От бирата не се пълнее, но все още не го знаем

След водата и газираното най-много пием бира
Обновена: 28 авг 2014 18:54 | 28 авг 2014 18:14,
35
От бирата не се пълнее, но все още не го знаем
Снимка: Reuters

Българинът все още не знае, че няма опасност от напълняване при умерена консумация на бира. Това показва национално представително проучване на агенция IPSOS България, проведено сред граждани на възраст между 18 и 69 години, цитирано от Съюза на пивоварите в България.

От съюза припомнят, че съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските в сравнение с редица други храни и напитки. Според изследване, реализирано от “Център по биология на храните” и “Националeн център по обществено здраве и анализи”, енергийната стойност на светлата бирата е около 50,7 кcal на 100 мл. По-ниско е съдържанието в плодовите миксове (43 kcal) и на безалкохолната бира – едва 25 kcal. Най-високо е калорийното съдържание на тъмното пиво, тъй като и алкохолният градус е по-висок.

Резултатите от анализа за хранителната стойност на бирата ясно оборват мита, че пивото води до т.нар. бирено коремче, тъй като бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари. Редица научни изследвания от последните години сочат, че коремчето се появява заради приемане на висококалорични и богати на мазнини храни.

Въпреки това едва 6% от пълнолетните българи знаят, че пивото е напитка със сравнително ниско съдържание на калории и не води до напълняване при умерена консумация.

Проучването на агенция IPSOS България показва също, че 37% от анкетираните лица определят умерената консумация на бира като съвместима със здравословния начин на живот, а при активните почитатели на пивото (които пият бира поне веднъж седмично) това мнение споделят 47%.

Българинът остава голям почитател на бирата, като според същото проучване пивото продължава да е най-консумираната лятна напитка у нас след водата и газираните безалкохолни напитки. 42% от всички запитани определят пивото като най-подходящото за тях питие, а сред жените този процент е 25.

Данните показват, че през лятото бира се пие средно 2-3 пъти седмично, като съвсем естествено потреблението се е повишило в сравнение със зимния период.

Най-лоялните почитатели на пивото са мъжете, които и през това лято консумират бира 2 пъти по-често в сравнение с представителките на нежния пол. Жените, от своя страна, са утолявали жаждата си с кехлибарената напитка средно 5 пъти в месеца. 41% от анкетираните в проучването лица възприемат иновативните предложения на категорията – бирените миксове, като най-модерната напитка в сравнение с всички останали.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари