връзката между заплатата и цената на тока? Цената на стоките се определя от цената на суровините, труд, разходи и тн. Заплатата се определя от производителността! Като гледам колко си ***, ни що чудно да си на минимална заплата!
46
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ШопТикво, баба ми цял живот е работила, без година прекъсване. Учителка с няколко специалности.Пенсията й е толкова малка, че ния си я издържаме.Нали идеята на пенсионното е, след като си плащаш данъцитена държавата, после да ти осигури нормален живот, а не да се оплаква от теб, че сийкамък на врата ?!
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората така и не разбраха, че цената на тока не се гласува в парламента
44
2
 
1
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Са ако ползваме много ток ни мъмрят, искат да вдигат цената, ако не харчим ток системата изпада в колапс щото няма кво да го правим - пак искат да вдигнат цената. Да ви е** м***** на всичките корумпирани селяци гербави, сини и червени. Шопе, заплати има по-малки от пенсията на баща ти, която м-у другото ... плащаме всички.
43
2
 
5
 
! Отговори
до 47 преди 9 години
И още 50% за нашите фирми верни на ГЕРБ и общо става 200%
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличението на тока е както следва:50% за АЕЦ Белене50% за Южен Поток50% за гладуващите деца в Африка----общо 150%
41
3
 
5
 
! Отговори
до Шоп преди 9 години
Освен *** си и изключително нахакан, сигур си от герп. Те там разбират от всичко и са с *** ***, но високо вдигната глава
40
5
 
5
 
! Отговори
бат Ви Бойко преди 9 години
Ще увелича тока не с 50 %, а с 500% ако трябва. И аз имам разходи за плащане. Още не се се разплатили за протестите с всички, не стигнаха министерските места, пък и моите Котараци поогладняха
39
3
 
7
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Руските проекти си дадоха отражение за източването на НЕК.Защо не източват ЕРП-ата? Защото са частни и няма как.......На ви Белене,На ви ЮП!?!Ще си плащате кражбите на червените милионери като попове.
38
1
 
14
 
! Отговори
еи э преди 9 години
В нашата община има около 15 000 семейства не е голяма общината ни.15 000 ако плащат по 40 лева за ел. енергия на месец това са 600 000 лева.Работниците към енергодружеството са не повече от 10 човека.За една година това са 7 200 000 лева.Да не говорим за големите градове и общини.Тези пари къде отиват някой ще каже ли истината най -накрая.Краде се яко
37
9
 
5
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Джугашвили Смятай тогава колко е бачкала тая баба и на колко се е осигурявала, за да и дадат 160 кинта. Ако си е гледала на село прасета и домати и е пълнила зимнина за търтеите в града, сега да и плащат тока. Баща ми има 44 години стаж и е взимал горе-долу средна заплата и получава пестин и нещо, лева пенсия. Изобщо не ми пробутвайте тия басни.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕК и БЕХ е ясно че ще трупат дългове, но мен ме интересува списък на банките които дават кредити на НЕК и БЕХ
35
1
 
6
 
! Отговори
Джугашвили преди 9 години
И пардон '' осигорявал'', да се чете '' осигурявал '', забравих да добавя, че става въпрос за висококвалифициран труд !