26 млн. лева е недостигът в МОН

Нямало основания в някои училища учебната година да не започне
6
26 млн. лева е недостигът в МОН
Румяна Коларова. Снимка: архив, БулФото

Недостигът в бюджета на Министерството на образованието е 26 милиона лева, обяви образователният министър Румяна Коларова пред БНР.

По думите й, за да се балансира този недостиг, ще бъдат забавени или спрени обществени поръчки. Някои обаче ще бъдат спрени заради порочна процедура, обясни министърът.

Още по темата
Румяна Коларова каза, че за момента няма основания да се смята, че в някои училища учебната година няма да започне.

„Разбира се, не навсякъде тя ще започне при нормални условия. В двете училища в Мизия реално тя ще се провежда на втория етаж, на първия етаж няма как да стартираме, поне това са нашите очаквания. Аз ще бъда в Мизия във вторник, за да мога да оценя доколко децата, които ще учат в тези училища, ще имат нормални условия“, каза министърът.

Коларова коментира още, че за всяко едно дете средата, която гарантира нормалността на учебния процес, е домът.

Министърът съобщи, че първокласниците тази година са близо 64 хиляди, но уточни, че тази цифра непрекъснато се променя. Тя каза още, че предстои закриването на 5 основни училища и 3 професионални гимназии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато премахните делег. бюджети , или въведете задължително райониране няма да има толкова много пустеещи у-ща. Не може в едно у-ще децата да са нагъчкани като сардели, щото видите ли води се за Елитно , а друго с добра мат. база да пустее . В България няма елитни у-ща ,просто снобизма на на някой родители е по-голям . И УЧИТЕЛИТЕ В ПО-МАЛКИТЕ У-ЩА СА МНОГО ПО-КАЧЕСТВЕНИ и РАБОТОСПОСОБНИ , ЗАЩОТО ЗНАЯТ КОЛКО УСИЛИЯ СА ПОЛОЖИЛИ ЗА СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ВСЯКО ЕДНО ДЕТЕ
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да.Няма основания да не започне нормално учебната година в почти всички училища в България.Проблемите са в бройката на учениците.Липсата на деца е единствения въпрос, който трябва да се реши бързо,за да не съществуват училища,неоснователно харчещи парите на държавата.Редуцирането на този етап трябва да продължи дотогава,докато изразходването на средствата се види ясно,че е оправдано и има смисъл.Липсват програми,целящи смислени промени,а не само гълтащи пари,от които печелят само авторите им.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега Барека да излезе и да раздаде обещаните таблети на децата.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя цербер от къде дойде ?Значи е възможно някой училища да не се отворят ?Това България ли е вече бе???Къде нямате дефицит ?Бойко ще закрие общините и училища, да е по - евтино !
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога имах преподавателка по основи на koмунизма-тази е нейно копие.Типична партийна секретарка,герберски слугинаж.